ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΘΕΒ, ΝΙΚΟΣ ΡΩΜΝΙΟΣ

«Να μη μείνει αναξιοποίητο ούτε ένα ευρώ»

Δημοσίευση: 27 Μαϊ 2009 3:33 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:00
Να μην μείνει αναξιοποίητο ούτε ένα ευρώ από τους κοινοτικούς πόρους των προγραμμάτων που απευθύνονται στις επιχειρήσεις και της περιφέρειας Θεσσαλίας ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων Βιομηχανιών, Νίκος Ρώμνιος. Στο πλαίσιο της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης για τις υπηρεσίες ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της διεθνούς συνεργασίας των θεσσαλικών επιχειρήσεων, ο ίδιος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα συνεργασίας μεταξύ και των φορέων που «υποδέχονται» τους υποψήφιους επενδυτές, όπως το ΚΕΤΑ και τα ΚΥΕ των νομαρχιών, ώστε οι διαδικασίες να προχωρούν πιο αποτελεσματικά, με στόχο την όσο πιο γρήγορη υλοποίηση της επένδυσης.
Σε πολύ χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κινούνται οι ιδιωτικές επενδύσεις σε έρευνα-καινοτομία στις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς παραμένουν «κολλημένες» στο ποσοστό 0,2% του ΑΕΠ, εδώ και τουλάχιστον μία πενταετία. Και μπορεί ως απόλυτο νούμερο να έχει αυξηθεί (μιας και έχει αυξηθεί και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν), ωστόσο, σύμφωνα με τον συντονιστή του Δικτύου Πράξη, Βασίλη Τσάκαλο, ο δρόμος προς την... καινοτομία είναι ακόμη πολύ μακρύς για την Ελλάδα.
Πέρα από το πολύ χαμηλό ποσοστό συνολικά, δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων που επίσης παραμένει στο 0,6%, απέχοντας πολύ από τους στόχους της Στρατηγικής της Λισαβόνας, ακόμη και οι ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη καινοτομικών εφαρμογών, υπηρεσιών ή συστημάτων είναι πολύ λίγες –περί τις 35. Τα προϊόντα-υπηρεσίες-εφαρμογές που αναπτύσσουν, τα προωθούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία στις αγορές του εξωτερικού, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα, σε παραγωγικό επίπεδο, να αξιοποιηθούν απευθείας από τις εγχώριες παραγωγικές μονάδες. Προκειμένου να αλλάξει το κλίμα, θα πρέπει να δημιουργηθεί και ένα σύνολο συνοδευτικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων, είπε ο κ.Τσάκαλος, όπως ειδικοί νομικοί σύμβουλοι σε θέματα πατέντας, εξειδικευμένοι επιχειρηματικοί σύμβουλοι –«δεν υφίσταται στην χώρα το απαραίτητο “οικοσύστημα” καινοτομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Η αξιοποίηση μεταφοράς τεχνογνωσίας και προϊόντων καινοτομίας από τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η «πράσινη» επιχειρηματικότητα και οι δυνατότητες και υπηρεσίες που προσφέρει το Δίκτυο Πράξη στον ΣΘΕΒ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης. Κύριοι ομιλητές ήταν οι κ.κ. Φωκίων Δεληγιάννης, συντονιστής Βιομηχανικών Υποδομών και Ανάπτυξης του ΣΕΒ, με θέμα «Πράσινη οικονομία και επιχειρηματικότητα», Βασίλης Τσάκαλος, συντονιστής Δικτύου ΠΡΑΞΗ, με θέμα «Enterprise Europe Network και η σημασία του για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», και Σωτήρης Ξύδης, σύμβουλος Μεταφοράς Τεχνολογίας Δικτύου ΠΡΑΞΗ/ΣΘΕΒ με θέμα «Υπηρεσίες προώθησης της καινοτομίας, της μεταφοράς τεχνολογίας και ενθάρρυνσης της συμμετοχής των θεσσαλικών επιχειρήσεων στα ευρωπαϊκά προγράμματα για έρευνα και τεχνολογία». Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρώτης ευρωπαϊκής εβδομάδας μικρομεσαίων επιχειρήσεων με σκοπό την ενημέρωση των θεσσαλικών επιχειρήσεων για τις ευκαιρίες ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της διεθνούς συνεργασίας τους που παρέχονται μέσω του Enterprise Europe Network – Hellas.
Σημειώνεται ότι το Enterprise Europe Network – Hellas είναι ένα δίκτυο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης αποτελούμενο από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στο χώρο της καινοτομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το Enterprise Europe Network – Hellas, ως μέλος του αντίστοιχου ευρωπαϊκού δικτύου Enterprise Europe Network, παρέχει υπηρεσίες διεθνούς επιχειρηματικής συνεργασίας, ενημέρωσης για ευρωπαϊκές πολιτικές, υπηρεσίες για την καινοτομία και τη μεταφορά τεχνολογίας καθώς και υπηρεσίες για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των ΜΜΕ στα ευρωπαϊκά προγράμματα για Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη.
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ
Στο μεταξύ, χθες το μεσημέρι, ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ευ.Αντώναρο ότι μεταξύ των 225 φορέων που καταργούνται ή συγχωνεύονται είναι και το Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ), το οποίο, πλέον εντάσσεται στη δομή του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), που έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη. Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΚΕΤΕΑΘ, καθηγητής Ηλίας Χούστης, δήλωσε στην «Ε» αιφνιδιασμένος από την εξέλιξη, καθώς δεν είχε προηγηθεί, όλο το προηγούμενο διάστημα μέχρι χθες, καμία ένδειξη, καμία συζήτηση για τη συγχώνευση –και φυσικά δεν υπήρξε καμία ενημέρωση προς τους άμεσα ενδιαφερομένους. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΕΤΕΑΘ, συγκροτήθηκε και λειτούργησε πριν από τρία χρόνια περίπου, επί υπουργίας (Ανάπτυξης) του Δημήτρη Σιούφα και απαρτίζεται από τέσσερα Ινστιτούτα, ισάριθμα τοποθετημένα στις τέσσερις πρωτεύουσες των θεσσαλικών νομών –Μηχανοτρονικής (Mechatronics), με έδρα στο Βόλο, Βιοϊατρικής Έρευνας και Τεχνολογίας, με έδρα στη Λάρισα, Τεχνολογίας και Διαχείρισης Αγροοικοσυστημάτων, με έδρα στην Καρδίτσα και Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης, με έδρα στα Τρίκαλα. Το τελευταίο διάστημα, στα τέσσερα Ινστιτούτα είχαν αναπτυχθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη εξαιρετικής σημασίας projects, κυρίως στους τομείς της μηχανοτρονικής και της βιοϊατρικής.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass