"Στη σκιά της Κατάρας των Ατρειδών" στο Σινέ Μύλος

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2016 18:18

Με τη δεύτερη ταινία της κινηματογραφικής ομάδας Λαρισαίων καλλιτεχνών “Στη σκιά της Κατάρας των Ατρειδών”, θα ξεκινήσουν φέτος οι προβολές στον θερινό κινηματογράφο “Σινέ Μύλος”. Συγκεκριμένα, η ταινία θα προβληθεί σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, στις 8, 9 και 10 Ιουνίου 2016 στις 21:30.

Με βάση το μύθο των Ατρειδών έχουν γράψει τραγωδίες οι τρεις τραγικοί: ο Αισχύλος την Ορέστεια (Αγαμέμνων – Χοηφόρες – Ευμενίδες ), ο Σοφοκλής την Ηλέκτρα και ο Ευριπίδης επίσης τη δική του Ηλέκτρα.

Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος στην ποιητική συλλογή «Τέταρτη Διάσταση» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τρία δραματοποιημένα ποιητικά κείμενα με πρωταγωνιστές ήρωες από το μύθο των Ατρειδών: «Χρυσόθεμις», «Ορέστης» και «Αγαμέμνων».

Τόσο οι τραγικοί, όσο και ο μεγάλος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος, ουσιαστικά αναδημιουργούν τον παραδοσιακό μύθο των Ατρειδών, εκφράζοντας ο καθένας τη δική του εκδοχή, θέλοντας να αναδείξουν πολιτικά – κοινωνικά – ηθικά και βαθιά ανθρώπινα προβλήματα της εποχής τους και όχι μόνο, διότι τα κείμενά τους διεισδύουν τόσο βαθιά και καίρια στην περιπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης που αφορούν την πορεία του ανθρώπου σε όλες τις εποχές και βεβαίως και στη δική μας.

Αν σκεφθεί κανείς, έστω για λίγο, το τι συμβαίνει σήμερα στην παγκόσμια κοινότητα, έχει την εντύπωση ότι η ανθρωπότητα ζει στον αστερισμό της κατάρας των Ατρειδών. Καθημερινά επαληθεύεται ο μύθος. Ο κύκλος του αίματος για ισχύ, κατάκτηση, εκμετάλλευση, εξουσία, εκδίκηση, αντεκδίκηση κ.λπ. όχι μόνο δεν έχει κλείσει, αλλά παραμένει επικίνδυνα ανοιχτός με πολύ αίμα και τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή.

Αναφορικά με το σενάριο της ταινίας, επιχειρήθηκε να αναπαράγουμε το μύθο βασιζόμενοι στη δραματική ποίηση και συγκεκριμένα στην εκδοχή της Ηλέκτρας του Σοφοκλή και στην μυθολογική ποίηση του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Από αυτήν τη συνάντηση της δραματικής ποίησης και μυθολογικής ποίησης του Γιάννη Ρίτσου προκύπτει μια νέα εκδοχή του μύθου σε επίπεδο φόρμας αλλά και σε επίπεδο περιεχομένου.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δημητρούλιας.

Διεύθυνση φωτογραφίας κάμερα: Λευτέρης Σιάκης

Σκηνικά κουστούμια: Κώστας Βαρνάς

Επεξεργασία κειμένων – μετάφραση: Σοφία Πλασταρά.

Τους κύριους ρόλους της ταινίας ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

Ηλέκτρα: Θεοδώρα Κακάτσιου

Κλυταιμνήστρα: Χριστίνα Παπαδημητρούλη

Χρυσόθεμις : Χρυσούλα Χρήστου και Δέσποινα Δώδου

Δημοσιογράφος: Δανάη Βεζύρη

Ορέστης: Κωνσταντίνος Χαλντούπης

Πυλάδης: Νίκος Ζαρκογιάνης

Παιδαγωγός:Κοσμάς Βεζύρης

Αίγισθος: Λευτέρης Σιάκης

Φωνή Αγαμέμνωνα: Δημήτρης Δημητρούλιας

Φρουροί: Γιώργος Καρανίκας και Γιάννης Τζίκας

Μάσκες – Κοσμήματα: Κώστας Βαρνάς

Γενική είσοδος 4 ευρώ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass