ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΕΠΤΑ ΒΛΑΧΟΧΩΡΙΑ ΤΗΣ Β. ΠΙΝΔΟΥ

Αντάμωσαν οι Βλάχοι στην Αετομηλίτσα

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2016 9:30
Στιγμιότυπα από το φετινό Αντάμωμα των Βλάχων στην Αετομηλίτσα Ιωαννίνων Στιγμιότυπα από το φετινό Αντάμωμα των Βλάχων στην Αετομηλίτσα Ιωαννίνων

TYΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε)

Του Κώστα Τσόλα

Διπλή γιορτή φέτος στην Αετομηλίτσα της Κόνιτσας όπου πραγματοποιήθηκαν το 16ο Τριήμερο για την Κτηνοτροφία του Γράμμου ενώ παράλληλα έγινε η12η συνάντηση των Βλαχοχωρίων της Πίνδου.

Σε ό,τι αφορά το Τριήμερο για την Κτηνοτροφία την ευθύνη της διοργάνωσης είχαν η Κοινωφελής Επιχείρηση Κόνιτσας Ιωαννίνων, η Τοπική Κοινότητα Αετομηλίτσας, οι κτηνοτρόφοι του χωριού και το Αντάμωμα οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι.

Αναλυτικότερα την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν παραδοσιακές εκδηλώσεις με δημοτική μουσική, τραγούδια και χορευτικά συγκροτήματα στην πλατεία του χωριού και στη συνέχεια ολονύκτιο γλέντι.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση στη θέση «Γκούρα» σε υψόμετρο 1.700 μέτρα, όπου και συμμετείχαν περίπου 2.000 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, προς μεγάλη ικανοποίηση των διοργανωτών.

Στις 11.30 το πρωί έγινε η παρουσίαση παραγωγής παραδοσιακών και κτηνοτροφικών προϊόντων από τους κτηνοτρόφους της Αετομηλίτσας.

Ακολούθησε η έναρξη του προγράμματος και χαιρετισμοί.

Συγκεκριμένα χαιρέτισαν ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέκος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Κόνιτσας κ. Ανδρέας Παπασπύρου, ο πρόεδρος του συλλόγου Αετομηλίτσας ο «Γράμμος» κ. Αργύρης Μαλιούφας, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αετομηλίτσας κ. Κων. Νιτσιάκος, , και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων κ. Μιχάλης Μαγειρίας.

Στη 1.00 μετά το μεσημέρι ακολούθησε σερβίρισμα γεύματος για όλους. Το γεύμα περιλάμβανε ντόπια κρεατικά ψητά, γίδα βραστή, πίτες και ντόπια τυριά. Στο φετινό τριήμερο μέγας χορηγός ήταν ο Αετομηλιτσιώτης Θεόδωρος Νιτσιάκος.

Αμέσως μετά ακολούθησε η εμφάνιση των χορευτικών συγκροτημάτων των συλλόγων που συμμετείχαν στο Αντάμωμα και οι οποίοι είναι:

Αβδέλλας Δίστρατου, Κόνιτσας, Περιβολίου, Σαμαρίνας, Σμίξης και Αετομηλίτσας.

Η συνάντηση έκλεισε με δημοτικούς χορούς και τραγούδια, γλέντι και χορός για όλους.

Ιδιαίτερα από τα Βλαχοχώρια του νομού Γρεβενών, αλλά και την Αετομηλίτσα Ιωαννίνων οι περισσότεροι πατριώτες είναι μόνιμοι κάτοικοι του νομού μας.

Κάθε χρόνο εναλλάξ κάθε χωριό διοργανώνει το Αντάμωμα.

Φέτος την ευθύνη της διοργάνωσης είχε η Αετομηλίτσα.

Η προσπάθεια αυτή στοχεύει στη θεμελίωση και ανάπτυξη του πολιτιστικού επιπέδου των συμμετεχόντων και προσδοκεί στην καθιέρωσή του ως πολιτιστικού και κοινωνικού γεγονότος ικανού να προσελκύσει ένα ευρύ κοινό.

Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Γιάννης Καραμπίνας, αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών κ. Βαγγέλης Σημαντράκος, ο προεδρος του Π.Σ. Ηπείρου κ. Κ. Ντέτσικας, οι πρόεδροι των Τ.Κ. Σαμαρίνας Γιάννης Λυγούρας και Σμίξης κ. Βιορέλης Σακελάρης, ο πρώην πρόεδρος Σαμαρίνας κ. Γιώργος Λιούπας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κόνιτσας Διονύσης Καράτζιος και Τζήμας Θωμάς, ο πρώην δήμαρχος Κόνιτσας Παν. Γαργάλας και ο γνωστός ηθοποιός κ. Στέλιος Βούτης κ.α.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε και φέτος ο γνωστός δημοσιογράφος της ΕΡΤ κ. Βαγγέλης Μητρούσιας.

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ

Στο φετινό Αντάμωμα συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων των χωριών:

Σύλλογος Αβδελλιωτών «Η Βασιλίτσα»

Πρόκειται για ένα από τους παλαιότερους συλλόγους αφού ιδρύθηκε το 1956 με πρωτοβουλία του αείμνηστου Τάκη Σιαφαρίκα και άλλων πατριωτών. Έχει ως θερινή έδρα την Αβδέλλα και χειμερινή τον Τύρναβο. Σκοπός του συλλόγου είναι η επικοινωνία μεταξύ των πατριωτών, η διάσωση και προβολή τη πολιτιστικής παράδοσης, καθώς και η ανάπτυξη δεσμών αλληλεγγύης. Απαρτίζεται από 2.000 μέλη και παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα με την έκδοση τριμηνιαίας εφημερίδας με τίτλο «Η Αβδέλλα», τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην Αβδέλλα με τίτλο «ΜΑΝΑΚΕΙΑ».

Τέως Κοινωφελής Κοινοτική Επιχείρηση Δίστρατου

Το χορευτικό τμήμα του Δίστρατου το οποίο δημιουργήθηκε το 1997 από τη Χαλικιά Παναγιώτα. Το χορευτικό έχει την έδρα του στο Δίστρατο. Αποτελείται από δύο τμήματα παιδικό και ενηλίκων που αριθμεί 30 και 45 μέλη αντίστοιχα. Πρόεδρος του συλλόγου είναι ο κ. Παγανιάς Κωνσταντίνος.

Μορφωτικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σμιξιωτών

Ο Μορφωτικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σμιξιωτών η «Ωραία Βασιλίτσα» ιδρύθηκε ο 1960 από μία ομάδα πατριωτών με σκοπό την επαφή και επικοινωνία μεταξύ των μελών και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σμίξης. Διαθέτει χορευτικό συγκρότημα που απαρτίζεται από παιδικό, εφηβικό και τμήμα ενηλίκων. Διαθέτει αρχείο παραδοσιακών στολών, φωτογραφικό υλικό, ιδιόκτητο ξενώνα στη Σμίξη.

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σαμαρίνας

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1983 από τη σπουδάζουσα νεολαία του χωριού και γι’ αυτό έμεινε γνωστός ως «Νεολαία Σαμαρίνας». Έχει έδρα τη Σαμαρίνα και σκοπός του είναι η ανάπτυξη όρων και προϋποθέσεων για την άνθηση της πνευματικής και κοινωνικής ζωής των κατοίκων του χωριού και των περιχώρων. Ο σύλλογος διατηρεί από το 1983 χοροδιδασκαλείο, όπου συμμετέχουν παιδιά ηλικίας από 8-16 ετών και δανειστική βιβλιοθήκη με 6.000 βιβλία.

Χορευτικό συγκρότημα Περιβολιωτών

Ο Σύλλογος Περιβολιωτών ιδρύθηκε το 1976 και έχει περίπου 4.000 μέλη. Σκοπός του συλλόγου είναι η διατήρηση και η ανάπτυξη του δεσμού των ανθρώπων που κατάγονται από το Περιβόλι, καθώς και η διάσωση της βλάχικης γλώσσας. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων από το 1984.

Ο Σύλλογος Αετομηλίτσας « Ο Γράμμος»

Ο Σύλλογος συμμετείχε και φέτος στο Αντάμωμα ως οικοδεσπότης. Εχει μέλη όλους τους κατοίκους του χωριού. Ιδρύθηκε το 1992. Διαθέτει δύο χορευτικά συγκροτήματα, ένα παιδικό και ένα ενηλίκων, θεατρική ομάδα και μουσικό τμήμα. Όλα τα χρόνια συμμετέχει ενεργά σε όλα τα Ανταμώματα των Βλάχων της Βόρειας Πίνδου.

Χορευτικός Όμιλος Κόνιτσας

Οι σκοποί του συλλόγου είναι η διατήρηση, προώθηση και ανάπτυξη των προγονικών ηθών, εθίμων και παραδόσεων του τόπου μας καθώς και η καλλιέργεια της παραδοσιακής μουσικής και των τοπικών χορών που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. Τέλος η συλλογή των εθνικών ενδυμασιών, δημοτικών τραγουδιών και χορών της Ελλάδας και κυρίως της ευρύτερης περιοχής της Κόνιτσας αποτελεί υποχρέωση των μελών του συλλόγου.

Σήμερα ο σύλλογος αριθμεί περίπου 150 μέλη. Διαθέτει 7 χορευτικά τμήματα με χορευτές όλων των ηλικιών, οι οποίοι διδάσκονται χορούς απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας με ιδιαίτερη έμφαση στην παράδοση της Κόνιτσας.

Σύλλογος Κόνιτσας

Ο Σύλλογος «Στα βήματα της παράδοσης»υπηρετεί τα χορευτικά δρώμενα της περιοχής Κόνιτσας εδώ και έξι χρόνια. Ξεκίνησε ως εθελοντική ομάδα και συνεχίζει να κάνει πράξη τον εθελοντισμό και την προσφορά. Αριθμεί περί τα πενήντα μέλη. Αναβιώνει με τη δράση του την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα όπως αυτά αποτυπώνονται στους ντόπιους χορούς και τα τραγούδια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass