ΤΡΙΑ ΕΚΑΤ. ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 250 ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Έρχεται η "λυπητερή" για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων

* Πως καθορίζονται οι συντελεστές για το ΕΤΑΚ σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2008 3:09 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:38
Η ώρα της εφορίας έφτασε για περίπου τρία εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων στη χώρα οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρώτα εκκαθαριστικά σμειώματα θα ταχυδρομηθούν προς τους φορολογούμενους στα τέλη του μήνα. Το κάθε ακίνητο θα φέρει και το σχετικό αριθμό ταυτότητας ακινήτου, που θα αποτελέσει και το πρώτο βήμα για την καθιέρωση του Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου. Το πόσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες θα ανέρχεται στα 250 ευρω και θα πρέπει να καταβάλλεται εφ απαξ.
Στο μεταξύ τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζεται η αξία των οικοπέδων για την επιβολή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων περιγράφει χθεσινή απόφαση  απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα την απόφαση, όταν το οικόπεδο εντάσσεται στο Αντικειμενικό Σύστημα Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τον υπολογισμό του ΕΤΑΚ και από τα διαθέσιμα στοιχεία δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί η τιμή του συντελεστή αξιοποίησης οικοπέδου ο τελευταίος υπολογίζεται ως εξής:
1. Για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές με όρους δόμησης οικισμών προϋφισταμένων του 1923 ή κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, ανεξάρτητα από τη χρήση τους και τη δυνατότητα κατάτμησής τους σε μικρότερα άρτια οικόπεδα, ο Σ.Α.Ο. θα προσδιορίζεται ανάλογα με το εμβαδόν του οικοπέδου και σύμφωνα με τις τιμές της περίπτωσης «για κατοικία, ακάλυπτα οικόπεδα και λοιπές χρήσεις» ή «κατοικία και ακάλυπτα οικόπεδα», κατά περίπτωση.
2. Για τα οικόπεδα που η τιμή του Σ.Α.Ο. επηρεάζεται από διάφορες παραμέτρους όπως το είδος δόμησης (πυκνοδομημένο, αραιοδομημένο, συνεκτικό, κεντρικό τμήμα κ.λπ.), το πλάτος δρόμου, η ύπαρξη πρασιάς, το δικαίωμα κατατμήσεως, το δικαίωμα παραχώρησης από το Δημόσιο, το δικαίωμα του Υπουργείου Γεωργίας, ως Σ.Α.Ο. λαμβάνεται αυτός ανά περιοχή ή περίπτωση που είναι ευνοϊκότερος για το φορολογούμενο, όσον αφορά την αξία του συγκεκριμένου εμπράγματου δικαιώματος.
3. Για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές που από τους πίνακες τιμών για τον προσδιορισμό του Σ.Α.Ο. απαιτείται βεβαίωση της Πολεοδομίας, θα λαμβάνονται οι τιμές Σ.Α.Ο. που δίδονται στον συνημμένο πίνακα, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσης.
4.Για οικόπεδα που βρίσκονται εντός οικοδομικών τετραγώνων που τέμνονται από μία ή περισσότερες οριογραμμές διαφορετικών Σ.Α.Ο., λαμβάνεται η τιμή Σ.Α.Ο. που είναι ευνοϊκότερη για το φορολογούμενο, όσον αφορά την αξία του συγκεκριμένου εμπράγματου δικαιώματος.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass