Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η "Κλειώ και ο Αχιλλέας" στο Αρχαίο Θέατρο

* ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΜΕ ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΟ ΤΡΟΠΟ

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2018 22:21
 Οι συγγραφείς Στ. Μπλάντα και Δημ. Καραγκούνης μιλούν στην «Ε» για το παραμύθι που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Πινακοθήκη Οι συγγραφείς Στ. Μπλάντα και Δημ. Καραγκούνης μιλούν στην «Ε» για το παραμύθι που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Πινακοθήκη

Ενα παραμύθι διαφορετικό από τα άλλα αναμένεται να κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες στη Λάρισα. Το παραμύθι αυτό δεν είναι και τόσο… παραμύθι, δεν μιλάει για Κοκκινοσκουφίτσες και Τρία Γουρουνάκια ούτε για έναν… γαλαξία πολύ-πολύ μακριά.

Το ιστορικό υπόβαθρο και φόντο είναι πέρα για πέρα αληθινό, η τοποθεσία συγκεκριμένη και οι πρωταγωνιστές θα μπορούσαν να είναι δύο από τα εκατοντάδες παιδιά που έχουν επισκεφθεί το Αρχαίο Θέατρο έως τώρα. Ο λόγος για το «ένα παραμύθι, ολόκληρη ιστορία» που αφορά στην ιστορία του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας ιδωμένη μέσα από τα μάτια δύο παιδιών, της Κλειώς και του Αχιλλέα. Η ευφάνταστη σύλληψη ανήκει στους κ.κ. Στέλλα Μπλάντα και Δημήτρη Καραγκούνη, ενώ η εικονογράφηση στον Γιάννη Πέτρου. Οι τρεις δημιουργοί μιλούν στην «Ε» για το τι τους οδήγησε στη συγγραφή του παραμυθιού, την πηγή της έμπνευσής τους, καθώς και τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν.

 Η κ. Στέλλα Μπλάντα, τοπογράφος-μηχανικός και συντηρήτρια αρχαιοτήτων έργων Τέχνης, αρχικά επισήμανε πως για τη συγγραφή του συγκεκριμένου πονήματος εφαλτήριο ήταν η αγάπη για το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το επισκέπτονται συχνά σχολεία και έβλεπα το ενδιαφέρον των παιδιών για το κορυφαίο αυτό μνημείο. Αυτό μου έδωσε την έμπνευση για τη συγγραφή του παραμυθιού. Πρέπει να επενδύσουμε στα παιδιά, αφού το αρχαίο μόνο μέσα από το μέλλον μπορεί να συνεχιστεί. Οι δύο πρωταγωνιστές, η Κλειώ και ο Αχιλλέας, ονόματα κάθε άλλο παρά τυχαία δεν είναι, αφού αμφότερα εδράζονται στην ελληνική Ιστορία και Μυθολογία, ευελπιστούμε, εμείς οι δημιουργοί, πως θα πάρουν τους συνομηλίκους τους από το χέρι και θα τους φέρουν στο Θέατρο. Και συνακόλουθα θα έρθουν και οι γονείς τους. Το “ένα παραμύθι, ολόκληρη ιστορία” είναι γραμμένο με απλό και κατανοητό λόγο και πολλή προσοχή πάντα με άξονα τα παιδιά».

 Ο Δημ. Καραγκούνης, αρχιτέκτων μηχανικός, προϊστάμενος του τμήματος Εργων και Μελετών Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, που εργάζεται στον χώρο του Θεάτρου για πάνω από 25 χρόνια, επισήμανε στην «Ε» πως το συγκεκριμένο παραμύθι είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας. Το δεύτερο μέρος θα έχει τον τίτλο «Μία διαδρομή σαν παραμύθι» στο οποίο η Κλειώ και ο Αχιλλέας θα ανακαλύψουν τα μνημεία του ιστορικού κέντρου της Λάρισας και θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβρη και το τρίτο θα αφορά στα μνημεία συνολικά του Ν. Λάρισας και θα κυκλοφορήσει στο τέλος του έτους. «Έρχονται παιδιά στο Θέατρο και η μόνη πηγή ενημέρωσής τους είναι οι σημειώσεις που έχουν οι δάσκαλοί τους. Ετσι σκεφτήκαμε πως θα ήταν ωραίο να έχουν ένα βιβλίο στη βιβλιοθήκη τους για το Αρχαίο Θέατρο. Κάποιοι αριθμοί, λέξεις και εκφράσεις που στοχευμένα περιέχονται στο βιβλίο ελπίζουμε να γίνουν εφαλτήριο για να συζητηθεί στην τάξη η ιστορία του Θεάτρου, αλλά και γενικότερα η ιστορία της πόλης», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγκούνης.

Ο Γιάννης Πέτρου, γραφίστας, επί σειρά ετών art director στο γραφιστικό τμήμα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, μιλώντας για την εικονογράφηση του παραμυθιού, είπε: «Όταν οι… συνεργάτες μου -πια- μου εμπιστεύθηκαν την εικονογράφηση για την τριλογία, αγχώθηκα. Επειδή όμως “ζω” το Θέατρο κάθε μέρα όλη μέρα επί σχεδόν 8 χρόνια, μέσα από το κείμενο και τη διαδικασία είδα πόσο εμποτίστηκε η ψυχοσύνθεσή μου και η σκέψη μου μ’ αυτήν την εικόνα που μου βγήκε αυθόρμητα και ενιαία.

Η διαδρομή του Θεάτρου από τη δημιουργία, στο… θάψιμο κι από κει στο ξεθάψιμο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά για οποιονδήποτε πολίτη αυτής της πόλης. Νομίζω πως το πιο σημαντικό κομμάτι της εικονογράφησης είναι η διαδικασία της αποκάλυψης. Από μια τομή το 1985, στη μεγάλη ζημιά που είχε υποστεί το Μνημείο, και στην ανάταξη του χώρου για να φτάσουμε σ’ αυτό το υπέροχο μνημείο που υπάρχει σήμερα».

* Το «ένα παραμύθι, ολόκληρη ιστορία» θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 31 Μαΐου, στις 8 μ.μ., στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα (που είναι και συνδιοργανώτρια).

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα