Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΤΟΥΣ

«Ζωντανεύουν» τα χωριά τα πανηγύρια του Αυγούστου

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2016 12:30 | Τελευταία ενημέρωση: 12 Αυγ 2016 13:23
Πανηγύρι στο Λιβάδι Ελασσόνας Πανηγύρι στο Λιβάδι Ελασσόνας

Της Ζωής Παρμάκη

Το «Πάσχα του καλοκαιριού» αποκαλείται ο Δεκαπενταύγουστος και τα χωριά του νομού κινούνται στους ρυθμούς της γιορτής της Παναγίας, που αποτελεί και την τελευταία μεγάλη έξοδο της θερινής περιόδου.

Οι κάτοικοι των πόλεων επέστρεψαν έστω για λίγο στους τόπους τους και τα χωριά αμέσως πήραν ζωή. Λίγο πριν την έλευση και πάλι του χειμώνα που θα τα βυθίσει στο σκοτάδι.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι των χωριών ήδη έχουν προχωρήσει στη διοργάνωση των εκδηλώσεων για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, που αλλού κρατούν για δύο ημέρες και αλλού έχουν στηθεί ήδη οι χοροί. Οι πρόεδροι των συλλόγων με καμάρι παρουσιάζουν τα προγράμματά τους και καλούν τον κόσμο σε ανταμώματα.

Εκδηλώσεις και πανηγύρια για τη γιορτή της Παναγίας θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές της Επαρχίας Ελασσόνας, όπως στο Λιβάδι, στη Βαλανίδα, στην Κλεισούρα, στην Τσαπουρνιά, στο Πύθιο, στα Γιαννωτά, στην Κρυόβρυση, στον Κοκκινοπηλό, στη Συκέα.

ΠΥΘΙΟ

Στο Πύθιο οι εκδηλώσεις ξεκινούν με παιχνίδι. Στις 10 αύριο το πρωί του Σαββάτου 13 Αυγούστου, ο Σύλλογος Νέων Πυθίου διοργανώνει τουρνουά για τάβλι, επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι, «ξερή» στα γραφεία του συλλόγου. Ακόμη, μεθαύριο Κυριακή 14 Αυγούστου, ο Σύλλογος Πυθιωτών Θεσσαλονίκης διοργανώνει το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού στα σοκάκια του χωριού.

Στις 14, 15 και 16 Αυγούστου ο Σύλλογος Νέων Πυθίου «Ο Πύθιος Απόλλωνας» διοργανώνει τριήμερο Πυθιώτικο γλέντι. Μεθαύριο Κυριακή 14 Αυγούστου με τον Βαγγέλη Πέγιο στο κλαρίνο και τη Ράνια Χελιδώνη στο τραγούδι. Τη Δευτέρα 15 Αυγούστου με την ορχήστρα των Σαμολαδαίων. Στο τραγούδι οι Βαγγέλης Αρσένης, Δημήτρης Μαρογιάννης και Θανάσης Παπανικολάου. Την Τρίτη 16 Αυγούστου, η νεολαία θα έχει την τιμητική της, αφού προγραμματίζεται βραδιά νεολαίας σε ρυθμούς ελληνικής και ξένης μουσικής.

ΚΑΡΥΑ

Ο Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Καρυωτών «Ο Όλυμπος» και ο Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Καρυωτών Λάρισας και Περιχώρων «Ο Ζευς» συνδιοργανώνουν το «11ο Αντάμωμα Καρυωτών».

Οι διήμερες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν αύριο Σάββατο 13 Αυγούστου λαϊκή – δημοτική ορχήστρα και συμμετοχή του χορευτικού της Καρυάς και της Π.Κ. Λεπτοκαρυάς. Μεθαύριο Κυριακή 14 Αυγούστου αναλαμβάνει τη διασκέδαση ο DJ Βασίλης Τοκμακής με λαϊκό πρόγραμμα.

ΓΙΑΝΝΩΤΑ

Οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιαννωτών «Ο Νικοτσάρας» ξεκίνησαν από χθες. Σήμερα Παρασκευή 12 Αυγούστου, η διασκέδαση θα συνεχιστεί με παραδοσιακά και μοντέρνα παιδικά χορευτικά, ενώ αύριο Σάββατο 13 Αυγούστου αναμένεται να στηθεί μεγάλο πανηγύρι με την ορχήστρα Γιάννη Ζιάκου.

ΛΙΒΑΔΙ

Πλούσιες είναι οι εκδηλώσεις και στο Λιβάδι Ελασσόνας. Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Λιβαδίου διοργανώνει στις 12 και 13 Αυγούστου παράσταση παιδικού θεάτρου, τη Δευτέρα 15 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου με εμφάνιση χορευτικών τμημάτων στο «Κιόσκι» του Λιβαδίου, ενώ στις 19 Αυγούστου, είναι ο ετήσιος χορός του Εξωραϊστικού Συλλόγου με τα «Χάλκινα της Σιάτιστας».

Από την Ελασσόνα ο επισκέπτης μπορεί να ταξιδέψει στον Δήμο Αγιάς όπου και εκεί παρέες – παρέες συγκεντρώνονται και ανταμώνουν στις πλατείες για τα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου.

ΜΕΓΑΛΟΒΡΥΣΟ

Στο ορεινό Μεγαλόβρυσο ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Τοπική Κοινότητα Μεγαλοβρύσου, ο Δήμος Αγιάς και η ταβέρνα «Νιβόλιανη» διοργανώνουν το «11o Αντάμωμα Νιβολιανιτών», αύριο Σάββατο 13 Αυγούστου, στην πλατεία του Μεγαλοβρύσου.

Η εκδήλωση αποτελεί μια προσπάθεια του συλλόγου που στοχεύει στη συνάντηση των απανταχού Mεγαλοβρυσιωτών και στη σύσφιξη των σχέσεών τους.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 8.30 το βράδυ και θα περιλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελιβοίας «O Όμηρος», και από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας». Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση παλιών φωτογραφιών από την καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητες των κατοίκων του χωριού.

ΑΝΑΤΟΛΗ

Λίγο πιο ψηλά στην όμορφη Ανατολή εκεί που το μάτι χάνεται στον θεσσαλικό κάμπο και στο γαλάζιο του Αιγαίου στήνεται το μεγάλο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν μεθαύριο βράδυ της Κυριακής 14 Αυγούστου με το χορευτικό του χωρίου, ενώ την επομένη ανήμερα της εορτής η ημέρα θα ξεκινήσει με τον εκκλησιασμό στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και θα ολοκληρωθεί με τις εκδηλώσεις στην πλατεία καθώς παραδοσιακή ορχήστρα θα στήσει μεγάλο γλέντι.

ΡΑΨΑΝΗ

Μεγάλη γιορτή το Δεκαπενταύγουστο και για την ορεινή Ραψάνη του Δήμου Τεμπών. Το κρασί ρέει άφθονο και το γλέντι στην πλατεία του χωρίου αναμένεται να κορυφωθεί το βράδυ της γιορτής της Παναγίας.

Gallery άρθρου