ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟ ΑΜΟΚ - ΕΞΑΙΡΕΘΗΚΑΝ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΧΩΡΙΑ

Στη «μέγγενη» του ΕΤΑΚ μαντριά και αποθήκες

* Ειδοποιητήρια σε Λαρισαίους ιδιοκτήτες ακινήτων για διόρθωση λαθών του Ε9 - Με τις προθεσμίες φορολογικών δηλώσεων η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου

Δημοσίευση: 11 Απρ 2009 3:29 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:46
 
 
 
 Ειδοποιητήρια για να προβούν σε διόρθωση των λαθών που έκαναν όταν υπέβαλαν το έντυπο Ε9 κατά τα έτη 2005 - 2008 άρχισαν να παραλαμβάνουν Λαρισαίοι φορολογούμενοι. Πρόκειται γι αυτούς που δεν πήραν ακόμη το εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΤΑΚ για το 2008 καθώς λόγω των λαθών που έκαναν είναι αδύνατη να καθοριστεί το τέλος που θα πληρωθεί
Στο μεταξύ το Υπουργείο Οικονομικών έβαλε στη μέγγενη του ΕΤΑΚ αποθήκες, στάβλους και άλλες αγροτικές εγκαταστάσεις, ακόμη και σε χωριά κάτω των 1.000 κατοίκων… Σχετικά με τη διαδικασία αποκατάστασης των λαθών να σημειώσουμε πως γίνεται αποκλειστικά μέσα σε 10 ημέρες από την παραλαβή του ειδοποιητηρίου τηλεφωνικά και μέσω ιντερνετ.
Το τηλεφωνικό κέντρο 801 111 2277, το οποίο λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή (εκτός αργιών) από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα έχει ως στόχο την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των πολιτών, απαλλάσσοντάς τους από την υποχρέωση προσέλευσης στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.
 Οι Λαρισαίοι οφείλουν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο μόνο εφόσον έχουν λάβει το ειδοποιητήριο και μέσα σε διάστημα 10 ημερών από την παραλαβή του. Εννοείται ότι για τη διευκόλυνση της διαδικασίας οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν διαπιστώσει τα λάθη ή τις ελλείψεις που αναγράφονται στο ειδοποιητήριο, σε σχέση με τις αντίστοιχες δηλώσεις Ε9 που είχαν υποβάλει, ώστε να έχουν διαθέσιμες τις σωστές πληροφορίες που αφορούν στα ακίνητά τους.
Ηλεκτρονικά γίνεται μέσω της διεύθυνσης www.e9.gr σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες που θα παίρνουν μέσω του ειδοποιητηρίου. Να επισημάνουμε πως εφόσον ο υπόχρεος ανταποκριθεί και διορθώσει τα λάθη με τον υποδεικνυόμενο τρόπο, δεν θα πληρώσει κανένα πρόστιμο, ενώ αντίθετα αν ο υπόχρεος αμελήσει να κάνει τις διορθώσεις θα κληθεί να προσέλθει στην Εφορία για υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης Ε9 και θα του επιβληθούν και τα προβλεπόμενα πρόστιμα για εκπρόθεσμη δήλωση. Να σημειώσουμε επίσης πως όποιοι λάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΤΑΚ και διαφωνούν με τα στοιχεία του ακινήτου, όπως αυτά αναγράφονται εκεί, τότε μπορούν να υποβάλουν νέο Ε9 χωρίς πρόστιμο, αν η διόρθωση των στοιχείων γίνει μέσα σε 60 ημέρες από την έκδοση του εκκαθαριστικού.
 ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟ ΑΜΟΚ
 Όσον αφορά στον υπολογισμό του ΕΤΑΚ να αναφέρουμε πως από την απαλλαγή από το ελάχιστο όριο του 1 ευρώ ανά τ.μ. διαγράφησαν οι βοηθητικοί χώροι και οι κατοικίες και κτίσματα σε χωριά κάτω των 1.000 κατοίκων.
Οι ιδιοκτήτες όλων αυτών θα κληθούν πλέον να καταβάλουν ΕΤΑΚ, υποχρεωτικά, το οποίο θα αντιστοιχεί τουλάχιστον σε 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή, ακόμα και μία αποθήκη, αλλά και ένα μικρό σπίτι ενός γεωργού με χαμηλά εισοδήματα θα καταβάλει πλέον ΕΤΑΚ με βάση αυτό το όριο, εκτός αν πρόκειται για ημιτελές κτίσμα ή για γεωργικό ή κτηνοτροφικό οικοδόμημα.
Για παράδειγμα, σπίτι 80 τ.μ. σε χωριό κάτω των 1.000 κατοίκων, αντικειμενικής αξίας 48.000 ευρώ, μέχρι σήμερα επιβαρυνόταν με ΕΤΑΚ 48 ευρώ. Με τις αλλαγές θα πληρώσει 80 ευρώ. Το ίδιο θα ισχύει και για οποιαδήποτε αποθήκη ή άλλο βοηθητικό χώρο, σε όλη την Ελλάδα. Όλα αυτά, φυσικά, για κτίσματα που ξεπερνούν το όριο του αφορολόγητου των 100.000 ευρώ για τον άγαμο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το αφορολόγητο προσαυξάνεται κατά 30.000 ευρώ για τους πολύτεκνους.
Το άρθρο 11 του νόμου 3634/2008 προέβλεπε ότι:
«Το τέλος που αναλογεί στη συνολική αξία των κτισμάτων που υπόκεινται σε φορολογία, δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με εξαίρεση τα ημιτελή κτίσματα, τους βοηθητικούς χώρους, τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτήρια και τα κτίσματα που βρίσκονται σε δημοτικά ή κοινοτικά διαμερίσματα, με πληθυσμό, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή κάτω των 1.000 κατοίκων».
Ως γνωστόν, με την επιβολή του ΕΤΑΚ, θεσπίστηκε ταυτόχρονα και ελάχιστο όριο φόρου, 1 ΕΥΡΩ/ τ.μ., για τις περιπτώσεις των κτισμάτων, που έχουν αντικειμενική αξία μικρότερη από 1.000 ΕΥΡΩ/τ.μ. Από αυτό το όριο – με βάση την πιο πάνω διάταξη - εξαιρούνταν μέχρι σήμερα μεταξύ άλλων οι βοηθητικοί χώροι – όπως οι αποθήκες – και όλες οι κατοικίες σε χωριά κάτω των 1.000 κατοίκων. Όμως, στο πρόσφατο νομοσχέδιο, αυτό αλλάζει. Στην παράγραφο 4 του άρθρου 6 αναφέρεται ρητά ότι:
Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης Α. «Φυσικά Πρόσωπα» του άρθρου 11 του ν.3634/2008 (σημ: αυτό που αναφέρουμε πιο πάνω) αντικαθίσταται ως εξής: «Το τέλος που αναλογεί στη συνολική αξία των κτισμάτων που υπόκεινται σε φορολογία, δεν μπορεί να είναι μικρότερο από ένα (1) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με εξαίρεση τα ημιτελή κτίσματα και τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτήρια.
Η Ε-ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ Ε9
Στο μεταξύ να υπενθυμίσουμε πως οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν φορολογούμενοι τις αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων 2009 ηλεκτρονικά σε προθεσμίες παράλληλες με αυτές των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Η πιστοποίηση στο σύστημα TAXISnet, πραγματοποιείται μετά από αίτηση – εγγραφή, από όπου λαμβάνεται όνομα και κωδικός χρήστη, μέσω των οποίων στη συνέχεια γίνεται η υποβολή του Ε9. Ο συνδυασμός του ονόματος και του κωδικού χρήστη ταυτοποιεί το συγκεκριμένο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, αποτελεί απόρρητο προσωπικό στοιχείο και επιτρέπεται μόνο στον ίδιο να τον διαχειρίζεται και να τον μεταβάλλει, έτσι ώστε μόνο το πρόσωπο αυτό ή άλλο της επιλογής του να είναι σε γνώση αυτού και να έχει τη δυνατότητα χρήσης του.
Στις περιπτώσεις που το φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει ήδη πιστοποιηθεί στο σύστημα TAXISnet, η υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων του έτους 2009, πραγματοποιείται με τη χρήση των κωδικών που ήδη διαθέτει.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass