ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΥΨΗΛΗ ΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΛΑΡΙΣΑΣ

Στο 8% η ανεργία στη Θεσσαλία

* Συνεχίζεται η απώλεια θέσεων εργασίας αλλά και η σταδιακή μείωση των ανέργων από το 2004

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2008 3:26 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:38
Του Γιώργου Νούλη
Αυξημένη, στο 7,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, το Μάιο (6,6%) καταγράφεται η ανεργία το φετινό Ιούνιο, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Παρά την κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ωστόσο σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο παρουσίασε σημαντική μείωση. Το αντίστοιχο ποσοστό της ανεργίας τον Ιούνιο του 2007, είχε διαμορφωθεί στο 8,2%.
Στη Θεσσαλία ο δείκτης ανεργίας αγγίζει το 8%, πέμπτος υψηλότερος ανάμεσα στις 13 περιφέρειες της χώρας, αλλά σταθερά μειούμενος από τον Ιούνιο του 2004, όταν τότε ήταν στο 9,8%.  
 Ειδικότερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πανελλαδικά οι νόμιμα απασχολούμενοι ήταν 4.572.840 τον Απρίλιο, 4.612.670 τον Μάιο (περίπου 40.000 περισσότεροι) και τώρα 4.552.832 (60.000 λιγότεροι). Αντίστοιχα, από 380.775 οι καταγεγραμμένοι άνεργοι έγιναν 324.777 (περίπου 55.000 λιγότεροι) και στη συνέχεια 359.978 (περίπου 35.000 περισσότεροι).
Σταθερή αύξηση παρουσιάζουν οι απασχολούμενοι από το 2004 μέχρι το 2008. Το ποσοστό τους μεταξύ Ιουνίου 2004 και Ιουνίου 2005 ήταν 1,5%, μεταξύ Ιουνίου 2005 και Ιουνίου 2006 ήταν 2,3% ενώ μεταξύ Ιουνίου 2006 και Ιουνίου 2007 το ποσοστό αύξησης ήταν 1,2%. Μεταξύ Ιουνίου 2007 και Ιουνίου 2008 το ποσοστό αύξησης ήταν 0,5%.
Ο αριθμός των ανέργων μειώνεται σταθερά από έτος σε έτος. Το ποσοστό μείωσης των ανέργων μεταξύ Ιουνίου 2004 και Ιουνίου 2005 ήταν 3,1%. Μεταξύ Ιουνίου 2005 και Ιουνίου 2006 εμφανίζεται μείωση του αριθμού των ανέργων κατά 11,9% ενώ μεταξύ Ιουνίου 2006 και Ιουνίου 2007 η μείωση ήταν 0,2%. Μεταξύ Ιουνίου 2007 και Ιουνίου 2008 το ποσοστό μείωσης ήταν 10,8%. Οι μεταβολές αυτές στον αριθμό απασχολουμένων και ανέργων οδήγησαν σε μείωση του ποσοστού ανεργίας από 9,9% τον Ιούνιο 2004 σε 9,5% τον Ιούνιο 2005 και από 8,3% τον Ιούνιο 2006 σε 8,2% τον Ιούνιο 2007.
Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (10,7%) εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσιο από εκείνο των ανδρών (5%). Μάλιστα, από την κατά ομάδες ηλικιών διάρθρωση της ανεργίας προκύπτει ότι το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών, 22,3%.
ΥΨΗΛΗ ΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Πάντως να σημειώσουμε πως ήδη βρίσκονται σε εφαρμογή βρίσκονται αρκετά προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης τα οποία παρέχουν θέσεις σε ανέργους όλων των ηλικιών. Υψηλή ζήτηση εμφανίζουν τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ Λάρισας, ενώ ιδιαίτερη ανταπόκριση στους νέους ανέργους παρουσιάζει το «πρόγραμμα συμβουλευτικής» μέσω του οποίου ο Οργανισμός κατευθύνει όσους ανέργους επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.
Να υπενθυμίσουμε ότι προ ημερών η υπουργός Απασχόλησης κ. Πετραλιά ενέκρινε το πρόγραμμα «μια αρχή, μια ευκαιρία» το οποίο απευθύνεται σε νέους ηλικίας 16-25 ετών που έχουν εγκαταλείψει νωρίς το σχολείο και αναζητούν τρόπους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Με το πρόγραμμα παρέχεται η δυνατότητα απόκτησης προϋπηρεσίας, κατάρτισης στον χειρισμό ηλεκτρονικού υπολογιστή καθώς και παροχής επαγγελματικού προσανατολισμού, όπως τεχνικές αναζήτησης εργασίας αλλά και ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Το πρόγραμμα κατάρτισης σε βασικές δεξιότητες πληροφορικής θα διεξαχθεί σε Σχολές Μαθητείας ή σε πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Διαρκεί 100 ώρες και οι εκπαιδευόμενοι που συμμετέχουν σε αυτό, θα αμείβονται προς 6 ευρώ την ώρα.
Μετά τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, ο νέος θα διαθέτει τις δεξιότητες και τα προσόντα για να καλύψει τη θεμελιώδη πλέον απαίτηση της αγοράς εργασίας για δυνατότητα χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή και ένα πιστοποιητικό των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησε, με βάση τα αναγνωρισμένα από την πολιτεία πρότυπα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ
Επίσης το «πρόγραμμα συμβουλευτικής» που εφαρμόζει φέτος ο ΟΑΕΔ, παρουσιάζει εξαιρετική ζήτηση ενώ εκκρεμούν εκατοντάδες αιτήσεις για συμμετοχή σε ομάδες συμβουλευτικής. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανέργους που επιθυμούν να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση. Διαρκεί συνολικά 35 ώρες και διεξάγεται σε καθημερινή βάση επί επτά ημέρες. Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους ανέργους να προσανατολιστούν στην επιχειρηματική δραστηριότητα που ταιριάζει στις ιδιαίτερες ικανότητες και στα προσόντα τους και να τους προετοιμάσει για τη δημιουργία της δικής τους ατομικής επιχείρησης.
Οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι του ΟΑΕΔ, αφού αξιολογήσουν τις προσωπικές δυνατότητες του ανέργου να αναπτύξει μια επιχείρηση, του παρέχουν ολοκληρωμένη υποστήριξη προκειμένου να σχεδιάσει και να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση ώστε αυτή να είναι βιώσιμη. Βοηθούν τον άνεργο να αξιολογήσει τις προοπτικές που θα έχει στην αγορά η επιχείρηση που επιθυμεί να δημιουργήσει. Του προσφέρουν υποστήριξη στο να κατανοήσει και να ταξινομήσει τις επιχειρηματικές λειτουργίες. Τον βοηθούν να λάβει την επιχειρηματική απόφαση και να εκπονήσει το επιχειρηματικό του σχέδιο. Τον ενημερώνουν για το πώς μπορεί να αναζητήσει χρηματοδότηση ή επιδότηση.
ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στο μεταξύ σύντομα αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης για τα δύο νέα προγράμματα που προωθεί ο ΟΑΕΔ και που αφορούν στην απασχόληση και την αυτοαπασχόληση.
Το ένα είναι το «πρόγραμμα ΝΘΕ 2008», που προβλέπει την επιχορήγηση ιδιωτικών επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 31 έως και 44 ετών. Έχει ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2010 και απευθύνεται σε ανέργους που διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ, έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εξατομικευμένης παρέμβασης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.
Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στα 20 ευρώ για ανέργους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και στα 18 ευρώ ημερησίως για τις λοιπές κατηγορίες ανέργων. Το πρόγραμμα προβλέπει δυνατότητα μερικής απασχόλησης για τουλάχιστον 4 ώρες ημερησίως με τη μισή επιχορήγηση. Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους 18 μήνες για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα και στους 24 μήνες για τις μεγάλες επιχειρήσεις (με προσωπικό άνω των 250 εργαζομένων).
Το δεύτερο είναι το πρόγραμμα αυτοαπασχόλησης, που αφορά ανέργους άνω των 33 ετών (έως 64 ετών) και οι οποίοι επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους ατομική επιχείρηση. Η επιχορήγηση που καταβάλει ο ΟΑΕΔ για τη δημιουργία επιχειρήσεων από τους ανέργους ανέρχεται στα 15.000 ευρώ (που καταβάλλονται σε τρεις ισόποσες δόσεις). Σε περιπτώσεις επιδοτούμενων ανέργων που διακόπτουν την επιδότησή τους μέχρι και τον δεύτερο μήνα, το ποσό της επιχορήγησης προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ. Το πρόγραμμα διαρκεί 12 μήνες.
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass