ΛΕΝΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΑΝ, Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα για τα «φωτοβολταϊκά σε σπίτια»

* Στα 4.000 – 5.000 ευρώ/kW η δαπάνη εγκατάστασης του συστήματος, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Δερπανόπουλος Ενεργειακή, Γρηγόρης Δερπανόπουλος

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2009 3:38 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:59
Προς τη σωστή κατεύθυνση κινούνται οι εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, αναφορικά με το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά σε σπίτια», εκτιμούν εκπρόσωποι των επιχειρηματιών του κλάδου, επισημαίνοντας ότι είναι μια ώθηση για την ανάπτυξη εγκατάστασης τέτοιων συστημάτων στις κατοικίες της χώρας. Όσο για το κόστος εγκατάστασης, ο διευθύνων σύμβουλος της Δερπανόπουλος Ενεργειακή, Γρηγόρης Δερπανόπουλος αναφέρει πως κυμαίνεται περίπου στα 4.000 – 5.000 ευρώ/kW. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δερπανόπουλος ανήκει στα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, δηλαδή των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, καθώς και στην εγκατάσταση συστημάτων φωτοβολταϊκών.
Σύμφωνα με τον κ. Δερπανόπουλο, η δαπάνη εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού συστήματος κυμαίνεται μεταξύ 4.000 με 5.000 ευρώ/kW. Αυτό σημαίνει ότι, ενδεικτικά, για μια μέση κατοικία απαιτείται εγκατάσταση ισχύος 2-3 kW και χώρος τοποθέτησης 20-30 μ2 στη στέγη –το συνολικό κόστος, δηλαδή, ανέρχεται περίπου σε 15.000 ευρώ.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
Ο διευθύνων σύμβουλος της Δερπανόπουλος Ενεργειακή αναφέρει ότι το πρόγραμμα έχει χρονική διάρκεια δέκα ετών (ήτοι 2009 – 2019). Με βάση την τιμή αγοράς της κιλοβατώρας από τη ΔΕΗ, που σήμερα στα 0,55 ευρώ, εκτιμάται ότι η απόσβεση για τη δαπάνη εγκατάστασης γίνεται μέσα σε επτά έτη. Ωστόσο, όπως ανέφερε και ο κ. Χατζηδάκης, η συγκεκριμένη τιμή αγοράς της κιλοβατώρας από τη ΔΕΗ (0,55 ευρώ), θα ισχύει για τις συμβάσεις που θα υπογραφούν μέχρι τις 31.12.2011. Όπως αναφέρει ο κ. Δερπανόπουλος, για τις επόμενες χρονιές, η επιδοτούμενη τιμή θα αποκλιμακώνεται 5% ετησίως. Επίσης, ο εκπρόσωπος της εταιρίας αναφέρει ότι υπεύθυνη για τη σύνδεση του φωτοβολταϊκού και την εκκαθάριση του λογαριασμού είναι η τοπική Δ.Ε.Η., ενώ ο ίδιος εκτιμά ότι οι πρώτες εγκαταστάσεις στα σπίτια θα ξεκινήσουν στις αρχές Σεπτεμβρίου.
ΑΠΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
«Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ.Χατζηδάκη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα βοηθήσει στην εξάπλωση των φωτοβολταϊκών συστημάτων στα σπίτια των περιοχών που είναι διασυνδεδεμένα με το δίκτυο της Δ.Ε.Η. Επίσης, θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του δικτύου της Δ.Ε.Η σε ώρες αιχμής και έτσι θα περιοριστεί η ανάγκη εισαγωγής ρεύματος από ξένες χώρες ή η διακοπή ρεύματος ανά διαστήματα, το λεγόμενο μπλακ-άουτ», ανέφερε ο κ. Δερπανόπουλος.
Σημαντική διαφοροποίηση είναι πλέον και η επίσημη ανακοίνωση ότι δεν απαιτείται έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ούτε έγκριση περιβαλλοντικών μελετών, ούτε εγγραφή στο τοπικό Επιμελητήριο και -το σημαντικότερο- δεν απαιτείται τήρηση βιβλίων της Εφορίας. «Περιμένουμε διευκρινιστική εγκύκλιο από το Υπουργείο για το εάν και πόσο θα είναι ο Φ.Π.Α στον εξοπλισμό της εγκατάστασης», κατέληξε ο κ. Δερπανόπουλος.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass