ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟΤΗΤΑ ΜΕΤΟΧΩΝ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο Κ. ΚΑΠΡΑΛΟΣ

Ανοίγει ο δρόμος για τις ξένες επιχειρήσεις στο Χ.Α.

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2008 3:29 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:38
Πλώρη για την τροποποίηση του κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στο κομμάτι που αφορά την εμπορευσιμότητα των μετοχών, βάζει άμεσα η διοίκηση, καθ’ οδόν προς τον Οκτώβριο, οπότε γίνεται η εξαμηνιαία αναθεώρηση των κατηγοριών της υψηλής, μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Παράλληλα, «φουλάρουν οι μηχανές», ώστε εντός του 2008 να ανοίξει ο δρόμος για την εισαγωγή -πρωτογενώς ή δευτερογενώς- στο ΧΑ ξένων επιχειρήσεων, που εδρεύουν σε αγορές εντός ή εκτός Ε.Ε., αλλά και σύνθετων προϊόντων.
Τις προσεχείς δύο εξελίξεις αποκάλυψε χθες ο πρόεδρός του ΧΑ, Σπύρος Καπράλος, στο περιθώριο του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Κεφαλαιαγορών, που πραγματοποιείται στη Χαλκιδική, με τη συμμετοχή 200 συνέδρων και 20 εισηγμένων εταιριών από 12 χώρες, αλλά και Ελλήνων και ξένων θεσμικών επενδυτών.
Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά την τροποποίηση του κανονισμού, ο κ.Καπράλος είπε ότι «ειδικά στο κομμάτι της εμπορευσιμότητας, υπάρχουν πολλές εταιρίες, οι οποίες υποφέρουν λόγω της πτώσης τζίρου τού χρηματιστηρίου και δεν πληρούν τα κριτήρια εμπορευσιμότητας».
Βάσει αυτού του δεδομένου, η διοίκηση εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να αλλάξει το συγκεκριμένο κομμάτι του κανονισμού, ώστε οι τριγμοί να είναι μικρότεροι στην ελληνική αγορά.«Αυτό θα γίνει άμεσα», συμπλήρωσε, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.
Σχετικά με την εισαγωγή στο ΧΑ ξένων επιχειρήσεων και σύνθετων προϊόντων, ο κ. Καπράλος τόνισε ότι «το σχετικό νομοσχέδιο -που ακολουθεί αμέσως μετά το φορολογικό- είναι ήδη έτοιμο, για να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Έτσι, π.χ., μια σερβική εταιρία θα μπορεί να εισαχθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο ή να διαπραγματεύεται παράλληλα σε δύο. Επίσης, σύνθετα προϊόντα, που σήμερα διαπραγματεύονται μόνο σε χώρες όπως το Λουξεμβούργο ή η Ελβετία, θα μπορούμε να τα κάνουμε listed και στην Ελλάδα», διευκρίνισε.
«ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΓΟΡΑ» ΚΑΙ ΤΟ 2008
Την εκτίμηση ότι η Αθήνα θα εξακολουθήσει να έχει «δύσκολη αγορά» και για το υπόλοιπο του 2008, διατύπωσε ο κ. Καπράλος και πρόσθεσε ότι το ΧΑ θα πρέπει να συνεχίσει να συγκεντρώνει επιχειρήσεις με καλή στρατηγική, διοίκηση και κερδοφορία, αν θέλει να αυξήσει τις πιθανότητές του για μια θεαματική ανάκαμψη. «Νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε μια δύσκολη αγορά. Υπάρχει αβεβαιότητα για την κρίση και, σε τέτοιες περιόδους, οι επενδυτές συνήθως προτιμούν να απέχουν», πρόσθεσε.
Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν γνωρίζει αν και με ποιον τρόπο θα λάβει σάρκα και οστά η ενιαία χρηματιστηριακή αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ώστε να «έρθουν» στην περιοχή νέα κεφάλαια. «Πάντως, επειδή ο ανταγωνισμός εντείνεται, τα χρηματιστήρια που δεν θα προσαρμοστούν, κινδυνεύουν να μείνουν έξω από το παιχνίδι της αγοράς. Ένας μεγάλος κίνδυνος είναι η μεταφορά ρευστότητας σε άλλες αγορές». Ο κ. Καπράλος εμφανίστηκε θετικός απέναντι στις συγχωνεύσεις χρηματιστηρίων, ενώ γνωστοποίησε ότι στην παρούσα φάση, το ΧΑ δεν κάνει «καθόλου συζητήσεις» για πιθανές εξαγορές. «Άλλωστε η οικονομική κατάσταση των περισσότερων χρηματιστηρίων, είτε είναι εισηγμένα σε κάποια αγορά είτε όχι, δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Η δική μας η μετοχή έχει πέσει 67% από την αρχή 2008, του Λονδίνου 60% και της Φρανκφούρτης 52%. Διανύουμε μια περίοδο όπου όλοι κοιτούν τα του οίκου τους».
Στο σκηνικό αυτό, η ΕΧΑΕ «ποντάρει» αρκετά στις αλλαγές που φέρνει η συνδεσιμότητα μεταξύ επτά επιφανών ευρωπαϊκών αποθετηρίων, τα οποία ίδρυσαν την κοινοπραξία «Link up markets». Σύμφωνα με τον κ.Καπράλο, η συνδεσιμότητα αυτή θα δώσει τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται και άλλες μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ
Στο μεταξύ, θετικό για τον όμιλο της ΕΧΑΕ φαίνεται ότι αποδεικνύεται εκ των υστέρων το «ναυάγιο» στην προσπάθεια εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου του σλοβενικού χρηματιστηρίου. Σύμφωνα με τον κ. Καπράλο, βάσει των σημερινών συνθηκών στην αγορά, ο όμιλος θα δεχόταν τώρα πολύ μεγάλη κριτική, ότι πετάει τα χρήματα των μετόχων, αν είχε αγοράσει το σλοβενικό χρηματιστήριο.
 
   
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass