ΟΧΙ ΣΕ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΣΜΟΥ, ΜΕ ΑΛΛΟΘΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ 16ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ EUROCHAMBERS

Ανοιχτά σύνορα και ευκαιρίες ζητούν οι Ευρωπαίοι μικρομεσαίοι

* Πολιτικά και γραφειοκρατικά τα εμπόδια ανάπτυξης των επιχειρήσεων στην ΕΕ, επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ, Δημήτρης Γκουντόπουλος

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2009 3:29 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:58
Στην κατάρριψη των εμποδίων, πολιτικών και γραφειοκρατιών, που αναχαιτίζουν τη συγκρότηση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και την ανάπτυξη, με ίσους όρους, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ εστιάστηκαν οι συμπερασματικές επισημάνσεις του 16ου Συνεδρίου του Eurochambers, που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στην Πράγα της Τσεχίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λάρισας, Δημήτρη Γκουντόπουλο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης δεν διαφέρουν από χώρα σε χώρα και εντοπίζονται κυρίως στην έλλειψη πολιτικών που ενισχύουν την ανάπτυξη και την οικονομική τους σταθερότητα, σε μια ενιαία αγορά, χωρίς σύνορα.
Να σημειωθεί ότι στο Συνέδριο συμμετείχαν και μέλη της διοίκησης του ΕΒΕΛ, καθώς ο φορέας είναι μέλος του Ευρωεπιμελητηρίου. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ, Δημήτρης Γκουντόπουλος, ο αντιπρόεδρος, Γιώργος Σαγρής, ο γενικός γραμματέας, Κωνσταντίνος Καγκελάρης, ο οικονομικός επόπτης, Δημήτρης Συγγούνας και το μέλος, Δημήτρης Αδάμ.
Τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συνεδρίου ήταν η εφαρμογή της πρωτοβουλίας-οδηγίας Small Business Act, θέμα που τέθηκε από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της Κομισιόν και η τσεχική προεδρία, η καινοτομία ως βασικό εργαλείο και εφόδιο για τις σημερινές προκλήσεις, καθώς και η οικονομική κρίση και η βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε κεφάλαια και χρηματοδότηση.
Ομιλητές ήταν ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Τσεχίας, Jan Fischer , o Andrea Benassi γενικός γραμματέας της UEAPME , ο Petr Kuzel, πρόεδρος της Ένωσης τσεχικών Επιμελητηρίων, ο Pierre Simon, πρόεδρος του Eurochambers, καθώς και ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. για τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, Gunter Verheugen, ο Michel Dieudonne, μέλος της διοίκησης των γαλλικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, η Maruja Gutierrez-Diaz, ειδικός σύμβουλος Δια Βίου Μάθησης, Καινοτομίας και Δημιουργικότητας, (Γενική Διεύθυνση της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού της Ε.Ε.), και πολλοί άλλοι.
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΣΜΟ
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι 400 συμμετέχοντες εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, επιχειρήσεων και ινστιτούτων, σε ποσοστό 90%, στο κοινό ψήφισμα επισήμαναν ότι «η μάχη για την αντιμετώπιση της κρίσης και των επιπτώσεών της δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να χρησιμοποιηθεί ως «άλλοθι» για τη λήψη μέτρων προστατευτισμού» και ζήτησαν την άμεση λήψη μέτρων για ανάκαμψη του οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Περίπου ένας στους τρεις εξέφρασε την άποψη ότι προκειμένου να καταργηθούν τα σύνορα στον ευρωπαϊκό χώρο για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην παιδεία και την κατάρτιση.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Για έλλειψη πολιτικών μέτρων που διασφαλίζουν την ταμειακή ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κάτι που συμβαίνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκουντόπουλος, «μας δόθηκε η δυνατότητα να δούμε ποιες είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες, αλλά και να δούμε τις πρωτοβουλίες των άλλων χωρών και κυβερνήσεων για την αντιμετώπισή της.
Δυστυχώς τα ιδία προβλήματα υπάρχουν παντού. Παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει, είναι ακόμη μεγάλος ο δρόμος για την εξάλειψη των εμποδίων ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Τα κυριότερα εμπόδια δεν είναι οικονομικά, μιας και οι επιχειρήσεις έχουν βρει τους τρόπους συνεργασίας μεταξύ τους, αλλά πολιτικά -και κυρίως γραφειοκρατικά».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, το δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον που υπάρχει ακόμη σε πολλές χώρες της Ε.Ε. δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τόσο στο εσωτερικό της κάθε χώρας όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο. Κυριότερο στοιχείο της κατάστασης αυτής είναι η γραφειοκρατία, καθώς και η έλλειψη πρόσβασης των μικρομεσαίων στα κέντρα λήψης αποφάσεων. «Παντού η οικονομική κρίση ασκεί δραματική επίδραση στην πραγματική οικονομία. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε όλη την Ευρώπη, βρίσκονται εκτός ουσιαστικών μέτρων χρηματοδότησής τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διατηρήσουν τη ταμειακή ροή τους, ώστε να χαράξουν στρατηγικές και να επενδύσουν ώστε να ξαναρχίσει η ανάπτυξη της Ευρώπης. Η καινοτομία, μιας και το 2009 έχει οριστεί ως Έτος Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, είναι κρίσιμη για την δυνατότητα των επιχειρήσεων να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της παγκοσμιοποίησης», κατέληξε ο κ. Γκουντόπουλος.
.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass