Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

Γλώσσα και θρησκεία κρατούν όρθιο τον ελληνισμό

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2017 22:11

Hθη και έθιμα του μικρασιατικού ελληνισμού έσμιξαν με τη βυζαντινή παράδοση χθες βράδυ, στη 2η Χριστουγεννιάτικη Συνάντηση Παραδοσιακών και Βυζαντινών Χορωδιών στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Για την καθοριστική συμβολή της δημοτικής αρχής Λάρισας στο έργο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών μίλησε η πρόεδρος κ. Δέσποινα Θεοδώρου, ενώ αναφέρθηκε και στις δράσεις του συλλόγου με στόχο τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάδειξη των ηθών και εθίμων των Μικρασιατών.


Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Λαδόπουλος σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης είναι ζωντανά κύτταρα πολιτισμού, πνεύματος και ηθικών αξιών και αποδεικνύουν το δυναμισμό τους σε δύσκολες εποχές. «Η δύναμη των Μικρασιατών είναι η παρακαταθήκη για το μέλλον» κατέληξε.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης εξέφρασε τη στήριξη του στο έργο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών και όλων των πολιτιστικών συλλόγων της Λάρισας, καθώς όπως είπε με την ανιδιοτέλειά τους και τις εξαιρετικές εκδηλώσεις τους ζωντανεύουν την πόλη. «Ένας δήμος δεν είναι μόνο έργα και δρόμοι. Οφείλουμε να είμαστε αρωγοί στο έργο των συλλόγων καθώς η πολιτιστική δραστηριότητα που σημειώνεται στην πόλη ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στην παρουσία τους. Εξάλλου, ο πολιτισμός στη Λάρισα πλέον τρέχει με 1000 και αυτό φαίνεται καθημερινά» σημείωσε αρχικά ο δήμαρχος.
Αναφερόμενος, στην εκδήλωση υπογράμμισε ότι με τη συνάντηση των χορωδιών αναδεικνύεται το σημαντικότατο ζήτημα της μουσικής παράδοσης και της ψαλτικής τέχνης. «Η γλώσσα και η θρησκεία κράτησαν όρθιο τον απανταχού ελληνισμό. Οι εκδηλώσεις που έχουν αυτό το επίκεντρο είναι τεράστια συνεισφορά στην κοινωνία της Λάρισας». Κλείνοντας, ο κ. Καλογιάννης ευχήθηκε στο κοινό για τις γιορτές και απηύθυνε κάλεσμα να στηρίξουν με όποιο τρόπο μπορούν τις δομές του δήμου για τις οικονομικά ευπαθείς ομάδες(συσσίτιο, κοινωνικό παντοπωλείο κ.α.) ιδιαίτερα αυτές τις γιορτινές μέρες. «Η Λάρισα έχει ευαισθησία και έχει δώσει δείγματα γραφής στο κομμάτι της προσφοράς. Ο Δήμος δεν ξεχνά τους αδύναμους συμπολίτες και κανείς δεν πρέπει» είπε ο κ. Καλογιάννης και κατέληξε ανακοινώνοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα από το δημοτικό συμβούλιο θα συζητηθεί η μείωση τελών ως μέτρο ανακούφισης στις οικογένειες που παλεύουν για την επιβίωση.
Ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάρισας π. Αχίλλιος Τσούτσουρας, αναφερόμενος στη χριστουγεννιάτικη συνάντηση των χορωδιών έκανε λόγο για μαρτυρία αγάπης και πίστης, για μια εορταστική συμπόρευση που αναδεικνύει το μεγαλείο της βυζαντινής παράδοσης και της ρωμιοσύνης.
Ακολούθησε το μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης με ύμνους, απολυτίκια και κάλαντα των Χριστουγέννων από το Βυζαντινό και Δημοτικό Εργαστήρι υπό τη διεύθυνση του κ. Θεδόση Διαμάντη, την παραδοσιακή χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου υπό τη διεύθυνση του Παντελή Αναστασόπουλου, τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Χάλκης υπό τη διεύθυνση του Μάριου Σαρακατσάνου και τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών ν. Λάρισας υπό τη διεύθυνση του Αντώνιου Μαρέτη.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass