ΜΕ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΡΥΘΜΟ ΑΥΞΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2008

Μειώνεται το εμπορικό πλεόνασμα Ελλάδας-Βουλγαρίας

* Τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στη Βουλγαρία η Ελλάδα - Στα 244,5 εκατ. ευρώ οι ελληνικές ΑΞΕ στη γειτονική χώρα

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2008 3:43 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:35
Στα 244,5 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ελληνικές επενδύσεις στη Βουλγαρία κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθιστώντας την Ελλάδα τον τρίτο μεγαλύτερο επενδυτή στη γειτονική χώρα. Σημαντική αύξηση σημειώθηκε στις διμερείς σχέσεις εμπορίου, ωστόσο οι εισαγωγές από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα κινήθηκαν στο υπό εξέταση διάστημα με διπλάσιο ρυθμό απ΄ό,τι αντιστοίχως οι ελληνικές εξαγωγές προς τη γειτονική χώρα, με αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας μας, σε σχέση με τα προηγούμενα εξάμηνα.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζονται στο πλαίσιο του ενημερωτικού δελτίου του Γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια για τις οικονομικές εξελίξεις στη Βουλγαρία και την πορεία των σχέσεων διμερούς εμπορίου για το εξάμηνο του 2008.
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου Βουλγαρίας, οι συνολικές άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα ανήλθαν σε 2.078,6 εκατ. ευρώ (6,3% επί του ΑΕΠ), σημειώνοντας υποχώρηση κατά 12,1% σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2007. Οι μεγαλύτερες επενδυτικές εισροές, κατά την υπό εξέταση περίοδο, προήλθαν από την Αυστρία (με 17,8% των συνολικών ΑΞΕ στη Βουλγαρία), τη Γερμανία (13,6%) και την Ελλάδα (11,8%). Κατά κλάδο, η επενδυτική δραστηριότητα εντοπίζεται στην αγορά ακινήτων και τις κατασκευές (600 εκατ. ευρώ), τον χρηματοοικονομικό τομέα (468 εκατ. ευρώ) και τη μεταποίηση (427,8 εκατ. ευρώ).
Σημειώνεται ότι, κατά την περίοδο των 12 τελευταίων ετών, το ύψος των συνολικών ξένων επενδύσεων στη Βουλγαρία, εκτιμάται σε 25 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα ανωτέρω στοιχεία, από το 2002 και μετά οι ξένες επενδύσεις παρουσίασαν συνεχή ετήσια άνοδο. Μόνο κατά την τελευταία διετία, η Βουλγαρία προσέλκυσε άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό, αξίας 12 δισ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, για το 2008 προβλέπεται να επενδυθούν στη χώρα ξένα κεφάλαια ύψους άνω των 7 δισ. ευρώ.
ΔΙΜΕΡΕΙΣ
Θετική ήταν η εικόνα της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Βουλγαρία και κατά το εξάμηνο του 2008. Ιδιαίτερα θετικές ήταν οι επιδόσεις της στον τομέα των επενδύσεων στη χώρα, κυρίως στην αγορά ακινήτων.
Και στις εμπορικές συναλλαγές, παρατηρείται σημαντική ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών, ακυρώνοντας έτσι τα σημεία φθοράς, τα οποία είχαν διαφανεί κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, οι βουλγαρικές εξαγωγές προς την Ελλάδα κινήθηκαν περισσότερο δυναμικά – εξέλιξη αναμενόμενη μετά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ – καταγράφοντας αύξηση ανώτερη του 50%. Εάν, παρά τη διαφαινόμενη τάση, θα αποφευχθεί ή όχι η εξισορρόπηση, αυτό θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, από την ετοιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων όχι απλώς να διατηρήσουν αλλά να επεκτείνουν την θέση τους στη βουλγαρική αγορά, αναπτύσσοντας εξελιγμένες μορφές μάρκετινγκ.
ΕΜΠΟΡΙΟ
Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας – Βουλγαρίας, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008 ανήλθε στα 1.222,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντική αύξηση κατά 37,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του προηγούμενου έτους (888 εκατ. ευρώ). Στην εν λόγω αύξηση συνέβαλε, κατά κύριο λόγο, η εντυπωσιακή άνοδος των βουλγαρικών εξαγωγών προς την Ελλάδα κατά 52,6% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2007. Οι ελληνικές εξαγωγές, μετά την ελαφρά κάμψη που παρουσίασαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2007, σημείωσαν αύξηση κατά 25,8%, στα 625,4 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη σε σχέση με τις ελληνικές εξαγωγές αύξηση των βουλγαρικών εξαγωγών προς την Ελλάδα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008, είχε σαν αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του ελληνικού πλεονάσματος –το οποίο διαμορφώθηκε στα 28,3 εκατ. ευρώ, από 105,6 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο εξάμηνο του 2007.
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Βουλγαρίας, οι ελληνικές άμεσες επενδύσεις στη Βουλγαρία, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008, υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007, φθάνοντας στα 244,5 εκατ. ευρώ (έναντι 92,1 εκατ. ευρώ του 2007).
Ο κύριος όγκος των ελληνικών επενδύσεων, κατά την ανωτέρω περίοδο, εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στην αγορά ακινήτων, όπου, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας συμβούλων Elta Consult CBRE, οι Έλληνες επενδυτές εκτόπισαν τους Βρετανούς – παραδοσιακά, μεγάλους αγοραστές στον εν λόγω τομέα – των οποίων οι επενδύσεις μειώθηκαν σχεδόν στο ήμισυ. Στην κατάταξη των μεγαλύτερων επενδυτών στην Βουλγαρία, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η Ελλάδα είναι τρίτη, κατά σειρά, με πρώτη την Αυστρία (370,4 εκατ. ευρώ) και δεύτερη τη Γερμανία (282 εκατ.ευρώ).
Η σημαντικότερη ελληνική επένδυση, κατά την περίοδο αυτή, είναι η εξαγορά του Μall της Carrefour στη Σόφια, έναντι 200 εκατ. ευρώ, από την εταιρία ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων Assos Capital. Η εν λόγω εξαγορά συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων στην Βουλγαρία. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική επιχείρηση Septoma, πρόκειται να επενδύσει 2 εκατ. ευρώ περίπου στην κατασκευή εργοστασίου καλλυντικών στην ελεύθερη οικονομική ζώνη στην πόλη Ρούσε.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass