NΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Κοινοτικό χρήμα 1,05 δισ. ευρώ εισρέει στην αγορά

* Αναμένεται να επωφεληθούν 17.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2009 3:28 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:58
Ενισχύσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες προωθεί το υπουργείο Οικονομίας, ενώ βρίσκεται σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης και της γουνοποιίας και των ιχθυοκαλλιεργειών.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου τη Δευτέρα στον Δικτυακό Τόπο του υπουργείου Οικονομίας θα αναρτηθεί η προδημοσίευση για τη νέα προκήρυξη ενισχύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνολικής δαπάνης 1,050 δισ. ευρώ και θα αφορά τις μεταποιητικές, τις τουριστικές, τις εμπορικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις υπηρεσιών.
Από την εφαρμογή της νέας δράσης αναμένεται να επωφεληθούν 17.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το ποσοστό επιχορήγησης θα φθάνει το 55% για τις περιοχές Αττικής (πλην νήσων) και Θεσσαλονίκης και το 65% για την υπόλοιπη Επικράτεια, περιλαμβανομένων και των νησιών της Αττικής.
Η διάρκεια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων θα είναι από 12-18 μήνες, με δυνατότητα δίμηνης ή τετράμηνης παράτασης, ενώ η ίδια συμμετοχή θα πρέπει να είναι στο 20% της συνολικής δαπάνης.
Αναφερόμενος στο θέμα της ενίσχυσης των επαγγελματιών, ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι η νέα δράση θα προβλέπει τη χρηματοδότηση αγοράς εξοπλισμού με ποσό που θα ποικίλλει ανά κλάδο για τους μηχανικούς, τους δικηγόρους, τους λογιστές και τους γιατρούς, που ασκούν πραγματικά το επάγγελμά τους.
O πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος είπε ότι τα μέτρα αυτά λειτουργούν τονωτικά για την αγορά και την οικονομία, παρέχοντας ρευστότητα για νέες επενδύσεις.
''Καλοδεχούμενη ενέργεια'' χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Δ. Αρμενάκης, απατώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τα εξαγγελθέντα μέτρα από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου, αναφορικά για τις νέες Δράσεις ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
"Η ανακοίνωση του νέου μεγάλου προγράμματος ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αποτελεί μια ιδιαίτερα καλοδεχούμενη ενέργεια. Στην δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία, η εξαγγελθείσα δράση βοηθάει στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και κατ' επέκταση της αγοράς, αποτελώντας έτσι ένα ακόμη αντίδοτο στην κρίση.
Επισημαίνω ότι, το Υπουργείο Οικονομίας έκανε δεκτές τις προτάσεις της ΕΣΕΕ σχεδόν στο σύνολό τους, καθιστώντας έτσι το πρόγραμμα ιδιαίτερα ελκυστικό για τις επιχειρήσεις στις οποίες απευθύνεται.
Τονίζω τα ιδιαίτερα θετικά σημεία του προγράμματος:
1. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πόρων (80%) κατευθύνεται στις επιχειρήσεις της περιφέρειας.
 2. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολουμένοι, με μέσο τζίρο τελευταίας τριετίας, τουλάχιστον 30.000€.
3. Η επιχορήγηση ανέρχεται στο 65% του επενδυτικού προγράμματος για όλη την περιφέρεια και 55% για την Αττική, έναντι 40% που ήταν στο αντίστοιχο πρόγραμμα του Γ' ΚΠΣ.
4. Καλύπτονται και κτιριακά έργα έως ποσοστού 50% της συνολικής επένδυσης.
5. Υπάρχει δυνατότητα προκαταβολής έως του 40% της δημόσιας δαπάνης.
6. Το ύψος της επένδυσης μπορεί να είναι από 20.000€ έως 200.000€
Σημαντικό επίσης είναι, το ότι, θα μπορούν να μεταφερθούν πόροι που δεν θα απορροφηθούν από την μια θεματική ενότητα στην άλλη, γεγονός που θα βοηθήσει στην προσπάθεια αξιοποίησης κάθε διαθέσιμου ευρώ.
Τέλος, μετά την χθεσινή ανακοίνωση της 1ης μεγάλης δράσης του ΕΣΠΑ ειδικά για τις ΜμΕ, καλούμε τον Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών να συνεχίσει με ακόμη πιο έντονο ρυθμό τις προσπάθειές του και την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την τόνωση της αγοράς και ειδικότερα των μικρών και πολύ μικρών Ελλήνων επιχειρηματιών".
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass