ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΟΥΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Με το ζόρι «συνέταιρος» το κράτος

* Παρών ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ασφαλιστών του νομού Λάρισας στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΒΕΕ

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2008 3:24 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:38
Την έντονη αντίδραση και του κλάδου των ασφαλιστών επαγγελματιών (διαμεσολαβούντων) έχει προκαλέσει η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μετά τις συλλογικές διαμαρτυρίες –σε προφορικό προς το παρόν επίπεδο- από το συλλογικό φορέα των ΕΒΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ, ένας-ένας οι Σύλλογοι και τα Σωματεία που ανήκουν στη Γενική Συνομοσπονδία ΕΒΕ ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επανεξέταση της εφαρμογής του μέτρου. «Στην περίπτωση των ασφαλιστικών διαμεσολαβούντων δεν ευσταθεί το επιχείρημα της φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής, μιας και τα εισοδήματά μας βεβαιώνονται και από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Το μέτρο είναι άδικο. Είναι σαν να βάζεις με το ζόρι “συνέταιρο” το κράτος», επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ασφαλιστών του νομού Λάρισας, Βάιος Κανιούρας.
Οι ασφαλιστές του νομού Λάρισας υπογραμμίζουν ότι αυτομάτως θα κληθούν να καταβάλλουν ως φόρο εισοδήματος επιπλέον περίπου 1.050 ευρώ, όπως άλλωστε εκατοντάδες άλλοι επαγγελματίες, στο πλαίσιο των αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί. Ειδικά για τον κλάδο, ο κ. Κανιούρας επισημαίνει ότι τα έσοδα βεβαιώνονται από τις ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες δεν αποκρύπτουν σε καμία περίπτωση τα έσοδα από τα συμβόλαια, κατά συνέπεια, το επιχείρημα ότι υπάρχει φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή δεν ευσταθεί. Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι τα φαινόμενα «αδήλωτης» εργασίας στις ασφαλιστικές εταιρίες (πρακτόρευση) έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, ωστόσο σε οποιαδήποτε περίπτωση τα στοιχεία των συμβολαίων που υπογράφονται φαίνονται στα αναλυτικά στοιχεία της ασφαλιστικής εταιρίας.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ασφαλιστών του νομού Λάρισας έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας και προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη επισημαίνοντας τα εξής: «κ. Υπουργέ, πληροφορηθήκαμε τις προθέσεις σας περί της κατάργησης του αφορολογήτου των ελευθέρων επαγγελματιών και εμπόρων. Θα θέλαμε να σας διευκρινίσουμε ότι είμαστε υπέρ οποιουδήποτε μέτρου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δεν είναι σωστό, όμως, μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά.
Ο κλάδος των ασφαλιστικών διαμεσολαβούντων δεν μπορεί να αποκρύψει ούτε ένα ευρώ, αφού τα εισοδήματά του βεβαιώνονται παράλληλα στο υπουργείο σας από την πηγή –δηλαδή τις ασφαλιστικές εταιρίες. Γι’ αυτό, λοιπόν, διαμαρτυρόμαστε και ζητάμε να επανεξετάσετε αυτό το άδικο προς τον κλάδο μας μέτρο».
ΑΥΞΗΣΕΙΣ
Αναφερόμενος στην αύξηση των ασφαλίστρων, ο κ. Κανιούρας ανέφερε ότι οι αυξήσεις θα είναι σταδιακές. Ήδη έχει γίνει μια αύξηση της τάξης του περίπου 10% κατά μέσο όρο, τον περασμένο Ιούνιο, ενώ το επόμενο «κύμα» αυξήσεων αναμένεται τον Μάρτιο του 2009, με αυξήσεις που θα κυμανθούν περίπου στο 15%-20%. Από κει και πέρα, ανάλογα και με το τοπίο που θα έχει διαμορφωθεί στην εγχώρια αγορά των ασφαλιστηρίων συμβολαίων αστικής ευθύνης, και όταν θα γίνει η αναπροσαρμογή των κατώτερων ορίων αποζημίωσης και στην Ελλάδα, οι μικρές εταιρίες (κυρίως του κλάδου των ασφαλειών αυτοκινήτου), θα αναγκαστούν να επιβάλουν υπέρογκες αυξήσεις, αλλιώς θα πρέπει να «κλείσουν».
ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Ο κ. Κανιούρας εντοπίζει δύο τα προβληματικά σημεία της εγχώριας αγοράς: πρώτον, οι πολλές μικρές εταιρίες που προσφέρουν πολύ χαμηλά ασφάλιστρα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εμφανίσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια προς κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους του συνόλου των συμβολαίων που έχουν. Με την εφαρμογή των ΔΛΠ, αλλά και την αναπροσαρμογή των κατώτατων ορίων αποζημίωσης, θα πρέπει να έχουν κεφάλαια για να καλύψουν τουλάχιστον το 60% των συμβολαίων που έχουν συνάψει με πελάτες. «Όταν οι απαιτήσεις αυτές –εξαιτίας των ορίων- θα πενταπλασιαστούν και στη συνέχεια δεκαπλασιαστούν, από πού θα καλυφθούν αυτά τα κεφάλαια;», επισημαίνει ο κ. Κανιούρας.
Σε δεύτερο επίπεδο, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν αυξηθεί τα κατώτατα όρια αποζημιώσεων στα συμβόλαια αστικής ευθύνης, δεν έχει γίνει το ίδιο και στη χώρα μας. Η κυριότερη συνέπεια είναι για τους Έλληνες που θα εμπλακούν σε τροχαίο, ατύχημα ή δυστύχημα, με έναν Ευρωπαίο, και έχουν την υπαιτιότητα σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης, θα αναγκαστούν να καταβάλουν πολύ μεγαλύτερα ποσά από αυτά που τους καλύπτει η ασφάλειά τους. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 2010, τα κατώτατα όρια αποζημίωσης (αστική ευθύνη) θα ανέβουν από 100.000 ευρώ για υλικές ζημίες σε 500.000 ευρώ και το 2012 σε 1 εκατ. ευρώ, ενώ για σωματικές βλάβες αντιστοίχως, από 500.000 ευρώ σε 5 εκατ. ευρώ (το 2012). Ο πρόεδρος του Συλλόγου εκτίμησε ότι το κράτος θα «καθυστερήσει» όσο μπορεί την αναπροσαρμογή των ορίων –στα τέλη του 2009 ή στις αρχές του 2010, που εκπνέει και η προθεσμία για την Ελλάδα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass