Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΣΕΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

Στο 4,25% αυξήθηκε το ευρω-επιτόκιο

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2008 3:19 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:17
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25% χθες για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο, εν μέσω αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων.
Η απόφαση ήταν ευρέως αναμενόμενη, καθώς τον προηγούμενο μήνα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ είχε προειδοποιήσει για «υψηλά επίπεδα επαγρύπνησης» με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να σημειώνει ρεκόρ τετραετίας τον Ιούνιο. Στη συνέντευξη Tύπου που ακολούθησε ο κ. Τρισέ δεν ήταν ξεκάθαρος για την πολιτική της ΕΚΤ που θα ακολουθήσει -αντίθετα από ό,τι έκανε τον προηγούμενο μήνα λέγοντας ότι μία αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο ήταν πιθανή.
Ο κ. Τρισέ είπε ότι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα είναι ο βασικός στόχος της κεντρικής τράπεζας και ότι υπάρχει «μεγάλη αποφασιστικότητα» να διατηρηθούν σταθερές οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό «σε συμφωνία με τη σταθερότητα των τιμών, προκειμένου να διαφυλαχθεί η αγοραστική δύναμη σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο και να ενισχυθεί η βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση στην ευρωζώνη».
«Το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιήσαμε τον όρο "έντονη επιφυλακή" ούτε "έντονη επαγρύπνηση" δεν σημαίνει τίποτα. Είπαμε πολύ ξεκάθαρα την προηγούμενη φορά ότι ήταν πιθανό, όχι όμως και βέβαιο, να αυξάναμε τα επιτόκια σήμερα» δήλωσε ο Τρισέ. «Βάσει των σημερινών εκτιμήσεών μας, η στάση μας όσον αφορά τη νομισματική πολιτική μετά την απόφαση αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου μας», είπε. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά όλες τις εξελίξεις για την περίοδο που ακολουθεί», πρόσθεσε ο Τρισέ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι όσον αφορά την σταθερότητα στις τιμές σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Και μεταξύ των αναλυτών, πάντως, δεν υπάρχει σύμπνοια στις εκτιμήσεις για το εάν η ΕΚΤ θα είναι ικανοποιημένη με μία μόνο αύξηση. Αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν πει ότι δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε σειρά αυξήσεων, ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι βλέπουν λίγα περιθώρια για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, καθώς οι προοπτικές ανάπτυξης επιδεινώνονται. Οι αγορές, ωστόσο, «στοιχηματίζουν» ότι τα επιτόκια θα φτάσουν στο 4,5% έως το τέλος του έτους.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, επισήμανε ότι η αύξηση του πληθωρισμού σε ανησυχητικά επίπεδα (από 3,7% το Μάιο ανήλθε στο 4% τον Ιούνιο) οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις σημαντικές αυξήσεις που εμφανίζουν οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ για την ευρωζώνη και «βάσει των τιμών που ισχύουν για τα εμπορεύματα, ο ετήσιος πληθωρισμός είναι πιθανό να συνεχίσει να κινείται το επόμενο διάστημα αρκετά πάνω από το 2% πριν υποχωρήσει μόνο σταδιακά το 2009».
* Σχετικά με το ενδεχόμενο στασιμοπληθωρισμού ο κ. Τρισέ είπε: «Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανείς που να λέει αυτή τη στιγμή ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ξεκινάει στασιμοπληθωρισμός. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει μια οικονομική κατάσταση όπου σημειώνεται ανάπτυξη (...) Υπάρχει ένας βαθμός επιβράδυνσης σε μια σειρά οικονομιών, αυτό είναι απόλυτα σαφές, αλλά η ανάπτυξη υπάρχει. Θα έλεγα ότι σε παγκόσμιο επίπεδο έχουμε πληθωρισμό, δεν έχουμε στασιμοπληθωρισμό».
Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, ο κ. Τρισέ επανέλαβε ότι η Τράπεζα θεωρεί σημαντικό να υπάρξει εκ μέρους των κρατών μελών της ευρωζώνης των μεσοπρόθεσμων στόχων τους, σε συμφωνία με την απόφαση του Eurogroup το Μάιο του 2008.