ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΥΡΙΕΥΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ

Λίρες και ακίνητα… στο αντίδοτο της κρίσης

* Χάνουν καταθέτες μικρές τράπεζες καθώς μεταφέρονται χρήματα σε μεγαλύτερες

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2008 3:40 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:46
Πόλεμος; Αναρωτιέται έντρομος ο παππούς που βλέπει αμέριμνος τηλεόραση ακούγοντας τον εκκωφαντικό θόρυβο του play station του εφήβου, που πίνει ξέγνοιαστος το γάλα του, στον επάνω όροφο του διαμερίσματος. Πόλεμος… συμφωνεί και η γιαγιά και τρέχουν να κρυφτούν. Τη διαφήμιση αυτή θυμίζει τις τελευταίες ημέρες η τραπεζική αγορά της Λάρισας, καθώς η ακατάσχετη φημολογία για τις διεθνούς επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης έχει οδηγήσει πολλούς, ηλικιωμένους κυρίως, αποταμιευτές σε κινήσεις πανικού.
Εκτιμώντας λοιπόν, παρόλες τις καθησυχαστικές δηλώσεις των αρμοδίων, ότι, η τραπεζική κρίση θα χτυπήσει και την πόρτα των ελληνικών ιδρυμάτων και κάποιο εξ αυτών… οπωσδήποτε θα χρεοκοπήσει, σπεύδουν καθημερινά είτε να αποσύρουν ολοκληρωτικά τις καταθέσεις τους είτε να τις «σπάσουν» στο ποσό που είναι εγγυημένες, στα 20.000 ευρώ δηλαδή.
Φαινόμενα ιλαροτραγικά, ωσάν να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παγκόσμιο οικονομικό κραχ ή στην κήρυξη ενός πολέμου! Και όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά, που να δικαιολογεί την απόσυρση των καταθέσεων για να κρυφτούν… σε σεντούκια ή κάτω από το στρώμα. Διευθυντικό στέλεχος μεγάλης Τράπεζας της Λάρισας μας έλεγε χθες χαρακτηριστικά πως το «μεγαλύτερο κακό από την ίδια την κρίση κάνουν οι φήμες για κατάρρευση τραπεζών και απώλεια των καταθέσεων». Όταν του επισημάναμε ότι ανησυχούν κυρίως ηλικιωμένοι, που φοβούνται ότι θα χάσουν τους κόπους μιας ζωής συνέστητε «να μη βλέπουν πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές…»
Σε κάθε περίπτωση το φαινόμενο είναι υπαρκτό. Πρωτόγνωρο και αξιοπερίεργο αλλά συμβαίνει. Σε κάθε περίπτωση, το σπάσιμο των καταθέσεων σε ποσά των 20.000 ευρώ, σε διαφορετικές τράπεζας,
αποδεικνύεται ανώφελο καθώς ήδη οι Υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ αποφάσισαν να αυξηθεί το ελάχιστο εγγυημένο όριο καταθέσεων στις 50.000 ευρώ ενώ ο ελληνική κυβέρνηση πλειοδοτεί και με νομοθετική ρύθμιση (κάτι που θα κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις) το ανεβάζει στις 100.000 ευρώ για τρία τουλάχιστον χρόνια. Αυτό σημαίνει πως κάποιος που έχει καταθέσεις μέχρι το ποσό αυτό δεν πρέπει να ανησυχεί και δεν χρειάζεται να τις αποσύρει από την τράπεζά του.
Άρα όσοι μέχρι τώρα άνοιξαν λογαριασμούς των 20.000 ευρώ σε αρκετές τράπεζες για να γλιτώσουν τα χρήματα οι διοικήσεις των τραπεζών αυτών οφείλουν να τους ευχαριστήσουν… δημόσια.
Από την κίνηση μάλιστα που έκανε θα βγει χαμένος καθώς μεγαλύτερο τόκο θα εξασφάλιζε για μια προθεσμιακή κατάθεση των 60.000, απ΄ό,τι στις καταθέσεις των 20.000 ευρώ.
Πάντως οφείλουμε να πούμε πως οι καταθέσεις έχουν προορισμό μεγαλύτερες τράπεζες, με «αδυναμία» στα ιδρύματα με άμεση ή έμμεση κρατική συμμετοχή. Γι αυτό και στις διοικήσεις των μικρότερων τραπεζών επικρατεί έντονη ανησυχία, καθώς θεωρούν ότι πέφτουν θύματα ακατάσχετης φημολογίας, η οποία μάλιστα πολλές φορές πιθανόν να προκαλείται από ανταγωνιστές τους με σκοπό την «υφαρπαγή» των καταθετών τους. Η κατάσταση αυτή έχει θορυβήσει έντονα τη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος και ο κ. Προβόπουλος ήδη από την περασμένη εβδομάδα είχε επιστήσει την προσοχή των τραπεζιτών. Ο διοικητής της ΤτΕ έκανε μάλιστα χθες ένα βήμα παραπέρα, απειλώντας με παρέμβαση εισαγγελέα. Όπως είπε, πολλές φορές έχει φτάσει στα αυτιά μας ότι τραπεζικά στελέχη, σε μια προσπάθεια υπερβάλλοντος ζήλου να προσελκύσουν καταθέσεις, αφήνουν αιχμές για ανταγωνιστές. Και βεβαίως σε ένα κλίμα που είναι οξυμμένο και υπάρχει έντονος εκνευρισμός, οι όποιες φήμες διαδίδονται πάρα πολύ γρήγορα. Έχω πει μάλιστα ότι αν φτάσουν επώνυμες καταγγελίες σε εμάς, θα τις στείλουμε στον εισαγγελέα και θα παρέμβουμε και εμείς».
Είναι γεγονός πάντως πως στις μικρότερες τράπεζες, τα στελέχη τους καταβάλλουν καθημερινές προσπάθειες να μεταπείσουν τους πελάτες τους και διατυπώνουν ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να φέρει αυτή η κατάσταση στον βαθμό που δεν αποκατασταθεί άμεσα η εμπιστοσύνη των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα. Σε πρώτο επίπεδο πλήττεται η ρευστότητά τους, σε δεύτερο επίπεδο τα αποτελέσματα και η κερδοφορία τους και αν δεν αποκατασταθούν οι ισορροπίες αρκετοί τραπεζικοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να οδηγηθούμε σε αναδιάταξη του τραπεζικού χάρτη
ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΛΙΡΕΣ
Σε κάθε περίπτωση απόσυρση χρημάτων για μια διαφορετική επενδυτική τακτική θα ήταν δικαιολογημένη. Ενδεικτικά κάποιοι Λαρισαίοι (μεμονωμένες ήταν οι περιπτώσεις), προσέφυγαν στην Τράπεζα της Ελλάδος και σε άλλες εμπορικές τράπεζες για να κάνουν τα χρήματα τους λίρες θεωρώντας το χρυσό ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης ενώ κάποιοι άλλοι άρχισαν να «ψάχνουν» την αγορά ακινήτων.
Ωστόσο αν θελήσουν να προμηθευτούν λίρες που η αξία τους που να φτάνει τα 10.000 ευρώ, τις αγοράζουν με «καπέλο» 20 ευρώ τη μία καθώς υπάρχει και προμήθεια 5 τοις χιλίοις. Για παράδειγμα χθες στην ΤτΕ η τιμή αγοράς της χρυσής λίρας, παλαιάς κοπής, ήταν στις 12 το μεσημέρι 158,92 ευρώ και η τιμή πώλησης 175,39 ευρώ. Άρα για ποσό 10000 ευρώ έπαιρνε κάποιος περίπου 59 λίρες. Αν θελήσει να αποκτήσει περισσότερες λίρες διαθέτοντας ποσό πάνω από 10.000 ευρώ ( σ αυτή την περίπτωση απαιτείται προσκόμιση εκκαθαριστικού) η τιμή είναι διαπραγματεύσιμη. Δηλαδή μπορεί να την πληρώσει ακριβότερα μπορεί και φθηνότερα…
Να σημειώσουμε ότι η τιμή της λίρας μπορεί σήμερα να είναι διαφορετική καθώς οι διακυμάνσεις στο χρυσό είναι μεγάλες. Το πρωί η ενδεικτικά τιμή της ουγκιάς ήταν στα 830 δολάρια και το μεσημέρι είχε απογειωθεί στα 890 δολάρια.
ΨΑΧΝΟΥΝ ΑΚΙΝΗΤΑ
Σε μια περίοδο που η κτηματαγορά έχει παγώσει και οι συναλλαγές έχουν σημειώσει κάμψη, πληρώνοντας τη γενικότερη οικονομική κρίση, τις τελευταίες ημέρες στα μεσιτικά γραφεία και κατασκευαστές εταιρίες της πόλης υπάρχει κινητικότητα. Κάποια τηλέφωνα από ενδιαφερόμενους επενδυτές για αγορά γης και ακινήτων γέννησαν νέες ελπίδες για αναθέρμανση της αγοράς. Βέβαια για την ώρα δεν μπορεί να εκτιμηθούν οι κινήσεις αυτές αλλά όταν κάποιος αποσύρει καταθέσεις πρέπει οπωσδήποτε κάπου να τις τοποθετήσει και η γη είναι πάντα η καλύτερη επένδυση. Αλλά γι αυτό ας μεριμνήσουν όσοι έχουν ρευστό και πολλά χρήματα, αυτοί έχουν «τα γένια αυτοί και τα χτένια»…
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass