ΜΕ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ

«Φρένο» στα δάνεια ζητά η ΤτΕ

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2008 3:28 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:44
Καθησυχαστικός για τις επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργος Προβόπουλος έπειτα από συνάντησή του με τις διοικήσεις των έξι μεγαλύτερων τραπεζών, συνέστησε ωστόσο περιορισμό του ρυθμού χορήγησης δανείων. Ο κ. Προβόπουλος κατέστησε σαφές ότι η Τράπεζα της Ελλάδος επαγρυπνεί και παρακολουθεί με αυξημένη εγρήγορση τις εξελίξεις, προκειμένου να διασφαλίζει την διαρκή σταθερότητα του εγχώριου πιστωτικού συστήματος. Τόνισε όμως ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές, ασφαλές και σταθερό και η έκθεση σε προβληματικά τραπεζικά προϊόντα είναι περιορισμένη.
Όπως τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ:
α. Πάνω από το 90% των χορηγήσεων χρηματοδοτείται από καταθέσεις πελατών και, συνεπώς, η εξάρτηση των τραπεζών μας από τις διεθνείς χρηματαγορές και κεφαλαιαγορές είναι μικρή. Αρα, η συνεχιζόμενη αναταραχή στις αγορές αυτές επηρεάζει λιγότερο τις ελληνικές τράπεζες.
β. Η έκθεση σε προβληματικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα είναι περιορισμένη. Την τελευταία δεκαετία οι ελληνικές τράπεζες λειτούργησαν σε ένα ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα και στη Ν.Α. Ευρώπη. Αυτό τους επέτρεψε να εκμεταλλευτούν σημαντικές ευκαιρίες επικερδούς επένδυσης των κεφαλαίων τους σε παραδοσιακές τραπεζικές δραστηριότητες, χωρίς να εκτεθούν σε αμφίβολης αξίας τοποθετήσεις.
γ. Η κεφαλαιακή βάση είναι ισχυρή, έχοντας μάλιστα ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια και από την υψηλή κερδοφορία. Ο λόγος ενεργητικού προς ίδια κεφάλαια διαμορφώνεται σε λογικά επίπεδα, εμφανώς καλύτερα από τον αντίστοιχο λόγο των τραπεζών που κλυδωνίστηκαν τον τελευταίο καιρό.
«Η Τράπεζα της Ελλάδος, ως εποπτεύουσα αρχή, επαγρυπνεί. Παρακολουθεί με αυξημένη εγρήγορση τις εξελίξεις, προκειμένου να διασφαλίζει τη διαρκή σταθερότητα του τραπεζικού μας συστήματος και να προστατεύει τους καταθέτες και τους λοιπούς συναλλασσόμενους. Παρά την υγιή κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, οι συνεχιζόμενες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές απαιτούν από τις τράπεζες πολύ προσεκτικά βήματα και κινήσεις», τόνισε ο κ. Προβόπουλος.
Εξάλλου, εκτίμηση του διοικητή της ΤτΕ είναι ότι το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, ύψους 700 δις δολαρίων, θα βοηθήσει την κατάσταση στις αγορές, αν περάσει χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις, όπως είπε ο κ. Προβόπουλος σε δημοσογράφους.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass