Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ - ΜΕΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΕΠΤΑ ΑΤΟΜΑ ΕΝΩ ΕΠΙΚΕΙΝΤΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ

Απομακρύνονται ελεγκτές από την ΥΠΕΕ Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2008 4:01 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:17
Επτά ελεγκτές από τον κλάδο των εφοριακών και τελωνειακών μετακινήθηκαν σε πρώτη φάση από την ΥΠΕΕ Θεσσαλίας στο πλαίσιο της αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων από το υπουργείο Οικονομικών. Από την Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας συγκεκριμένα απομακρύνθηκαν 2 τελωνειακοί υπάλληλοι από την κεντρική υπηρεσία της Λάρισας και 5 από το τμήμα του Βόλου (2 εφοριακοί και 3 τελωνειακοί).
Το τελευταίο διάστημα έχουν μετατεθεί από όλες τις διευθύνσεις περίπου 250 άτομα, που αποτελούν ουσιαστικά και το 1/3 των ελεγκτών της ΥΠΕΕ. Οι ανωτέρω κρίθηκαν από το υπηρεσιακό συμβούλιο ότι δεν απέδιδαν τα αναμενόμενα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ποιότητα των ελέγχων και το ενδεχόμενο συναλλαγών, ενώ αρκετοί από τους ελεγκτές είχαν πολλά χρόνια σε συγκεκριμένες θέσεις. Συγκεκριμένα, αρκετοί ελεγκτές ήταν στο ίδιο πόστο πριν δημιουργηθεί το ΣΔΟΕ, δηλαδή από την ΥΠΕΔΑ. Στόχος του υφυπουργού Οικονομικών κ. Μπέζα, είναι να στελεχωθεί η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων από νέους σε ηλικία ελεγκτές, οι οποίοι διορίστηκαν στο υπουργείο με τον διαγωνισμό του 2003. Σημειώνεται ότι οι 180 περίπου διευθυντές, υποδιευθυντές και προϊστάμενοι της ΥΠΕΕ παραμένουν στη θέση τους.
Στο μεταξύ αποχωρήσεις επίκειται και από τα περιφερειακά ελεγκτικά κέντρα και τα διαπεριφερειακά ελεγκτικά κέντρα. Tο σύνολο των ελεγκτών στα ΠΕΚ και στα διαπεριφερειακά ανέρχεται σήμερα σε 310 και σύμφωνα με πληροφορίες το προσωπικό θα ανανεωθεί και εκεί κατά το 1/3 περίπου.
ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΣΕ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ
Στο μεταξύ με την ελπίδα της αναστροφής των αρνητικών εξελίξεων στο δημοσιονομικό μέτωπο, το υπουργείο Οικονομικών βάζει στο στόχαστρο τους περίπου 500.000 οφειλέτες του Δημοσίου. Με βάση οδηγίες που έλαβαν πρόσφατα οι Εφορίες η πρώτη προτεραιότητά τους θα είναι το στενό μαρκάρισμα των οφειλετών. Ειδικότερα, ζητήθηκε από τους εφόρους να παρακολουθούν καθημερινά οι ίδιοι την πορεία είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών. Ζητήθηκε, επίσης, να αποσταλούν άμεσα ειδοποιητήρια- προσκλήσεις για όσους έχουν ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 30.000 ευρώ, προκειμένου να προσέλθουν στην Εφορία και είτε να εξοφλήσουν είτε να ρυθμίσουν την οφειλή τους. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν ανταποκριθεί στην πρόσκληση, η Εφορία, σύμφωνα και με τις εντολές που έχουν δοθεί, θα προχωρά σε συνεργασία με το αντίστοιχο δικαστικό τμήμα στη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης του χρέους.
Ειδικότερα:
● Θα δεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη (ακίνητα κ.λπ.). Σε δεύτερη φάση και αν ο οφειλέτης εξακολουθεί να μην πληρώνει, το δικαστικό τμήμα θα προχωρά στην αναγκαστική εκποίηση του περιουσιακού στοιχείου μέσω δημόσιου πλειστηριασμού.
● Θα αναζητώνται και θα δεσμεύονται τα εισοδήματα του οφειλέτη. Θα γίνεται η λεγόμενη κατάσχεση εισοδημάτων στα χέρια τρίτων. Αντιμέτωποι με την κατάσχεση θα έρχονται οφειλέτες που έχουν εισοδήματα από ενοίκια, οι μισθωτοί και οι επιχειρήσεις που έχουν απαιτήσεις χρηματικών ποσών από άλλες επιχειρήσεις (πελάτες τους).
● Θα παγώνει η έκδοση φορολογικής ενημερότητας, για όσους δεν έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ενώ παύει να αποτελεί αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας το εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος για όσους έχουν εισοδήματα από συμμετοχή σε επιχείρηση ή άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος.
Επίσης, όσοι από τους οφειλέτες πωλούν ακίνητο δεν θα λαμβάνουν το σύνολο του τιμήματος από την πώληση.
Εφόσον ο αγοραστής τού ακινήτου λαμβάνει δάνειο για την αγορά, μέρος του δανείου κατά την εκταμίευση θα αποδίδεται στην Εφορία για την εξόφληση του χρέους του πωλητή.
.