ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ 100 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Σε δεινή κατάσταση οι μικρομεσαίοι

* Εντείνεται το κλίμα απογοήτευσης στην αγορά, κίνδυνος για 300.000 θέσεις εργασίας

Δημοσίευση: 27 Μαϊ 2009 3:34 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:00
Σε δεινή κατάσταση βρίσκονται πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε η ΓΣΕΒΕΕ. Στα όρια της χρεοκοπίας φαίνεται να είναι 100 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, αφού η μείωση του τζίρου τους κατά το πρώτο τετράμηνο του 2009 είναι 31%.
Επίσης, ανησυχητικό είναι το στοιχείο ότι σε σχέση με πέρυσι, έχουν γίνει 160 χιλιάδες απολύσεις, ενώ οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, έχουν προαναγγείλει σε ακόμη 120 χιλιάδες υπαλλήλους τους, ότι δεν αποκλείεται να τους απολύσουν.
Αναλυτικότερα:
Περισσότερες από 300.000 θέσεις εργασίας εκτιμάται ότι θα χαθούν από την κρίση στη χώρα μας, καθώς η συντριπτική πλειονότητα (90%) των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από έρευνα της Marc που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος σε δείγμα 1.010 επιχειρήσεων, στο διάστημα 27 Απριλίου μέχρι 4 Μαΐου.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ.Ασημακόπουλος σημείωσε ότι τα προβλήματα στη λειτουργία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είχαν αρχίσει να εμφανίζονται από το 2006 και μάλιστα η ένταση των επιπτώσεων είναι αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθος της επιχείρησης.
Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των μικρών επιχειρήσεων αυτή την περίοδο είναι η μείωση του τζίρου (78,9%), η έλλειψη ρευστότητας (73,5%) και η αύξηση του χρόνου είσπραξης οφειλών (67,6%).
Για την καθυστέρηση πληρωμών, ο κ. Ασημακόπουλος σχολίασε ότι έχει φτάσει στο 12μηνο και παρομοίασε το φαινόμενο με ωρολογιακή βόμβα για την οικονομία μας που «ελπίζουμε να μην εκραγεί», όπως είπε, διότι και υγιείς επιχειρήσεις έχουν δεχθεί τέτοιες επιταγές από προβληματικές επιχειρήσεις.
Ανέφερε ότι από τις ομοσπονδίες-μέλη της ΓΣΕΒΕΕ υπάρχουν συνεχή αιτήματα να μπουν όρια στο φαινόμενο και η Συνομοσπονδία επιθυμεί να εξεταστεί η λήψη μέτρων με ορίζοντα τριετίας καθώς δεν είναι εύκολο να υπάρξει άμεση επίλυση του θέματος.
Ο κ. Ασημακόπουλος σχολίασε ότι και οι τράπεζες έχουν ευθύνη στη διόγκωση του φαινομένου των μεταχρονολογημένων επιταγών με τους αλληλόχρεους λογαριασμούς, αλλά σημείωσε ότι και άλλες χώρες με προβλήματα στην ρευστότητά τους δεν έχουν φτάσει στην δική μας κατάσταση με τις μεταχρονολογημένες.
Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι 160.000 εργαζόμενοι έχουν χάσει ήδη την εργασία τους εξαιτίας της κρίσης, ενώ κινδυνεύουν 120.000 εργαζόμενοι και 110.000 αυτοαπασχολούμενοι. Οι μικρότερες επιχειρήσεις αντιστέκονται στο ενδεχόμενο των απολύσεων και προτιμούν μέτρα επιδότησης του κόστους εργασίας και όχι μέτρα διευθέτησης του χρόνου εργασίας.
Το 76% των επιχειρήσεων διατήρησε το προσωπικό που απασχολεί κατά τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 78,5% δήλωσε ότι θα διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων κατά το επόμενο έτος και οι 7 στις 10 πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις θεωρούν πιο αποτελεσματικό το μέτρο της επιδότησης του κόστους εργασίας.
Ακόμα, οι 3 στις 4 επιχειρήσεις θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης και πιστεύουν ότι είναι προσανατολισμένα στην υποστήριξη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, ενώ ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στο κλίμα ανασφάλειας που διαμορφώνεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι το μέλλον των συντάξεων και της υγειονομικής τους περίθαλψης.
Το 75,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα κινδυνεύουν, ενώ το 89,3% πιστεύει ότι πρέπει να φροντίσει για την ύπαρξη συμπληρωματικού εισοδήματος μετά τη συνταξιοδότηση του επενδύοντας σε αυτό εκτός της επιχείρησης.
Ως προς τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις προοπτικές τους κατά τους επόμενους μήνες, η εικόνα είναι δυσοίωνη, καθώς το 73% προβλέπει τη διατήρηση της κατάστασης στα ίδια -χαμηλά- επίπεδα ή την επιδείνωσή της.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στις εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της αγοράς, καθώς μία στις 4 επιχειρήσεις πιστεύει ότι η αγορά θα ανακάμψει το 2010, ενώ αρκετά υψηλά είναι τα ποσοστά των επιχειρήσεων που είτε θεωρούν ότι η ανάκαμψη θα έρθει μετά το 2010 είτε δεν μπορούν να προσδιορίσουν πότε θα συμβεί αυτό.
Σημειώνεται ότι η μείωση στο τζίρο των επιχειρήσεων το πρώτο 4μηνο του 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008 ανέρχεται σε 31%.
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass