Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ

Πάνω από 300.000 επισκέπτες αναμένει η 73η ΔΕΘ

* Ανάγκη ενστάλαξης της περιβαλλοντικής συνείδησης, σε πολίτες και επιχειρήσεις, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, Νίκος Ρώμνιος

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2008 2:47 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:19
Της Μαρίας Μίχου
michou@eleftheria.gr
Περισσότεροι από 300.000 επισκέπτες αναμένονται στη φετινή 73η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 ως τις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ οι εκθέτες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 1.200, από 25 διαφορετικές χώρες. Από τη Λάρισα, όπου βρέθηκε χθες το απόγευμα ο Αθανάσιος Ράπτης, διευθυντής εκθέσεων της διοργανώτριας εταιρίας Helexpo ΑΕ, για την παρουσίαση της διοργάνωσης, ανέφερε ότι η επιλογή του φετινού θέματος της γενικής έκθεσης Θεσσαλονίκης, που είναι το περιβάλλον, έγινε τόσο με δεδομένο ότι το 2009 έχει χαρακτηριστεί ως Έτος Περιβάλλοντος, όσο και για να… «ξορκιστούν» οι ιδιαίτερα αρνητικές συγκυρίες στις οποίες διεξήχθη η περσινή διοργάνωση –οι καταστροφικές πυρκαγιές.
Ο κ. Ράπτης, στο περιθώριο της ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Σύνδεσμο Θεσσαλικών Βιομηχανιών, ανέφερε ότι τα νέα αφιερώματα, που θα προστεθούν στις πετυχημένες θεματικές ενότητες των προηγούμενων διοργανώσεων, βασίστηκαν στις επιλογές των επισκεπτών. Αναφορικά με τη γενικότερη δραστηριότητα της Helexpo, το 2008 θα ολοκληρωθεί με τη διοργάνωση 21 συνολικά εκθεσιακών γεγονότων (κλαδικές και γενικές), ενώ για το 2009 οι εκθέσεις αναμένεται να αυξηθούν σε 26 (ξεχωριστές μεν, αλλά κάποιες, όπως η Oenos, Etiketa, Biologica παράλληλα με την Detrop, η AutoMotoFiesta παράλληλα με τη Furnidec, η Hotelia παράλληλα με τη Philoxenia). Όσο για τα οικονομικά μεγέθη της Helexpo, για το 2007 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της εταιρίας ανήλθε σε περίπου 24 εκατ. ευρώ, και αντιστοίχως η κερδοφορία σε περίπου 1,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα σημάδια του εξαμήνου του τρέχοντος έτους δείχνουν άνοδο κατά 30%-35% για τον τζίρο και ενδεχομένως υψηλότερα ποσοστά ανόδου για την κερδοφορία.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Την ανάγκη δημιουργίας περιβαλλοντικής συνείδησης σε πολίτες και επιχειρήσεις επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, τονίζοντας πως τόσο η ΔΕΘ, όσο και το γεγονός πως το 2009 έχει χαρακτηριστεί Έτος Περιβάλλοντος θα πρέπει να αποτελέσουν την αφετηρία για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ως προς το κρίσιμο αυτό θέμα. Ο κ. Ρώμνιος υπογράμμισε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος δεν αποποιείται των ευθυνών του, ωστόσο τόνισε ότι χρειάζονται βελτιώσεις στο νομικό πλαίσιο που διέπει τις κυρώσεις που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Υπενθυμίζεται ότι η περσινή διοργάνωση φιλοξένησε 13 αφιερώματα και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, κάλυψε 43.000 τ.μ. εκθεσιακού χώρου, συγκέντρωσε 1.009 εκθέτες, φιλοξένησε 20 διεθνείς συμμετοχές και υποδέχθηκε 250.000 επισκέπτες. Η φετινή διοργάνωση θα περιλαμβάνει τα εξής αφιερώματα:
GLOBAL EXCHANGE (με κεντρικά θέματα Οικολογία και Προστασία του Περιβάλλοντος, ξένες κρατικές συμμετοχές, σε επίπεδο συνολικής παρουσίασης – με τιμώμενη χώρα την Ιταλία), AUTOLAND (αυτοκίνητο), INTELLECTIA (αφιέρωμα στην Εκπαίδευση, τις Τηλεπικοινωνίες, την Πληροφορική και την Ψηφιακή Τεχνολογία), HOBBYMANIA – PLAYLAND (ελεύθερος χρόνος, παιχνίδια, hobby), ENERGY LAND (ενέργεια, στις συμβατικές μορφές και τα συστήματά της), FASHION FORWARD (μόδα), STATE LAND (σχέσεις κράτους – πολίτη), DISC FESTIVAL (συναυλίες κάθε βράδυ), AVANT PREMIER FESTIVAL(καθημερινές προβολές των επιτυχιών που θα φιλοξενηθούν στις κινηματογραφικές αίθουσες το χειμώνα 2008-2009 σε πρώτη προβολή), DOMISIS (δομικά και οικοδομικά υλικά), MODA CASA (έπιπλα-διακόσμηση), REAL ESTATE EXPO (αφιέρωμα στην Ακίνητη Περιουσία, με φιλοξενία οικοπέδων, επαγγελματικών χώρων και κατοικιών) και GARDENLAND (αφιέρωμα στα Κατοικίδια Ζώα, τον Κήπο και την Αρχιτεκτονική Τοπίου). Η 73η ΔΕΘ θα διαρκέσει από τις 6 έως τις 14 Σεπτεμβρίου. Την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου θα τελέσει τα επίσημα εγκαίνια της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.