ΚΑΛΕΙ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕΒ – ΈΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ

«Πλώρη» για τη νέα κλαδική βάζει η ΟΤΟΕ

* Αυξήσεις της τάξης του 9% διεκδικεί η Ομοσπονδία – Ζητά συμμετοχή στις επιτροπές ελέγχου και μειώσεις επιτοκίων για την πρώτη κατοικία

Δημοσίευση: 28 Μαϊ 2009 3:44 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:00
michou@eleftheria.gr
Έτοιμη να προχωρήσει σε πάσης φύσεως κινητοποιήσεις και να προχωρήσει εκ νέου σε καταγγελία εναντίον της εργοδοσίας εμφανίζεται η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), στο πλαίσιο των διεκδικήσεων για την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2009. Ημερομηνία-«κλειδί» έχει οριστεί η 3η Ιουνίου του 2009, οπότε και η ΟΤΟΕ θα καλέσει τραπεζίτες, την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ) και ΣΕΒ να προσέλθουν στο τραπέζι, όχι για διάλογο, αλλά για υπογραφή της νέας σύμβασης.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, η ΟΤΟΕ είχε προσφύγει στον ΟΜΕΔ (Οργανισμό Μεσολάβησης-Διαιτησίας) εναντίον μερίδας τραπεζών για την περσινή κλαδική σύμβαση, καθώς οι διοικήσεις των τραπεζών δεν προσέρχονταν –και φυσικά δεν προσυπέγραφαν τη σύμβαση- στο τραπέζι του διαλόγου, ενώ ούτε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών πήγαινε, επικαλούμενη το ότι δεν είναι εργοδοτικός φορέας –υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες-μέλη της ΕΕΤ ανήκουν στον ΣΕΒ. Ο ΟΜΕΔ απεφάνθη υπέρ της ΟΤΟΕ και η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια –και εκκρεμεί ακόμη, καθώς έχει πάρει αναβολή για εκδίκαση τον Φεβρουάριο του 2010. Ωστόσο, οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να εφαρμόσουν την κλαδική σύμβαση και τις αυξήσεις της τάξης του 10,5% που είχε πετύχει η Ομοσπονδία.
ΝΕΑ ΚΛΑΔΙΚΗ
Στο πλαίσιο της νέας κλαδικής, οι αυξήσεις που ζητά η ΟΤΟΕ κυμαίνονται στα επίπεδα του 9% στους βασικούς μισθούς, όπως ανέφεραν οι Ζώης Πεπές, μέλος της διοίκησης της ΟΤΟΕ, Τάκης Σκαρτσολιάς, μέλος του Γενικού Συμβουλίου και Γιώργος Γιαννακόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας, που βρέθηκαν χθες το απόγευμα στη Λάρισα. Όπως διευκρίνισαν, η ΟΤΟΕ δεν επιθυμεί εκ νέου την προσφυγή στον ΟΜΕΔ και θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο και όριο πιέσεων, προκειμένου να υπογραφεί η κλαδική σύμβαση.
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Ο κ.Πεπές ανέφερε ότι από τον περασμένο Νοέμβριο, στον τραπεζικό κλάδο έχουν γίνει περί τις 2.000 απολύσεις, ενώ και το θέμα των απλήρωτων υπερωριών –που φτάνουν τις 60.000 ώρες την ημέρα- βρίσκεται στο επίκεντρο των διεκδικήσεων της ΟΤΟΕ. Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα είπαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, στο πλαίσιο της νέας σύμβασης θα επιχειρηθεί να τεθούν και κάποιοι κανόνες προστασίας τόσο των εργαζομένων του κλάδου, όσο και των καταναλωτών, όπως για παράδειγμα να σταματήσει η λογική της επίτευξης ποσοτικών στόχων ανά εργαζόμενο, αλλά και να δημιουργηθούν ειδικές κατηγορίες προϊόντων, όπως για παράδειγμα χαμηλότερο επιτόκιο για δάνεια πρώτης κατοικίας.
ΔΙΑΣΠΑΣΗ
Όσο για τη συγκρότηση του Συνδικάτου Εργαζομένων στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους του ΠΑΜΕ (και δη στη Λάρισα), σε κεντρικό επίπεδο, η ΟΤΟΕ απέφυγε την κατά μέτωπο σύγκρουση. Ο κ.Γιαννακόπουλος, κάνοντας έμμεση αναφορά στο θέμα, σημείωσε πως «όσοι επιχειρούν διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος, να γνωρίζουν ότι δεν θα περάσει και ότι οι συνάδελφοι θα τους γυρίσουν την πλάτη».
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass