ΜΕ 4-3 ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΠΟΜΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΕΓΟΥ, ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΠΑΣΚΟ-ΑΡΠΑ

«Μαλλιά-κουβάρια» στην τοπική διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου

* Βαρείς χαρακτηρισμούς αντάλλαξαν τα μέλη του συμβουλίου

Δημοσίευση: 14 Απρ 2009 3:44 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:47
Με την αποπομπή του Αλέξανδρου Τέγου από την προεδρία της διοίκησης του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η «πρώτη πράξη» στα δρώμενα του φορέα, που εδώ και αρκετούς μήνες έχει μπει σε τροχιά εσωστρέφειας, εν μέσω, μάλιστα, της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Μετά την άρση εμπιστοσύνης της ΑΚΙΟΕ, στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση, ΠΑΣΚΟ και ΑΡΠΑ κατέθεσαν πρόταση αντικατάστασης του προέδρου, η οποία και υπερψηφίστηκε, με 4 ψήφους υπέρ, 3 κατά. Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται αύριο, Μ. Τετάρτη η εκ νέου συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για την ανάδειξη νέου προέδρου.
Τα μέλη της διοίκησης αντάλλαξαν βαρείς χαρακτηρισμούς, εκτοξεύοντας αλληλοκατηγορίες για αντικαταστατικές συμπεριφορές και παραποιήσεις πρακτικών των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου, αποδεικνύοντας ότι η διάσταση απόψεων, ουσιαστικά, είναι αγεφύρωτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η διάσταση απόψεων κυοφορούνταν αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η λήψη αποφάσεων ούτε καν για απλά πράγματα, όπως είναι η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Στα τέλη Μαρτίου, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, η ΑΚΙΟΕ δια του εκπροσώπου της, Χρόνη Ισαακίδη, κατέθεσε υπόμνημα άρσης εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του Αλέξανδρου Τέγου. Μετά από αυτή την εξέλιξη, ουσιαστικά, άνοιξε ο δρόμος και για την κατάθεση πρότασης αντικατάστασης, από τις άλλες δύο παρατάξεις.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Στην πρόταση αντικατάστασης, τα μέλη των ΠΑΣΚΟ και ΑΡΠΑ, κ. Νταγιάννης, Φλέγγας και Γελαλής, αναφέρουν χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Πέρασε ένας μήνα και πλέον, από τότε που τέσσερις σύμβουλοι από τους επτά που απαρτίζουν το ΔΣ της τοπικής διοίκησης του ΠΤ Θεσσαλίας του ΟΕΕ αποχωρήσαμε από τη δήθεν απολογιστική συνέλευση των πεπραγμένων της διοίκησης του τμήματος. Καταγγείλαμε, τότε, ενυπόγραφα τον πρόεδρο του ΔΣ για την αυθαίρετη ενέργειά του να προχωρήσει σε μια πανηγυρικού τύπου εκδήλωση, αντί για μια απολογιστική συνέλευση ουσίας, με πλατιά συμμετοχή των μελών, όπου θα αναπτύσσονταν θέσεις και προβληματισμοί για την παραπέρα πορεία του ΟΕΕ και θα μπορούσε να συζητηθεί διεξοδικά ο ρόλος των οικονομολόγων και του επιστημονικού τους φορέα, στη δύσκολη παρούσα συγκυρία. Μετά από αυτό το γεγονός, το ελάχιστο που έπρεπε να κάνει ο πρόεδρος ήταν να παραιτηθεί και βάσει του άρθρου 30, παρ. 5 του καταστατικού του ΟΕΕ, να συγκληθεί μετά από πρόσκληση του αντιπροέδρου έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, το οποίο με μυστική ψηφοφορία θα έκανε δεκτή ή όχι την παραίτησή του. Αντ’ αυτού, ο πρόεδρος συνέχισε να λειτουργεί και να συμπεριφέρεται σαν να μην έχει γίνει τίποτε, εγκαλώντας τους τέσσερις συμβούλους με προσβλητικό τρόπο και λέγοντάς τους ότι είναι υπεύθυνοι για τη μη σωστή λειτουργία του ΔΣ, χωρίς να δέχεται καν να συζητήσει το θέμα.
Επειδή ο συγκεκριμένος πρόεδρος, από την αρχή της θητείας του δεν θέλει να καταλάβει ότι πρέπει να λειτουργεί μέσα από τις αποφάσεις του ΔΣ και να εκφράζει τις θέσεις της πλειοψηφίας των μελών του (σ.σ. ακολουθεί παράθεση των λόγων), επειδή, τέλος, ο συγκεκριμένος πρόεδρος, με τις ενέργειές του και τη συμπεριφορά του γενικότερα μέσα κι έξω από το ΔΣ διχάζει αντί να ενώνει και να συνθέτει, καθιστώντας τη λειτουργία του ΠΤ προβληματική, με συνέπεια να απαξιώνεται ο θεσμός και ο ρόλος του ΟΕΕ στην περιφέρεια Θεσσαλίας, ζητάμε την αντικατάστασή του και να τηρηθούν τα προβλεπόμενα, ώστε να επανέλθει η ηρεμία στο ΔΣ και να λειτουργήσει η περιφερειακή διοίκηση όπως αρμόζει, για να είναι χρήσιμη στα μέλη της και στην κοινωνία γενικότερα, την κρίσιμη αυτή περίοδο».
ΠΑΣΚ-Ο
Σε ανακοίνωσή της, για τα τεκταινόμενα, η ΠΑΣΚ-Ο αναφέρει τα εξής: «Με την επιστολή του στις 10.04.2009, η οποία δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο, με την οποία απευθύνεται στα μέλη του ΟΕΕ, ο κ.Τέγος αποδεικνύει ότι μάλλον δεν κατάλαβε τον θεσμικό του ρόλο και τη λειτουργία του ΟΕΕ. Σαν πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας αναδείχθηκε στο αξίωμα του προέδρου με τη στήριξη της ΑΚΙΟΕ και την ψήφο του επικεφαλής της, Χρόνη Ισαακίδη. Την αντικαταστατική του συμπεριφορά στον ένα χρόνο λειτουργίας του προεδρείου και την περιφρόνηση από πλευράς του, κάθε απόφασης του ΔΣ τη χαρακτηρίζει «μιζέρια και εσωστρέφεια». Η αυταρχική συμπεριφορά του οδήγησε το ΠΤ σε αδιέξοδο, αφού η παράταξη που τον στήριξε απέσυρε την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του.
Βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους, παραθέτουμε με χρονολογική σειρά τα γεγονότα:
-Στις 19.02.2009, τέσσερα από τα επτά μέλη του ΔΣ, με υπόμνημά τους διαμαρτυρήθηκαν διότι δεν έγινε απολογιστική συνέλευση για το 2008, θεωρώντας τον απολογισμό πεπραγμένων σημαντική λειτουργία για την ενημέρωση ενός επιστημονικού φορέα και μάλιστα των Οικονομολόγων. Ο κ.Τέγος μάλλον δεν κατάλαβε ότι η διαμαρτυρία δεν αφορούσε στην «κοπή της πίτας».
-Παρ΄όλα αυτά, στο συμβούλιο της 31ης Μαρτίου 2009, και μετά την κατάθεση άρσης εμπιστοσύνης από την ΑΚΙΟΕ στο πρόσωπο του προέδρου (με αιτιολογημένο υπόμνημα), ο κ.Τέγος πάλι μάλλον δεν κατάλαβε ότι έχασε την πλειοψηφία, αποκαλώντας, αυτός και η παράταξή του, το κείμενο της ΑΚΙΟΕ χαρτί άνευ καμίας αξίας.
-Το διάστημα από 19.02.2009 ως και 31.03.2009 έγιναν συναντήσεις των παρατάξεων της ΔΗΚΙΟ και της ΑΚΙΟΕ, προκειμένου να παραιτηθεί ο κ.Τέγος και να μην αποπεμφθεί, αφού υπήρχε ομόφωνη απόφαση της ΑΚΙΟΕ, που είχε προφορικά γνωστοποιηθεί σε όλες τις παρατάξεις, με την οποία απέσυρε την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του κ.Τέγου.
-Μετά τα παραπάνω και αφού είχαν περάσει ήδη πάνω από 40 μέρες και ο κ. Τέγος το μόνο που έκανε ήταν να αναβάλει προγραμματισμένες συνεδριάσεις, θα ήταν αντιδεοντολογικό και αντίθετο προς το καταστατικό, η αντιπολίτευση, έχοντας έναν πρόεδρο που έχασε την πλειοψηφία από τον Σεπτέμβριο του 2008, όπως ο ίδιος παραδέχεται στην ανοιχτή επιστολή, να μην καταθέσει πρόταση μομφής.
Ο κ.Τέγος, πάλι δεν κατάλαβε και δεν έπραξε το αυτονόητο, δηλαδή να παραιτηθεί πριν από την κατάθεση της πρότασης αντικατάστασής του από την ΠΑΣΚΟ-Σ και ΑΡΠΑ, σύμφωνα με το άρθρο 30 του καταστατικού, για να βοηθήσει στην εύρυθμη λειτουργία του ΠΕ και να μην καταγραφεί στην ιστορία του ΟΕΕ ως ο πρώτος πρόεδρος περιφερειακού τμήματος ή κεντρικής διοίκησης που αποπέμφθηκε από την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ.
Αντίθετα, καταφέρεται προσωπικά εναντίον των μελών της αντιπολίτευσης, χωρίς να διαισθάνεται τις τεράστιες ευθύνες του για τη διάλυση του ΟΕΕ, που ευθύνη φέρει τόσο ο ίδιος αλλά και η παράταξή του που ελέγχει την κεντρική διοίκηση σε συνεργασία με την ΑΚΙΟΕ. Η ΠΑΣΚΟ, σαν υπεύθυνη παράταξη, προσπάθησε λειτουργώντας θεσμικά και όχι παρασκηνιακά, με θετικές προτάσεις να βοηθήσει στη λειτουργία του ΠΤ σε μία προοδευτική και διεκδικητική κατεύθυνση. Δυστυχώς, οι προτάσεις της δεν εισακούστηκαν και συνεχίστηκε η απαξίωση του ΟΕΕ, κεντρικά και περιφερειακά».
ΔΗΚΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Σε ανακοίνωσή της για τα τεκταινόμενα στη διοίκηση του Περιφερειακού Τμήματος του ΟΕΕ, και ειδικά στην ανακοίνωση της ΑΚΙΟΕ για τους λόγους άρσης εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Αλέξανδρου Τέγου, η παράταξη της Δημοκρατικής Κίνησης Οικονομολόγων επισημαίνει χαρακτηριστικά τα εξής: «Αναφέρει η ΑΚΙΟΕ ότι σύμφωνα με τις δικές της δημοκρατικές αρχές, αποφάσισε ότι θα στηρίξει ένα αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο, με βάση τη δύναμη των παρατάξεων χωρίς αποκλεισμούς. Γνωρίζει, όμως, η ΑΚΙΟΕ ότι από το 1992 μέχρι και σήμερα, η ΔΗΚΙΟ ήταν πάντα πρώτη παράταξη. Γιατί, όμως από το 1998 που εμφανίστηκε η ΑΚΙΟΕ στα δρώμενα του Οικονομικού Επιμελητηρίου μέχρι και το 2007 δεν στήριζε τη ΔΗΚΙΟ στο θέμα της προεδρίας; Πότε ήταν δημοκρατική, τότε ή τώρα; Φαίνεται ότι η ΑΚΙΟΕ χρησιμοποιεί τη δημοκρατία σαν τον φούρνο του Χότζα.
Στο σημείο που αναφέρεται στην παραβίαση του καταστατικού του ΟΕΕ από τον πρόεδρο, ότι δηλαδή προέβη σε απολογιστική συνέλευση χωρίς προηγούμενη απόφαση του ΔΣ, εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι από τα υπογεγραμμένα πρακτικά που έχουμε στα χέρια μας, τα οποία συντάχθηκαν από τον γραμματέα του ΔΣ, Χρόνη Ισαακίδη, εκπρόσωπο της ΑΚΙΟΕ, απόφαση του ΔΣ υπάρχει για την απολογιστική συνέλευση και για την κοπή της πίτας –την οποία απόφαση κοπής της πίτας εκ των υστέρων διέγραψε ο κ. Ισαακίδης, αλλοιώνοντας τα πρακτικά. Επιπλέον, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του ΟΕΕ, η ετήσια απολογιστική συνέλευση είναι υποχρεωτική, άρα ο πρόεδρος ήταν υποχρεωμένος να εφαρμόσει το νομικό πλαίσιο, ακόμη κι αν αντιδρούσε το ΔΣ, διότι τότε θα είχε προβεί σε καταστατική ενέργεια.
Στο σημείο που γίνεται αναφορά στη συνέντευξη του προέδρου κ. Τέγου που αφορούσε στον ρόλο των τραπεζών στην οικονομική κρίση, έχουμε να τονίσουμε ότι μιλούσε για εξειδικευμένα θέματα, τα οποία δεν κατάλαβαν διαβάζοντας τη συνέντευξη οι κύριοι της ΑΚΙΟΕ. Τέλος, κατά την απολογιστική συνέλευση παρευρίσκοντο και μέλη της ΑΚΙΟΕ, τα οποία και το απολογιστικό κείμενο έλαβαν, στο οποίο αναφέρονταν ξεκάθαρα οι θέσεις του 7ου ΠΤ του ΟΕΕ για το φορολογικό νομοσχέδιο και σε ουδεμία ένσταση προέβησαν για τα πεπραγμένα της χρονιάς 2008. Ως προς τα υπόλοιπα σημεία, θεωρούμε ότι αυτά δεν χρήζουν απάντησης, διότι είναι «σάλτσα» σε αυτό που μαγείρευαν από τον Σεπτέμβριο του 2008. Ένα μόνον θα αναφέρουμε: Ισχύει η πρόταση του κ. Ισαακίδη για την ανάληψη της προεδρίας από την ΑΚΙΟΕ την τελευταία χρονιά, πρόταση που έγινε στα μέλη της ΔΗΚΙΟ που μετέχουν τώρα στο ΔΣ; Κι αν ισχύει, γιατί την έκανε;».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΕΓΟΣ
Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Τέγος, στη γραπτή εισήγησή του προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου επισημαίνει, μεταξύ άλλων τα εξής: «Τους τελευταίους έξι μήνες, ο κ. Χρόνης Ισαακίδης, εκπρόσωπος της ΑΚΙΟΕ, καταψήφιζε συστηματικά πολλές από τις προτάσεις του προεδρείου στο οποίο συμμετείχε, ως γενικός γραμματέας. (...) Προφανής σκοπός του ήταν να στηθεί ένα σκηνικό έντασης, προκειμένου να δικαιολογηθούν τα επακόλουθα. Η απόφαση είχε ήδη ληφθεί: να αποκλεισθεί η ΔΗΚΙΟ από την προεδρία και να εφαρμοστεί το «δοκιμασμένο» μοντέλο της συνεργασίας με την ΠΑΣΚΟ. Προφανώς η συνύπαρξη με την ΔΗΚΙΟ δεν ευνόησε τελικά τα σχέδιά τους για ένα κλειστό και ελεγχόμενο Επιμελητήριο, όπως είχαν συνηθίσει τα προηγούμενα εννέα έτη. (...) Όλα τα επιχειρήματα που προβάλλει η ΑΚΙΟΕ και ο εκπρόσωπός της, κ.Ισαακίδης, όπως αποδεικνύεται είναι έωλα και ψευδή. Πρόκειται για προφάσεις εν αμαρτίαις. Όλα συνέβησαν για έναν και μόνο λόγο: να φύγει η ΔΗΚΙΟ από την προεδρία και να αναλάβει πρόεδρος ο κ.Ισαακίδης. Πριν ένα μήνα εξάλλου, ενώπιον τριών μελών της ΔΗΚΙΟ (Τέγος, Βαλιώτης, Ζιαράγκας) που είχαν εξουσιοδοτηθεί για να μιλήσουν με τον εκπρόσωπο της ΑΚΙΟΕ, ο κ.Ισαακίδης πρότεινε ότι εάν αναλάβει ο ίδιος πρόεδρος, την τρίτη χρονιά της θητείας, τότε δεν θα υποστηρίξει την πρόταση μομφής. Η ΔΗΚΙΟ απάντησε ότι δεν υποκύπτει σε τέτοιου είδους εκβιασμό και τότε άρχισαν όλα. (...) Ενώ θα έπρεπε και μπορεί, το ΠΤ Θεσσαλίας του ΟΕΕ να είναι πρωτοπόρο στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που βιώνουμε, κάποιοι επέλεξαν να γυρίσουμε στην εσωστρέφεια και τη μιζέρια. Η Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων δεν θα τους ακολουθήσει σε αυτόν τον κατήφορο».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass