ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΈΜΠΟΡΟΙ – ΥΠΟΤΟΝΙΚΗ ΑΚΟΜΗ Η ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Ευχαριστημένοι εάν φτάσουν στα περσινά επίπεδα τζίρου

* Στα «χέρια» αλυσίδων, ελληνικών και πολυεθνικών, περνούν τα πιο εμπορικά σημεία στο κέντρο της Λάρισας

Δημοσίευση: 09 Απρ 2009 3:52 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:45
Tης Μαρίας Μίχου michou@eleftheria.gr
Σε υποτονικά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται η αγοραστική κίνηση στη Λάρισα, ενώ οι καταναλωτές παραμένουν «διστακτικοί» και εξαιρετικά επιλεκτικοί στις όποιες αγορές πραγματοποιούν αυτό το διάστημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και στα καταστήματα παιδικής ένδυσης-υπόδησης, που αποτελούν τον «δείκτη» της αγοραστικής κίνησης ειδικά για αυτή την περίοδο, δεν έχει σημειωθεί ακόμη ενδιαφέρον. Το «στοίχημα» για τους εμπόρους της πόλης είναι να κατορθώσουν να φτάσουν στα επίπεδα του περσινού τζίρου –εξέλιξη με την οποία θα είναι ευχαριστημένοι. Προβληματισμό στους ντόπιους εμπόρους προκαλεί η αυξανόμενη παρουσία αλυσίδων, ελληνικών και πολυεθνικών, που «καταλαμβάνουν» τα φιλέτα στους πιο κεντρικούς εμπορικούς δρόμους.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, Νίκος Τζίκας εξέφρασε την εκτίμηση –και ευχή- ότι ο τζίρος θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα, ενώ σημείωσε πως αν και η κίνηση δεν είναι η αναμενόμενη, αυτή τη στιγμή, είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το διάστημα στα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι μέσα προς τέλη Μαρτίου. Ο ίδιος είπε στην «Ε» πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι έμποροι θα καταφέρουν να βγάλουν και την εαρινή σεζόν, ωστόσο η κατάσταση αναμένεται να δυσκολέψει περισσότερο από την ερχόμενη φθινοπωρινή-χειμερινή σαιζόν, εκτιμώντας παράλληλα ότι θα ανέβουν τα επίπεδα ανεργίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν η εκτίμηση για την ανεργία αφορά ειδικά στους εμπόρους, ο κ.Τζίκας απάντησε πως είναι εκτίμηση γενικότερη, από την οποία δεν μπορεί να εξαιρεθεί ο κλάδος του εμπορίου. Ο κ.Τζίκας επεσήμανε ακόμη πως είναι πολύ περισσότερο από φανερή η έλλειψη του αγροτικού εισοδήματος, τόσο από τους γεωργούς όσο και από τους κτηνοτρόφους.
ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΧΕΡΙΑ
Στο μεταξύ, εντείνεται το φαινόμενο της αλλαγής «χεριών» στα πιο εμπορικά σημεία των κεντρικών πεζοδρόμων της Λάρισας, με τις αλυσίδες ένδυσης-υπόδησης και αξεσουάρ, είτε πρόκειται για ελληνικές, είτε για πολυεθνικές, να τοποθετούνται σε καίρια σημεία. Να σημειωθεί ότι το φαινόμενο δεν είναι καινούριο, απλώς το τελευταίο διάστημα οι ρυθμοί αυτής της αλλαγής επιταχύνονται. Στο διάστημα των δύο-τριών προηγούμενων ετών η εξέλιξη αυτή παρουσιάστηκε κυρίως στην οδό Κούμα, ωστόσο πλέον, τόσο η οδός Ρούσβελτ, όσο και η οδός Ασκληπιού φαίνεται ότι ελκύουν τέτοιες επενδύσεις. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έμποροι-ιδιοκτήτες «φιλέτων» επιλέγουν να μεταφερθούν σε άλλους, μικρότερους χώρους, νοικιάζοντας τις ιδιοκτησίες τους στις αλυσίδες –προκειμένου ταυτόχρονα να μειώσουν τα έξοδά τους και να αυξήσουν τα έσοδά τους. Παράλληλα, αρκετά πολύ καλά σημεία παραμένουν ξενοίκιαστα εδώ και αρκετούς μήνες.
ΤΙΜΕΣ
Σύμφωνα με τον κ.Τζίκα, το φαινόμενο αυτό έχει προβληματίσει τόσο τους ντόπιους εμπόρους, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο τη Συνομοσπονδία, ιδίως σε σχέση με τις τιμές των εμπορικών ακινήτων, που, παρά την κρίση στην οικοδομή, παραμένουν εξαιρετικά υψηλές. Αίτημα του εμπορικού κόσμου –των ενοικιαστών- είναι αν όχι να υποχωρήσουν οι τιμές, τουλάχιστον να «παγώσουν» για το διάστημα που η αγορά βρίσκεται σε τέτοιες συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass