ΕΡΧΟΝΤΑΙ… ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΣΕ ΙΚΑ ΚΑΙ ΟΑΕΕ - ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ

Προς νέα ρύθμιση για ασφαλιστικές οφειλές

* Σε ισχύ η ρύθμιση και για τον ΟΓΑ - Σε 12 εξαμηνιαίες δόσεις η καταβολή των χρεών κύριας ασφάλισης

Δημοσίευση: 10 Απρ 2009 3:56 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:46
Το δρόμο για μια νέα ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ και τον Ο.Α.Ε.Ε. ανοίγει ο εμπορικός κόσμος διευκολύνοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε καινούργιες… προεκλογικές διευκολύνσεις. Μετά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις του Υπουργείου Οικονομικών για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, το Υπουργείο Απασχόλησης σχεδιάζει να προχωρήσει στην τέταρτη κατά σειρά τα τελευταία πέντε χρόνια της... νέας διακυβέρνησης, ρύθμιση των οφειλόμενων εισφορών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία του ΙΚΑ και των επαγγελματιών.
Να σημειώσουμε πως το θέμα συζητήθηκε τον περασμένο μήνα μεταξύ της κ. Πετραλιά και της διοίκησης του ΙΚΑ με την υπουργό να μη συναινεί εκείνη τη στιγμή στα αιτήματα των επιχειρηματιών μεταθέτοντας χρονικά την αναγγελία της ρύθμισης. Λόγω της οικονομικής κρίσης, λόγω των επερχόμενων εκλογών, λόγω του ότι παρατάθηκε εκ νέου ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών, λόγω της ανάγκης εισροής περισσότερων εσόδων και λόγω του ότι ο εμπορικός κόσμος επιμένει να ζητά νέα ρύθμιση, η αναγγελία της είναι θέμα ημερών…  
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΣΕΕ
Να σημειώσουμε πως η ΕΣΕΕ απέστειλε χθες επιστολή προς την υπουργό Απασχόλησης κα Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, καθώς και στον Διοικητή του ΟΑΕΕ κ. Κωνσταντίνο Παπαθανασίου και στον Διοικητή του ΙΚΑ κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου ζηαναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «πολλοί συνάδελφοί μας έχουν επωφεληθεί από τις κατά καιρούς ρυθμίσεις καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, ομαλοποιώντας έτσι τον ασφαλιστικό τους βίο, αλλά και διευκολύνοντας την επαγγελματική τους επιβίωση και εξασφαλίζοντας έτσι την είσπραξη από τα ταμεία των οφειλομένων. Δυστυχώς όμως, η δυσχερής οικονομική συγκυρία που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό, έχει ως αποτέλεσμα εκ των ανωτέρω, να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις τρέχουσες ή παρελθούσες. Ενόψει του αδιαμφισβήτητου αυτού γεγονότος, επανερχόμαστε σε πρόσφατο αίτημά μας για νέα παράταση ρύθμισης οφειλών τόσο προς τον ΟΑΕΕ, όσο και προς το ΙΚΑ. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι, οι όροι ένταξης θα είναι ανάλογοι και με τον γενικότερο περιορισμό της ρευστότητας των συναδέλφων μας. Με την πεποίθηση ότι, η αποδοχή του παραπάνω αιτήματος μας θα συμβάλει στην ομαλοποίηση της ασφαλιστικής ζωής πολλών αυτοαπασχολουμένων και εργοδοτών, αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες».
ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
Να αναφέρουμε πάντως πως σε όλες τις ρυθμίσεις που προηγήθηκαν οι επιχειρηματίες πληρώνουν 2-3 δόσεις, παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα για τα δάνειά τους και την είσπραξη οφειλών από το Δημόσιο και μετά εγκαταλείπουν τη ρύθμιση, ενώ τα χρέη στα Ταμεία διογκώνονται.
Αλλωστε πολλές επιχειρήσεις επιλέγουν να «κόψουν» τις καταβολές των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ, ποντάροντας στη... συνήθεια της κυβέρνησης να έρχεται «αρωγός» προς τους κακοπληρωτές εργοδότες και να ρυθμίζει τα χρέη τους με ευνοϊκούς όρους.
 Υπό σκέψη όμως είναι, το τι πραγματικά θα ισχύσει. Όπως έλεγε χθες στην «Ε» συνδικαλιστικό στέλεχος ασφαλιστικού Ταμείου προτείνεται η αναβίωση της προηγούμενης ρύθμισης. Η πρόταση αυτή προβλέπει να ενταχθούν μόνο οι επιχειρήσεις εκείνες που μετείχαν στην προηγούμενη αλλά την έχασαν γιατί σταμάτησαν, για αντικειμενικούς λόγους, να εξυπηρετούν τις δόσεις. Εναι αβέβαιο όμως αν υιοθετηθεί αυτό το σενάριο.
 Να σημειωθεί ότι ρύθμιση χρεών σημαίνει καταβολή του 5% της συνολικής οφειλής και έκπτωση 50% επί των προστίμων και προστίμων για εξόφληση σε 80 μηνιαίες δόσεις (6,5 χρόνια).
ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΟΓΑ
Στο μεταξύ οι ασφαλισμένοι που οφείλουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης και αδυνατούν να τις εξοφλήσουν στο σύνολό τους, μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση εξόφλησης των εισφορών τους με δόσεις. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η καταβολή τουλάχιστον των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Ο αριθμός των δόσεων εξαρτάται από το ύψος της οφειλής και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 12 εξαμηνιαίες δόσεις. Το ύψος της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 200 €. Δόσεις δεν γίνονται για οφειλές κάτω των 400€.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ 
Προκειμένου να ενταχθεί ο εν ενεργεία ασφαλισμένος στη ρύθμιση, θα πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στο ειδικό έντυπο στον αρμόδιο Ανταποκριτή του ΟΓΑ. Μόνη η υποβολή της αίτησης δεν σημαίνει και ένταξη του αιτούντα στη ρύθμιση. Ο αιτών εντάσσεται στη ρύθμιση και κατά συνέπεια δικαιούται χορήγηση - θεώρηση βιβλιαρίου Υγείας ΟΓΑ και ασφαλιστική ενημερότητα, μόνο εφόσον εξοφλήσει εμπρόθεσμα τις ανάλογες εισφορές του με την ειδοποίηση - απόδειξη καταβολής εισφοράς που θα του σταλεί στην αμέσως επόμενη της αίτησης εξαμηνιαία αποστολή ειδοποιήσεων. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις (μη έγκαιρη παραλαβή της ειδοποίησης ή απώλεια αυτής) δίνεται η δυνατότητα να εξοφληθούν εμπρόθεσμα οι εισφορές μέσω της ΑΤΕ, με την προσκόμιση ειδικού εντύπου συμπληρωμένου από τον αρμόδιο Ανταποκριτή του ΟΓΑ.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ασφαλισμένοι μπορούν να απευθυνθούν στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ, το τηλεφωνικό κέντρο του ΟΓΑ 1510 ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr).    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass