Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόσκληση-«εισιτήριο» για το Αρχαίο Θέατρο

ΜΕ 7 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2018 22:21

Ένα μεγάλο και εξίσου καθοριστικό βήμα ώστε το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας να καταστεί λειτουργικό και επισκέψιμο έγινε με την έκδοση, χθες, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας της Πρόσκλησης για χρηματοδότηση παρεμβάσεων για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας.

Ουσιαστικά η Περιφέρεια Θεσσαλίας δημιούργησε μια «θέση» πολιτισμού στο ΕΣΠΑ για εφτά αρχαιολογικές θέσεις της Θεσσαλίας η οποία… προικοδοτείται με 7 εκατ. ευρώ! Η πρόσκληση αυτή δίνει το «εισιτήριο» ώστε το Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας να καταστεί λειτουργικό και το κοινό να παρακολουθήσει παραστάσεις.

Μετά και την εξέλιξη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός δήλωσε στην «Ε» ότι «με τις εγκρίσεις αυτών των προγραμμάτων προσφέρουμε στην ιστορική και πολιτιστική μνήμη».

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αναλυτικότερα η Πρόσκληση αφορά σε χρηματοδότηση για την αξιοποίηση του Πολιτιστικού Αποθέματος διαδρομής Πολιτισμού-Τουρισμού στη Θεσσαλία. Η διαδρομή αυτή καλύπτει σημαντικά αναγνωρισμένα μνημεία της Θεσσαλίας και εκτείνεται χωρικά από την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας (Τρίκαλα-Μετέωρα) έως την Ανατολική (Μαγνησία). Η πρόσκληση αφορά αποκλειστικά σε παρεμβάσεις προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης σε μνημεία που ονοματίζονται ρητά στο ΠΕΠ Θεσσαλίας και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και είναι: Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, Β’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών, νεολιθικός οικισμός Σέσκλου, νεολιθικός οικισμός Διμηνίου και Σπήλαιο Θεόπετρας.

Ουσιαστικά μόλις οι μελέτες για τα έργα «ωρίμασαν» η Περιφέρεια κίνησε τις διαδικασίες ώστε να χρηματοδοτηθεί το τελικό βήμα εργασιών και να καταστεί το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας επισκέψιμο και λειτουργικό.

Αν μάλιστα συνυπολογισθούν και τα 3 εκατ. της περσινής πρωθυπουργικής εξαγγελίας τότε η στιγμή που θα δοθούν παραστάσεις έρχεται πιο κοντά.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Αναλυτικότερα ο Κων. Αγοραστός τόνισε στην «Ε» πως «συστηματικά με στρατηγική, σχεδιασμό, σε συνεργασία με τον κ. Μπένο και το “Διάζωμα”, την Αρχαιολογία και την προγραμματική σύμβαση που έχουμε υπογράψει μεταξύ Περιφέρειας, Υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου Λαρισαίων ωρίμασε το έργο κι εμείς συνεπείς στο ραντεβού μας με τον πολιτισμό, δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα πολιτισμού στο ΕΣΠΑ για να δώσουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας και στα υπόλοιπα θέατρα της Θεσσαλίας.

Εμείς χρηματοδοτούμε έργα πολιτισμού, μιλούν τα έργα, όχι τα λόγια. Πιέζαμε να ωριμάσουν οι μελέτες και μόλις ωρίμασαν οι μελέτες αμέσως προκηρύξαμε το πρόγραμμα. Είναι πρόγραμμα που σχεδιάσαμε με τις υπηρεσίες της Διαχειριστικής Αρχής Θεσσαλίας και πήρε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ως πρόεδρος του προγράμματος του ΕΣΠΑ θεωρώ ότι με τις εγκρίσεις αυτών των προγραμμάτων του πολιτισμού προσφέρουμε στην ιστορική και πολιτιστική μνήμη που είναι η μόνη ελπίδα να σωθεί η ανθρωπότητα. Γιατί για μένα ελπίδα χωρίς μνήμη, είναι μνήμη χωρίς ελπίδα. Μεγάλη μέρα για τη Λάρισα και τη Θεσσαλία. Αισιοδοξώ και ευελπιστώ οι αρχαιολογικές υπηρεσίες να τρέξουν γρήγορα για να μην έχουμε κι άλλες καθυστερήσεις».

Θ.Α.

Gallery άρθρου