ΑΚΡΙΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΠΙΤΟΚΙΩΝ

Αυξήσεις επιτοκίων ανακοίνωσε η Eurobank

Δημοσίευση: 05 Ιουλ 2008 5:01 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:18
Αυξάνεται το κόστος δανεισμού σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια μετά την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,25% σε 4,25%.
Χθες την αύξηση των επιτοκίων της ανακοίνωσε πρώτη από όλες τις τράπεζες στην Ελλάδα η Eurobank. Ειδκότερα στον τομέα των καταθέσεων, η Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια του αποταμιευτικού λογαριασμού "Μεγάλο Ταμιευτήριο" κατά 0,30. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο το επιτόκιο του "Μεγάλου Ταμιευτηρίου" διαμορφώνεται στο 3,30%, επιτόκιο που ισχύει από το πρώτο ευρώ.
Στις χορηγήσεις αυξάνονται τα επιτόκια ανάλογα με την αύξηση κατά 0,25 του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τα νέα επιτόκια ισχύουν από τη Δευτέρα 9/7/2008.
Μετά την αύξηση των επιτοκίων, για παράδειγμα, το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο στα στεγαστικά δάνεια που διαμορφωνόταν σε 5% (4% επιτόκιο ΕΚΤ συν 1% περιθώριο κέρδους της τράπεζας) θα αυξηθεί στο 5,25%.
Έτσι, ένας δανειολήπτης που έχει πάρει στεγαστικό δάνειο 200.000 ευρώ για 25 χρόνια και πλήρωνε τον μήνα 1.169 ευρώ, τώρα θα πληρώνει 1.198.

Μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση για όσους έχουν πάρει στεγαστικά πριν από δυόμισι χρόνια, τότε που το επιτόκιο της ΕΚΤ ήταν 2% και το μέσο κυμαινόμενο 3%.

Σε αυτή την περίπτωση η επιβάρυνση ανέρχεται έως 3.000 ευρώ ετησίως, καθώς έως τον Δεκέμβριο του 2005, πριν αρχίσει ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων, πλήρωνε δόση 948 ευρώ, ενώ τώρα θα πληρώνει 1.200 τον μήνα.

Με τον πληθωρισμό να είναι υπερδιπλάσιος από τον στόχο της ΕΚΤ (2%), η αύξηση των επιτοκίων είχε ήδη προεξοφληθεί. Ωστόσο, οι αγορές ερμήνευσαν τα σχόλια του κ. Τρισέ πιο ήπια απ' όσο ανέμεναν ως προς το ενδεχόμενο μελλοντικών αυξήσεων.
«Δεν χρησιμοποίησε καμία από τις παλαιότερες λέξεις-κωδικούς που προαναγγέλλουν αυξήσεις επιτοκίων και τις οποίες είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Κατά συνέπεια, είναι απόλυτα σαφές, ότι μέχρι το βαθμό που μπορούν να δεσμευθούν εκ των προτέρων, φαίνεται ότι δεν έχουν πρόθεση να προχωρήσουν εκ νέου σε αύξηση» είπαν παράγοντες της αγοράς.
Το ευρώ (που βρέθηκε πολύ κοντά στα 1,60 δολάρια) σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου, καθώς ο κ. Τρισέ άφησε να εννοηθεί ότι δεν προσανατολίζεται σε νέες αυξήσεις επιτοκίων.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass