* Για τον συμβολαιογράφο Π. Μπαλογιάννη με τα χιλιάδες συλλεκτικά βιβλία, περιοδικά, κάρτες, χάρτες, έγγραφα, φωτογραφίες, σχολικά αντικείμενα

Συμβόλαιο Ζωής το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2017 22:45

Το μεράκι και η αγάπη τελικά μπορούν να κάνουν θαύματα. Ο συμβολαιογράφος Παύλος Μπαλογιάννης, τον Νοέμβριο του 2015 έκανε το όνειρό του πραγματικότητα.

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας ήταν ένα γεγονός για την Καλαμπάκα. Το δικό του μουσείο. Το μουσείο που για να το φτιάξει χρειάστηκαν τεράστιες ψυχικές και οικονομικές επενδύσεις. Ο Παύλος Μπαλογιάννης επί 35 χρόνια συγκέντρωνε συλλεκτικά βιβλία, περιοδικά, κάρτες, έγγραφα, χάρτες, φωτογραφίες, σχολικά αντικείμενα, παραμύθια από δημοπρασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και από τις επισκέψεις σχεδόν σε όλα τα παλαιοπωλεία της χώρας. Όλο τον πλούτο του θέλησε να τον μοιραστεί με τον κόσμο και έτσι του μπήκε η ιδέα να φτιάξει ένα μουσείο. Ένα μουσείο διαφορετικό, που οι επισκέπτες - μικροί και μεγάλοι - θα έχουν κάτι να θυμηθούν, να γνωρίσουν, να μάθουν. Έτσι ίδρυσε το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας. Μιλώντας στην «ΕτΔ» εξηγεί ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο να γίνει, όμως η θέλησή του ξεπέρασε κάθε εμπόδιο. Δίχως την παραμικρή στήριξη της πολιτείας ή της δημοτικής αρχής, οι πόρτες του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας άνοιξαν τον Νοέμβριο του 2015. «Το μουσείο αυτό είναι αφιερωμένο στην ελληνική εκπαίδευση και την Ελληνική Παιδεία. Ο χώρος μας είναι εξαιρετικός. Πρόκειται για έναν παλιό κινηματογράφο στο κέντρο της Καλαμπάκας, 550 τετραγωνικών μέτρων και στόχος μου είναι κάποια στιγμή να αξιοποιήσω το ισόγειο, αλλά και την ταράτσα που λειτουργούσε ως θερινός κινηματογράφος για τη φιλοξενία εκδηλώσεων και άλλων εκπαιδευτικών δράσεων. Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά και απασχολεί τρία άτομα ως προσωπικό, όλοι τους εκπαιδευτικοί που ανά πάσα στιγμή είναι στη διάθεση των επισκεπτών για ξενάγηση. Σκοπός του Μουσείου είναι η διαφύλαξη, μελέτη, προβολή και ανάδειξη της Ελληνικής Παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτή» αναφέρει ο κ. Μπαλογιάννης.

Στο ερώτημα που αφορά στην επισκεψιμότητα, ο κ. Μπαλογιάννης δεν κρύβει τον προβληματισμό του. «Οφείλω να είμαι ειλικρινής. Ακόμη η προσέλευση δεν είναι αυτή που θα ήθελα. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι λίγοι γνωρίζουν ότι το μοναδικό Μουσείο Ελληνικής Παιδείας στη χώρα βρίσκεται στην Καλαμπάκα. Ελπίζω σύντομα και τα σχολεία να το αγκαλιάσουν. Κατά καιρούς έχουν ενδιαφερθεί διάφοροι υπουργοί Παιδείας αλλά όλα μένουν στα λόγια. Πιστεύω ότι το Μουσείο θα βρει τον δρόμο του. Έχει τις προοπτικές πάντως».

ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΘΟΥΣΕΣ

Οι επισκέπτες του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας -ιδιαιτέρως οι μεγαλύτερες ηλικίες- έχουν την ευκαιρία να κάνουν μία κατάδυση στις μνήμες και τις εικόνες των σχολικών τους χρόνων και της παιδικής τους ηλικίας. Τα εκθέματα του Μουσείου αφορούν στην Πρωτοβάθμια – Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, τους Αρχαίους Έλληνες Συγγραφείς, τα Μετέωρα, τα Παραμύθια, τον Αίσωπο και τα Κατηχητικά Σχολεία. Σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα διδασκαλίας με τα παλιά ξύλινα θρανία, τον μαυροπίνακα και τους παλιούς χάρτες στους τοίχους ο μαθητής μεταφέρεται σε μια άλλη εποχή. Έχει τη δυνατότητα να γράψει στην πλάκα με το κοντύλι και να δοκιμάσει να γράψει με μελάνι και πένα χρησιμοποιώντας μελανοδοχείο, κονδυλοφόρο και στυπόχαρτο. Κατά την κρίση του συνοδού – εκπαιδευτικού, οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν ενημερωτική προβολή με την ιστορία της εκπαίδευσης, της γραφής και της τυπογραφίας.

Στο μουσείο υπάρχει επίσης η αίθουσα του Αισώπου. Στους τοίχους της αίθουσας είναι ζωγραφισμένοι από Έλληνες καλλιτέχνες διάφοροι μύθοι του Αισώπου.

Οι μαθητές θα προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν από τις εικόνες τον μύθο, να συζητήσουν με τον συνοδό τους εκπαιδευτικό το επιμύθιον και τα νοήματα που κρύβονται πίσω από τον κάθε μύθο και να παρακολουθήσουν προβολή των μύθων που θα επιλέξουν. Στην αίθουσα των Μετεώρων εκτίθενται:

-χαρακτικά και γκραβούρες περιηγητών που επισκέφθηκαν τα Μετέωρα κατά τον 18ον και 19ον αιώνα.

-φωτογραφίες των Μετεώρων από τον φημισμένο Γάλλο φωτογράφο Boissonas και τους Βολιώτες φωτογράφους, Στέφανο και Νικόλαο Στουρνάρα,

-παλιά ξενόγλωσσα περιοδικά που αναφέρονται στα Μετέωρα.

Χρησιμοποιώντας τις παλιές στερεοσκοπικές μηχανές που υπάρχουν o επισκέπτης μπορεί να δει τρισδιάστατα παλιές φωτογραφίες των Μετεώρων.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα πραγματοποιούνται για σχολικές ομάδες όλων των τάξεων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλο τον χρόνο, ύστερα από προσυνεννόηση με το Μουσείο.

Επίσης το Μουσείο παρέχει τη δυνατότητα διαμόρφωσης της ξενάγησης των μαθητών από τους εκπαιδευτικούς, σε όλες τις αίθουσες, έχοντας την πλήρη υποστήριξη του επιστημονικού προσωπικού του Μουσείου.

Το μουσείο λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή 10 π.μ.-8:30 μ.μ. και Σάββατο και Κυριακή: 11 π.μ.-8:30 μ.μ.

Πρόσβαση: Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας και σε απόσταση 20 μέτρων από την Κεντρική πλατεία (Ρήγα Φεραίου) και 50 μέτρων από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Καλαμπάκας.

Η πρόσβαση στο Μουσείο με ΙΧΕ αυτοκίνητο ή λεωφορείο είναι πολύ εύκολη από την Εθνική οδό Τρικάλων - Ιωαννίνων. Στο ύψος της εισόδου του σιδηροδρομικού σταθμού στρίβουμε προς το κέντρο της Καλαμπάκας και σε ένα λεπτό βρισκόμαστε στην είσοδο του Μουσείου. Δίπλα στο Μουσείο υπάρχει χώρος στάθμευσης για ΙΧΕ αυτοκίνητα και στάσης – στάθμευσης για τα λεωφορεία.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass