ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

Γέφυρα μεταξύ Ελλάδας - Ρωσίας οι παλιννοστούντες

* Οι σχέσεις των δύο λαών βρίσκονται σε νέα άνθηση, δηλώνει ο διευθύνων το Κέντρο Ερευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Καραμανές

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2016 14:37

Ιστορικές μνήμες μιας μακροχρόνιας φιλίας, μεταξύ του ελληνικού λαού με την ομόθρησκη Ρωσία, ζωντάνεψαν χθες στο Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας.

Ο πλούσιος πολιτισμός των Ελλήνων που μετανάστευσαν και έζησαν στη Ρωσία, χειροπιαστός μέχρι τις μέρες μας, εκτίθεται με αντιπροσωπευτικά αντικείμενά του στους χώρους του μουσείου, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η ιστορία τους.

Μία πολιτιστική γέφυρα ένωσης των δύο λαών "χτίστηκε" στο μουσείο, με τα εκθέματα να εντυπωσιάζουν! Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σύμπραξης των τριών Μουσείων της Λάρισας, Λαογραφικό, Διαχρονικό και Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα (Δημοτική Πινακοθήκη) με αφορμή τον εορτασμό του «Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016».

Τίτλος της έκθεσης είναι: “Η ρωσική παράδοση και κουλτούρα μέσα από αντικείμενα παλιννοστούντων Ελλήνων προσφύγων από τη Ρωσία” και εγκαινιάστηκε χθες, ενώ θα διαρκέσει μέχρι 28 Δεκεμβρίου.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η επιμελήτρια του Λαογραφικού Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού, ακολούθησε παρουσίαση παλιού παραδοσιακού ρώσικου παραμυθιού (παράλληλα με προβολή σχετικών διαφανειών) με κεντρική ηρωίδα την Μπάμπουσκα και αναλυτικότερα για την προσπάθεια που γίνεται από τα δύο κράτη Ελλάδα –Ρωσία να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους με νέες συνεργασίες, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους αντίστοιχα και στις δύο, αναφέρθηκε σε ομιλία του ο κ. Ευάγγελος Καραμανές, διευθυντής Ερευνών, διευθύνων το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων: «Οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν τις ρίζες τους στο πολύ μακρινό παρελθον. Οι πρώτοι Ελληνες άποικοι έφτασαν στις βόρειες ακτές της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής πριν από 2.500 χρόνια. Από τότε οι σχέσεις των δύο λαών είναι στενές περνώντας από περιόδους άνθησης και ύφεσης.

Στις μέρες μας οι σχέσεις των δύο λαών βιώνουν νέα άνθηση η οποία εκφράζεται με την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών σε πολλά επίπεδα ήτοι ακαδημαϊκό, μορφωτικό, πολιτιστικό, οικονομικό…

Εκφραση αυτής της συνεργασίας αποτελεί το έτος Ελλάδας- Ρωσίας 2016.

Κύριο παράγοντα ανάπτυξης των σχέσεων αποτελούν οι άνθρωποι Ελληνες άποικοι, Ρώσοι ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι διαφύλαξαν κατά τη διάρκεια αιώνων τις εθνικές ελληνικές τους παραδόσεις και τον πολιτισμό τους. Σημαντικότερο ρόλο έπαιξαν οι Ελληνες άποικοι κατά τη σύγχρονη περίοδο από το τέλος του 18ου αιώνα και μετά τη λεγόμενη νέα Ρωσία στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας ...δηλαδή στα αχανή εδάφη που προσαρτήθηκαν στη Ρωσία από τη Μεγάλη Αικατερίνη…».

Ο κ. Καραμανές αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ελληνικής και ρωσικής λαογραφίας και κατέληξε πως: "Νομίζω ότι σήμερα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις αυτές, μεταξύ των δύο πληθυσμών - γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών και πολιτισμών, ως ένα επικοινωνιακό συνεχές ως μία περίπτωση πολυτοπικής εγκατάστασης…".

Στα εγκαίνια χθες παρευρέθηκαν εκπρόσωπος του Στρατού, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Καλομπάτσιος, ο αντιδήμαρχος κ. Πάνος Σάπκας, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, εκπρόσωποι και των τριών συνδιοργανωτών μουσείων της Λάρισας κ.α.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ

Εκτίθενται αντικείμενα καθημερινής χρήσης, προϊόντα παραδοσιακών ρωσικών τεχνικών καθώς και άλλα που αντανακλούν τον ρωσικό πολιτισμό και δίνουν μια εικόνα για το πώς ζούσαν οι Έλληνες εκεί, υιοθετώντας ήθη αλλά και άλλα στοιχεία της ρωσικής πραγματικότητας.

Τα αντικείμενα της έκθεσης ανήκουν σε Έλληνες πρόσφυγες από τη Ρωσία και την πρώην ΕΣΣΔ, που τα έφεραν μαζί τους κατά τον επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα, αλλά και σε ανθρώπους που τα απέκτησαν λόγω της αγάπης τους για τη ρωσική λαϊκή παράδοση και κουλτούρα. Ξύλινα χοχλομά, σαμοβάρια, κεντήματα, πουπουλένιες μαντίλες, ματριόσκες, αντικείμενα αργυροχοΐας, πορσελάνες γκζελ, μεγάλος αριθμός από πίνακες Ρώσων ζωγράφων κ.ά. αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της ρωσικής παράδοσης και κουλτούρας. Μαζί εκτίθεται ενδεικτικό αρχειακό υλικό, τεκμήρια της παλαιάς τους ζωής και της προσφυγιάς.

Τα αντικείμενα παραχώρησαν στο Μουσείο για τις ανάγκες της έκθεσης οι: Ζωή Βέμπερ, Νίκη Γκριτζώνα, Σούλα Εξάρχου, Ιωάννα Ζαρκαδούλα, Αγλαΐα Καραβάκα, Γιάννης Κυπαρισσούς, Παναγιώτα Λιούπη-Νασίκα, Μαρία Μανουσιάδη, Αριστέα Μπέσιου, Σοφία Παπαθεοδώρου, Καίτη Πουρνάρα, Νάντια Τσιάνα.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο λειτουργεί έκθεση με εικαστικά έργα του γιατρού και συλλέκτη Γιάννη Κυπαρισσού, ο οποίος εμπνέεται από τον ρωσικό πολιτισμό και παράδοση.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass