Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το αιώνιο «ταγκό» Διγενή και Χάροντα στην Κρανιά

Εντυπωσιακή ερασιτεχνική παράσταση με ντόπιους δημιουργούς

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2018 15:18

Στην αλήθεια της ζωής και του θανάτου, μέσα απ’ τη θεατρική αλληγορία του «αέναου ταγκό» του Διγενή και του Χάροντα ξεναγήθηκαν χθες το βράδυ στην Κρανιά Ελασσόνας εκατοντάδες χωριανοί και επισκέπτες.

Και όπως σημειώνουν οι διοργανωτές πρόκειται για την αιώνια πάλη της ζωής και του θανάτου. Ένα παράδοξο, αλλά και φυσικό «ταγκό». Ο ένας δεν μπορεί χωρίς τον άλλο… Η φύση, ο άνθρωπος, ο κόσμος, αλλά και ο Θεός, έχουν γευθεί και τη ζωή και τον πολυποίκιλο θάνατο (φθορά). «Η ζωή εν τάφω», ψάλλουμε την Μεγάλη Παρασκευή για τον θάνατο του θεανθρώπου που σε τρείς ημέρες θα αναστηθεί. Αν δεν υπήρχε η Σταύρωση και ο θάνατος, δεν θα υπήρχε και η Ανάσταση. Η ελπίδα της Ανάστασης κατακλύζει όλο το σύμπαν και το «μικροσύμπαν», τον άνθρωπο. Ελπίδα, όμως, πλέον, όχι για μια τέτοια ζωή, αλλά στο τέλος του… ταγκό για μια άλλη, διαφορετική ζωή, όπου δεν θα υπάρχει «πόνος, λύπη και στεναγμός».

Ο πολυτάλαντος δικηγόρος-δημιουργός Χρήστος Πατούνας επέλεξε φέτος να παρουσιάσει μέσω μιας ιδιαίτερης παράστασης την Κρανιά Ελασσόνας, το «ταγκό» της ζωής και του θανάτου, όπως το χόρεψαν, βήμα – βήμα, ο Διγενής με τον Χάροντα. Δυο πρόσωπα -αναφέρουν οι διοργανωτές- τα οποία ενσαρκώνουν αντίστοιχα την ίδια την ζωή και τον θάνατο. Ο Διγενής ως γενναίος πολεμιστής ανέκαθεν εκπροσωπούσε τη ζωή, το δίκαιο και την αλήθεια. Ταυτίστηκε μάλιστα στη συνείδηση των Ρωμιών με την ίδια τη Ρωμιοσύνη και τους αγώνες της μέσα στους αιώνες. Ο Χάροντας είναι ο έσχατος εχθρός, ο μισητός από όλους, άρχοντας του ψεύδους και του σκότους. Η μάχη μεταξύ τους θα είναι δύσκολη και αμφίρροπη και η τελική φαινομενική νίκη του Χάροντα δεν θα πρέπει να μας λυπεί, αφού η ζωή και το φως πάντα νικούνε, το ίδιο και ο Διγενής (Ρωμιοσύνη/ ζωή), ως άλλος Χριστός, με την δική του, προσωπική Ανάσταση.

Η μουσική, ο χορός, η δραματουργία, η στιχουργική και ο λόγος υπηρετούν την αιώνια ιστορία του Διγενή με τον Χάροντα, καταλήγει η ανακοίνωσή τους.

Σχετικά Άρθρα