ΜΕΓΑΛΗ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ «ΝΟΡΜΑ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ

Το πιο θερμό χειροκρότημα στην όπερα του πάθους

Δημοσίευση: 09 Μαϊ 2016 0:29

 

Όσοι Λαρισαίοι αγαπούν την όπερα και όσοι ήθελαν να τη γνωρίσουν είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη «Νόρμα» V. Bellini. Μία παράσταση που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και κυρίως κέντρισε το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων που βρέθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα συναυλιών του Δημοτικό Ωδείου της Λάρισας. Πρόκειται για ένα μοναδικό λυρικό δράμα, που συγκινεί με την έκφραση των αντιφατικών συναισθημάτων των ηρώων, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Λαρισαίων υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Κτιστάκη και σε σκηνοθεσία της Κασσάνδρας Δημοπούλου.

Η όπερα αυτή θεωρείται το αριστούργημα του Μπελίνι με το πάθος και το μάκρος των μελωδιών της. Η Νόρμα, η ιέρεια που πρόδωσε τους όρκους της προς την ιεροσύνη της επειδή ερωτεύθηκε τον Ρωμαίο αξιωματικό Πολλιόνε, με τον οποίο έκανε δύο παιδιά, προδίνεται στη συνέχεια από αυτόν, όταν εκείνος ερωτεύεται μια νεαρή ιέρεια, την Ανταλτζίζα, που ανταποκρίνεται στον έρωτά του, χωρίς όμως να γνωρίζει τη σχέση του με τη Νόρμα.

Η «Νόρμα» αποτελεί ένα από τα πλέον μεγαλειώδη έργα του λυρικού ρεπερτορίου και έχει ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική λυρική παράδοση, λόγω της διάσημης ενσάρκωσης του ομώνυμου ρόλου από τη Μαρία Κάλλας και την περίφημη εκτέλεση της άριας «Casta Diva». Ίσως αυτός να είναι και ένας από τους λόγους που το ενδιαφέρον του κοινού εστιάζεται κυρίως στην ερμηνεία του πρωταγωνιστικού ρόλου και στις μεγάλες δυσκολίες του. Η διάρκεια δηλαδή του ρόλου, αλλά και η απόδοση των μελωδικών φράσεων του Μπελλίνι. Όπως είναι στο σημείο της προσευχής αλλά και στα ντουέτα με την νεότερη ιέρεια Ανταλντζίζα. Σύμφωνα με τους κριτικούς η δυσκολία στη «Νόρμα» δεν είναι τόσο να αποδώσει η τραγουδίστρια σωστά όλες τις νότες όσο το να συλλάβει και να αναδείξει τον χαρακτήρα του ρόλου.

Στις δύο παραστάσεις που φιλοξενήθηκαν στο ΔΩΛ η υψίφωνος Τζένη Δριβάλα, στο ρόλο της Νόρμα απέδειξε ότι σωστά έχει βαφτιστεί «η διάδοχος της Κάλλας» από το ιταλικό κοινό και τους κριτικούς. «Νόρμα» είναι ένα μελόδραμα σε δύο πράξεις του Βιντσέντζο Μπελίνι. Το λιμπρέτο του Φελίτσε Ρομάνι είναι βασισμένο στην τραγωδία Norma, ossia L'infanticidio του Γάλλου Αλεξάντρ Σουμέ. Η όπερα έκανε πρεμιέρα στις 25 Δεκεμβρίου 1831 στη Σκάλα του Μιλάνου με τη μεγάλη υψίφωνο του 19ου αιώνα, Τζουντίτα Πάστα, στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Νόρμα. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα όπερας Μπελ Κάντο. Αρκεί να σημειώσουμε ότι ο ίδιος ο Βάγκνερ, συνεπαρμένος από τον πλούτο της μελωδίας και τη λυρική μορφή του έργου, το 1837 διηύθυνε την όπερα αυτή στη Ρίγα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass