«Εγώ η Ελισάβετ, πώς μπορώ να ξεχάσω»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΩΛ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΒΑΜΒΑΚΑ

Δημοσίευση: 13 Ιουν 2018 15:36

Ο Σύνδεσμος Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας και ο Εκδοτικός Οργανισμός ΛΙΒΑΝΗ σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, διοργάνωσαν χθες στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Εγώ η Ελισάβετ, πώς μπορώ να ξεχάσω» της συγγραφέως Μαρίνας Βαμβακά.

Στην εκδήλωσε μίλησαν η Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, αρχαιολόγος/θεατρολόγος, διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, η οποία διοργάνωσε το 2011 την έκθεση «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου-η αρχαία Μακεδονία» στο Μουσείο του Λούβρου, η Νέλλη Βασβατέκη, λογοτέχνης και η συγγραφέας Μαρίνα Βαμβακά, ενώ χαιρέτισαν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας κ. Θανάσης Καρατόλιας. Την εκδήλωση συντόνιζε ο κ. Αλέξης Καλέσης,  διδάκτωρ Συγκριτικής Γραμματολογίας, υπεύθυνος Τύπου του Συνδέσμου Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας, ενώ αποσπάσματα διάβασαν η Κωνσταντίνα Καρυδάκη - δημοσιογράφος και η Κατερίνα Λιαποπούλου – ηθοποιός.

Την παρουσίαση πλαισίωσαν μουσικά οι Βαγγέλης Τσιαπλές, Σπύρος Καβαλλιεράτος, και Γιάννης Μακρυγιάννης με τραγούδια της Πόλης. Ο μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας Χρήστος Κτιστάκης έπαιξε στο πιάνο μουσική από την ταινία «Πολίτικη κουζίνα».

Το βιβλίο

Η Ελισάβετ γυναίκα με σθεναρότητα, παρρησία και αυτοπεποίθηση, χειρίστηκε με επίγνωση και κουράγιο το δύσκολο γραμμάτιο της ζωής της. Αναμετρήθηκε θαρρετά με πολλές δοκιμασίες, που άρχισαν το 1922 με το φιρμάνι του Κεμάλ για υποχρεωτική αναχώρηση από την Καππαδοκία. Εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Κωνσταντινούπολη, ζώντας πλέον μέσα σε κλίμα τρόμου και καθημερινών επιθέσεων. Με την ανταλλαγή των ελληνοτουρκικών πληθυσμών το 1924 βρέθηκαν πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στη Χαλκίδα. Στην καυτή εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου,  κατέφυγαν σε χωριό της Λάρισας, κοντά σε συγγενείς, για να επιζήσουν από την πείνα που μάστιζε τις πόλεις.

«Εγώ η Ελισάβετ», ένα ιστορικό μυθιστόρημα, αφιερωμένο στους Ρωμιούς πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου και στους αγώνες τους για επιβίωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass