ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ ΜΑΪΟΥ ΚΥΑ ΚΑΙ ΠΔ – ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΥΠΑΝ-ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΑΚ

Σπεύδει η Πολιτεία για τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων

* Με διπλάσιους ρυθμούς αυξάνεται η κατανάλωση ενέργειας στον οικιακό τομέα

Δημοσίευση: 10 Απρ 2009 3:54 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:46
Της Μαρίας Μίχου michou@eleftheria.gr
Με ταχύτατους ρυθμούς επιδιώκει η Πολιτεία να προωθηθεί το θέμα της εφαρμογής του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων στη χώρα μας, με δεδομένα τα χρονικά όρια που θέτει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες δύο ημέρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της ηγεσίας των ΥΠΑΝ και ΥΠΕΧΩΔΕ για την υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης που προβλέπεται από το σχετικό νόμο του ΚΕΝΑΚ, ενώ πάραυτα θα προωθηθεί και η έκδοση του απαιτούμενου Προεδρικού Διατάγματος, που αφορούν στο ύψος των αμοιβών των ενεργειακών επιθεωρητών και στο Μητρώο Επιθεωρητών, με στόχο οι διαδικασίες να έχουν τελειώσει ως τα τέλη Μαϊου. Όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο της ειδικής ενημερωτικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη Λάρισα, στον οικιακό τομέα αντιστοιχεί το 36% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας –με τις «απαιτήσεις» του να αυξάνονται με διπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με τους άλλους τομείς- την ίδια στιγμή που το 70% των κτιρίων δεν έχουν καν την κατάλληλη εξωτερική θερμομόνωση.
Να σημειωθεί ότι η ενημερωτική εκδήλωση διοργανώθηκε από την εταιρία «Οικιστικές Αναπτύξεις», με ομιλητές τον σύμβουλο Γενικού Γραμματέα ΥΠΑΝ, Αντώνη Μαρίνο, τον καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάνθο Σανταμούρη, τον αναπληρωτή καθηγητή ΑΠΘ, Άγι Παπαδόπουλο, τον αρχιτέκτονα-μηχανικό Κωστή Σκουμπρέλο και τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο οποίος είχε και το συντονισμό της συζήτησης, Γιάννη Αλαβάνο.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Στη σημερινή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τη χώρα, ποσοστό 36% της ενεργειακής κατανάλωσης γίνεται από τον οικιακό τομέα. Ωστόσο, οι ενεργειακές ανάγκες του εν λόγω τομέα, μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 25%, και μάλιστα με διπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με την αύξηση σε άλλους τομείς, όπως είναι ο βιομηχανικός. Παράλληλα, η Ελλάδα κατέχει το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης σε επίπεδο ΕΕ (84%, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 64%), ωστόσο το 70% των κτιρίων (συνολικά), δεν έχει καν την κατάλληλη εξωτερική θερμομόνωση, με αποτέλεσμα και υψηλό ποσοστό ενεργειακής κατανάλωσης απλώς να «εξαφανίζεται» και οι καταναλωτές να πληρώνουν πολύ μεγάλα ποσά για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους κυρίως σε κλιματισμό.
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ
Η θέσπιση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων έχει ως στόχο τη βελτίωση της εικόνας της χώρας μας αναφορικά με την ενεργειακή κατανάλωση, τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και σε σχέση με τις δεσμεύσεις ως προς το πρωτόκολλο του Κιότο. «Ήδη έχουμε καθυστερήσει και κινδυνεύουμε να μας επιβληθεί πρόστιμο από την ΕΕ. Σαν ΤΕΕ έχουμε προτείνει την αξιοποίηση όλων των κινήτρων (επιδοτήσεων) που παρέχονται από την ΕΕ και τις επιδοτήσεις από κρατικούς πόρους ή προγράμματα για την ενεργειακή βελτίωση των κτιρίων», επεσήμανε ο κ.Αλαβάνος. Για να γίνει αντιληπτό το τι θα είναι το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους έναν πίνακα με αλφαβητικούς χαρακτήρες, όπως αυτός που συναντάται στις ηλεκτρικές συσκευές (Α ενεργειακής κλάσης, Β ενεργειακής κλάσης), ενώ οι κλάσεις (γράμματα) θα αντιστοιχούν σε κατανάλωση/τετραγωνικό μέτρο (εξ’ ού και η μέτρηση των λογαριασμών του φυσικού αερίου σε κιλοβατώρες και όχι ανά κυβικό μέτρο αερίου). Οι κατηγορίες Α και Α+ αντιστοιχούν σε καταναλώσεις μέχρι 100 kWh/(μ2 επί έτος) –και είναι οι δύο «καλύτερες» κατηγορίες, ενώ η χειρότερη κατηγορία είναι η Η, που αφορά σε καταναλώσεις μεγαλύτερες από 335 kWh/(μ2 επί έτος). Όλα τα κτίρια θα περάσουν από ενεργειακή επιθεώρηση (απόδοση λέβητα, συστημάτων κλιματισμού, κατανάλωση ρεύματος, είναι μερικές από τις παραμέτρους, συν τα δομικά υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί), ενώ το πιστοποιητικό θα συνοδεύει κάθε πράξη αγοραπωλησίας –ανάλογα με την ενεργειακή κλάση κάθε κτιρίου, θα υπάρχει και ένας συσχετισμός με την εμπορική του αξία. Σύμφωνα με τον κ. Μαρίνο, στόχος της Πολιτείας είναι οι νεόδμητες κατοικίες (από την ισχύ των διατάξεων), αλλά και όσες κατοικίες θα λάβουν «φιρμάνι» για ριζική ανακαίνιση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ενεργειακής κλάσης Β.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
Σύμφωνα με τον κ. Μαρίνο, η μελέτη ενεργειακής απόδοσης θα αντικαταστήσει την τωρινή μελέτη θερμομόνωσης –με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις αμοιβές των μηχανικών. Καίριο ζήτημα αποτελεί ο τρόπος υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης, δηλαδή αν θα γίνεται υπολογισμός «θεωρητικά» με βάση τις ετήσιες καταναλώσεις κάθε κτιρίου και κατοικίας ή αν θα γίνεται με πραγματική μέτρηση –στο σημείο αυτό οι καθηγητές του πάνελ προτείνουν τουλάχιστον για τα μεγάλα κτίρια και δη τα δημόσια (πχ νοσοκομεία) η μέτρηση να γίνεται σε πραγματικές συνθήκες (δηλαδή, για παράδειγμα να γίνει πραγματική μέτρηση στην ακριβή ποσότητα του πετρελαίου που καταναλώθηκε για τη θέρμανση ενός νοσοκομείου και όχι βάση της ποσότητας που παραγγέλθηκε), ωστόσο για τις μονοκατοικίες προκρίνεται –για διευκόλυνση- η «θεωρητική» μέτρηση. Βεβαίως, εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί πώς ένα πιστοποιητικό που θα συνοδεύει την αγοραπωλησία ενός διαμερίσματος θα είναι «όμηρος» της κατά προσέγγισης καταγραφής του ηλεκτρικού ρεύματος που γίνεται, μιας και η εφαρμογή των «έξυπνων» μετρητών αφορά σε πολύ μικρό τμήμα της χώρας ακόμη. Από την εκδήλωση και τις επισημάνσεις των εισηγητών δεν παραλείφθηκε και η συσχέτιση με την κρίση στον κλάδο της οικοδομής και εκτιμήθηκε ότι η ανάγκη για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης θα δώσει ώθηση στους κατασκευαστές και τους οικοδόμους, τώρα που η αγορά έχει παγώσει.
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ
Να σημειωθεί ότι το νέο δημαρχιακό κατάστημα στην οδό Καλλιθέας θα έχει βιοκλιματικό σχεδιασμό, ενώ στην εκδήλωση επισημάνθηκε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να δώσει το «καλό παράδειγμα». Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ», διατίθενται σχετικά κονδύλια για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων του δημοσίου, ενώ στο πλαίσιο της ίδιας λογικής θα παρέχεται και επιδότηση για τα ενεργειακά αποδοτικότερα συστήματα, υλικά και υπηρεσίες που θα χρησιμοποιούνται από τους πολίτες. Παράλληλα, εξετάζεται –υπάρχει σαν πρόταση από το ΥΠΑΝ- το ενδεχόμενο φορο-απαλλαγών για όσους πολίτες έχουν εφαρμόσει ήδη τέτοια συστήματα.
ΑΝΕΜΗ
Στο συγκρότημα «Ανέμη» που αναπτύσσουν οι «Οικιστικές Αναπτύξεις» στην Τερψιθέα, έχει ήδη προδιαγραφές ενεργειακής κλάσης Α-Α+, καθώς αναπτύσσεται με βιοκλιματικό σχεδιασμό, επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστά που έχουν υπολογιστεί μέχρι και 60% σε σχέση με αντίστοιχες συμβατικές κατοικίες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εταιρίας, το πρώτο σπίτι (model house) θα είναι έτοιμο για επίσκεψη στα μέσα περίπου του Ιουνίου, οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δουν από κοντά την εφαρμογή του βιοκλιματικού του σχεδιασμού και το τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τις συνθήκες της καθημερινής τους διαβίωσης.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass