ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΠΟΣΟΥ ΣΤΑ 30.000 ΕΥΡΩ

Πολιτική η δέσμευση για εγγύηση των καταθέσεων

* Έκδηλη η ανησυχία χιλιάδων καταθετών από φήμες για τις τράπεζες

Δημοσίευση: 04 Οκτ 2008 3:47 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:45
Την πολιτική δέσμευση για την εγγύηση του 100% των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες αναλαμβάνει η κυβέρνηση, χωρίς όμως να προτίθεται να καταθέσει νομοσχέδιο για την κατοχύρωση των καταθέσεων. Σε ανάλογες κινήσεις αύξησης της εγγύησης των καταθέσεων προχώρησαν η Βρετανία και η Ιρλανδία, με τη δεύτερη μάλιστα να εγγυάται όλες τις τραπεζικές καταθέσεις και τα ομόλογα για περίοδο δύο ετών. «Οι καταθέσεις όλων των πολιτών σε όλες τις τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι εγγυημένες» δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους πολίτες που ανησυχούν από τις διάσπαρτες φήμες για τις τράπεζες, που έχει πυροδοτήσει η διεθνής κρίση. Το υπουργείο Οικονομίας έχει αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης, με το οποίο επιδιώκει την αύξηση του εγγυημένου ποσού των καταθέσεων σε 30.000 ευρώ, από 20.000 ευρώ σήμερα. Από το υπουργείο τονίζουν ότι η κυβέρνηση θα καλύψει όλες τις καταθέσεις, όποιο και αν είναι το ύψος τους.
H απόφαση της κυβέρνησης να εγγυηθεί το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων είναι «πολιτική δέσμευση» και δεν αναμένεται σχετική νομοθετική ρύθμιση, είπε στο Reuters ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας χθες.
«Η εγγύηση του συνόλου των τραπεζικών καταθέσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι πράγματι μια πολιτική δέσμευση. Ωστόσο, στην παρούσα φάση δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ασφαλές και αξιόπιστο» είπε το στέλεχος που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμο.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί από την Ελλάδα για κανένα σχέδιο εγγύησης του συνόλου των τραπεζικών καταθέσεων στη χώρα, είπε χθες εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Όχι, δεν έχουμε ενημερωθεί [...] γνωρίζουμε όσα έχουμε διαβάσει στα ειδησεογραφικά πρακτορεία και είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές» είπε εκπρόσωπος της Επιτροπής στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Αυτή την εβδομάδα, ορισμένοι πολίτες προχώρησαν σε αναλήψεις, φοβούμενοι τα χειρότερα, ενώ αρκετοί «έσπαγαν» τις καταθέσεις τους σε ποσά μικρότερα των 20.000 ευρώ σε περισσότερες από μία τράπεζες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στο τέλος Ιουλίου το σύνολο των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες ήταν 209,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 170,8 δισ. ευρώ ανήκουν στα νοικοκυριά.
Το ποσό των 20.000 ευρώ, που είναι σήμερα εγγυημένο, καταβάλλεται ως αποζημίωση σε κάθε καταθέτη, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών που έχει στη συγκεκριμένη τράπεζα, το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο τηρείται η κατάθεση.
Για τους κοινούς λογαριασμούς που έχουν ανοιχθεί στο όνομα δύο ή περισσότερων προσώπων, το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη θεωρείται χωριστή κατάθεση και καλύπτεται μέχρι το όριο των 20.000 ευρώ.
Τις αποζημιώσεις καταβάλλει το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, ΝΠΙΔ που εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομίας.
Η μοναδική περίπτωση που χρειάστηκε το ΤΕΚ να ενεργοποιήσει τη διαδικασία καταβολής αποζημίωσης σε καταθέτες ήταν τον Οκτώβριο του 1994, όταν τέθηκε υπό εκκαθάριση η Αραβοελληνική Τράπεζα. Στους καταθέτες δόθηκαν αποζημιώσεις 1,5 εκατ. ευρώ.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΗΣΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ
Πέραν των διαβεβαιώσεων, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι πράγματι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες μέχρι το ποσό των 20.000 ευρώ ανά τράπεζα και ανά λογαριασμό και τις εγγυάται το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚ), το οποίο δημιουργήθηκε το 1995. Ιδρυτικοί φορείς είναι η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, που συμμετέχουν στο κεφάλαιό του με ποσοστό 6/10 και 4/10 αντίστοιχα. Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Καλύπτει τις καταθέσεις σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα, εκτός από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Υποχρεωτικά στο ΤΕΚ συμμετέχουν και τα υποκαταστήματα πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα, των οποίων η καταστατική έδρα βρίσκεται σε τρίτη, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρα, εφόσον εκεί δεν υπάρχει ισοδύναμο σύστημα εγγύησης καταθέσεων.
ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ
Ως προς το ύψος των αποζημιώσεων, το ποσό των 20.000 ευρώ (εφόσον η κατάθεση φτάνει αυτό το ύψος) καταβάλλεται ως αποζημίωση σε κάθε καταθέτη, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών που έχει στη συγκεκριμένη τράπεζα, το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο τηρείται η κατάθεση.
Όσον αφορά σε κοινούς λογαριασμούς που έχουν ανοιχτεί στο όνομα δύο ή περισσότερων προσώπων, το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη θεωρείται χωριστή κατάθεση και καλύπτεται μέχρι το όριο των 20.000 ευρώ. Οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους δικαιούχους δεν υπόκεινται σε κανενός είδους φόρο, τέλος ή εισφορά.
Το ΤΕΚ δεν καλύπτει καταθέσεις άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων στο όνομά τους και για ίδιο λογαριασμό, καταθέσεις που προέρχονται από συναλλαγές σχετικά με τις οποίες εκδόθηκε καταδικαστική ποινική απόφαση για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή άλλη παράνομη πράξη, καταθέσεις των χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, των ασφαλιστικών εταιριών, καθώς και των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες, καταθέσεις της κεντρικής διοίκησης, όπως των υπουργείων και των αποκεντρωμένων υπηρεσιών των υπουργείων, καταθέσεις των διοικητικών στελεχών των πιστωτικών ιδρυμάτων, των μελών του Δ.Σ., των μετόχων που κατέχουν άμεσα ή έμμεσα τουλάχιστον το 5% του κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων, καταθέσεις συζύγων και τέκνων των καταθετών που αναφέρονται στην προηγούμενη περίπτωση καθώς και τρίτων που ενεργούν για λογαριασμό των ως άνω καταθετών, ομολογίες και τραπεζικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί από πιστωτικά ιδρύματα, υποχρεώσεις που προκύπτουν από πώληση τίτλων με ταυτόχρονη συμφωνία επαναγοράς (repos).
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass