Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΞΙ ΜΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΣΟΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ

«Τρέχουν» τώρα για τα βιοκαύσιμα

* Περιθώριο λιγότερο από 30 μέρες έδωσαν τα συναρμόδια υπουργεία για την υποβολή των αιτήσεων για την κατανομή 123.000 χιλιολίτρων βιοντίζελ

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2008 3:17 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:17
Σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για την κατανομή της ποσόστωσης των ποσοτήτων βιοντίζελ από τις εγχώριες εταιρίες παραγωγής και εμπορίας για το 2008. Μέσα σε ασφυκτικούς χρόνους, καθώς δόθηκε περιθώριο πολύ λιγότερο από 30 ημέρες προθεσμίας από την υπογραφή και δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης μέχρι τη λήξη της πρόσκλησης, οι ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσαν το «πράσινο φως» στην κατανομή, μετά από καθυστέρηση έξι μηνών.
Η σχετική ΚΥΑ υπεγράφη στις 12 Ιουνίου, ενώ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 23 Ιουνίου –και η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει σήμερα, Πέμπτη 4 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρίες μέχρι τώρα λειτουργούν με ποσότητες «έναντι», με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Η διαδικασία έχει και συνέχεια, καθώς η τελική κατανομή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Ιουλίου, οπότε και οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να κάνουν εκτιμήσεις. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, οι αντίστοιχες διαδικασίες είχαν ολοκληρωθεί μέσα στον πρώτο μήνα του έτους.
ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ
Στο πλαίσιο σχετικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις ενεργειακών φυτών που προσφέρονται στην Ελλάδα φθάνουν στα 1.260.000 στρέμματα, σε 15 νομούς, σύμφωνα με τον δρ. Κ. Δήμα, επίκουρο καθηγητής Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας και Ζιζανιολογίας, της Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Το θέμα της ημερίδας ήταν «Βέλτιστες Πρακτικές και υπάρχουσα κατάσταση στον χώρο των βιοκαυσίμων», ενώ οι νομοί και τα στρέμματα αναλυτικά είναι: Έβρος (300.000 στρέμματα), Ροδόπη (50.000), Ξάνθη (20.000), Δράμα (20.000), Σέρρες 50.000, Κιλκίς (200.000), Θεσσαλονίκη (30.000), Φλώρινα (50.000), Κοζάνη (100.000), Γρεβενά (10.000), Πιερία (10.000), Λάρισα (200.000), Μαγνησία (70.000), Αιτωλοακαρνανία (70.000) και Φθιώτιδα (80.000). Ο καθηγητής σημείωσε ότι οι κλιματολογικές συνθήκες στην Ελλάδα προσφέρονται κυρίως για την καλλιέργεια δύο βασικών ενεργειακών φυτών, ελαιοκράμβης και ηλίανθου, ενώ επισήμανε ότι η περιορισμένη επέκταση καλλιέργειας ενεργειακών φυτών και χρήσης βιοκαυσίμων έγκειται σε έλλειψη τεχνογνωσίας, οικονομικούς περιορισμούς και έλλειψη υποδομών. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η καλλιέργεια των κατάλληλων ενεργειακών φυτών για παραγωγή βιοκαυσίμων θα συμβάλλει σε διατήρηση του αγροτικού πληθυσμού και αύξηση εισοδήματος, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προστασία του περιβάλλοντος και μείωση εξάρτησης από πετρέλαιο.
ΖΗΤΗΣΗ
Την ανάγκη για μακροπρόθεσμο και σχεδιασμό με όραμα στη χρήση και υιοθέτηση βιοκαυσίμων στην Ελλάδα, σε εθνικό περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με άρση των διοικητικών εμποδίων που καταγράφονται και ενημέρωση -κινητοποίηση όλων των αρμοδίων για τα οφέλη του ευγενούς αυτού καυσίμου, υπογράμμισε η χημικός μηχανικός Λιάνα Γούτα. Η ίδια, αναγνώρισε μεν ότι στη χώρα μας έγιναν βήματα, επσήμανε ωστόσο ότι χάθηκε ήδη πολύτιμος χρόνος και πλέον απαιτούνται άλματα, όπως και σωστή αξιοποίηση των παραδειγμάτων καλής πρακτικής. Μεταξύ άλλων, η κ. Γούτα επισήμανε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο προβλέπεται ότι οι ανάγκες για ενέργεια θα αυξηθούν έως και 50% ως το 2030. Αναφερόμενη στο πως διαμορφώνεται σήμερα το τοπίο στην Ελλάδα, η κ. Γούτα σημείωσε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει ένα ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο χρηματοδότησης νέων μονάδων και ότι μέχρι τώρα κατατέθηκαν αιτήσεις επένδυσης για 660.000 tn βιοντίζελ/έτος, όταν στόχος της Ελλάδας για το 2010 είναι οι 148.000 tn/έτος. Στα βιοκαύσιμα 2ης γενιάς αναφέρθηκε κατά την ομιλία της η ερευνήτρια του Ινστιτούτου Τεχνικής Χημικών Διεργασιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Στ. Μπεζεργιάννη, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι θερμο-καταλυτικές διεργασίες παραγωγής βιοκαυσίμων 2ης γενιάς παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Μίκρας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ενεργειακό Κέντρο Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΚΚΜ), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Bio-NETT (www.bio-nett.org).
Μ.Μ.