Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υμνος στην πανσέληνο και στον ελληνικό πολιτισμό

Εντυπωσιακή θεατρική διασκευή για τον Φιλοκτήτη * Θερμό χειροκρότημα και για την Ελένη Δήμου

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2018 22:20

Ύμνος στην ομορφιά του φεγγαριού και στον ελληνικό πολιτισμό ήταν η προχθεσινή βραδιά εορτασμού της αυγουστιάτικης πανσελήνου στο Κάστρο της Βελίκας.

Θέατρο, τραγούδια και αγαπημένες μουσικές «ταξίδεψαν» τους εκατοντάδες ανθρώπους που επέλεξαν να βρεθούν στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο, σ’ ένα τοπίο μαγευτικό, με θέα το απέραντο Αιγαίο, την ακτογραμμή από τη Βελίκα ως τον Αγιόκαμπο και τις υπώρειες του ανατολικού Κισσάβου, του Μαυροβουνίου και του Πηλίου.

Η μοναδική, αισθαντική φωνή της Ελένης Δήμου συντρόφευσε το κοινό και φόρτισε τα συναισθήματα που δημιούργησε η όλη εκδήλωση που ήταν ενταγμένη σε κύκλο ανάλογων ανά την Ελλάδα εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού συμπεριλαμβανομένων σ’ εκείνες του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. Η αγαπημένη τραγουδίστρια πολλών γενιών, με την ξεχωριστή της παρουσία και με την ικανότητά της να αποτυπώνει με γλυκύτητα και ακρίβεια όσα αποπνέουν οι στίχοι των τραγουδιών, εντυπωσίασε και καταχειροκροτήθηκε στον ιστορικό αυτό τόπο που μαζί με άλλους 94 της χώρας μας επιλέχθηκαν να παραμείνουν ανοιχτοί και να φιλοξενήσουν πολιτιστικά δρώμενα από την Παρασκευή ως και σήμερα Δευτέρα.

Εξαιρετική ήταν δε και απέσπασε διθυραμβικά σχόλια η παρουσίαση αποσπάσματος της θεατρικής διασκευής «Φιλοκτήτου Μελιβοίας άνακτος κάθαρσις» του συγγραφέα και φιλολόγου Οδυσσέα Τσιντζιράκου, η οποία και εμπεριέχεται στο νέο του βιβλίο «Φιλοκτήτης, Μελιβοίας άναξ». Στο παραλήρημα του Φιλοκτήτη ο Αχιλλέας Κ. Αρχοντής καθήλωσε τον κόσμο, ενώ μαζί με τον αφηγητή Θεόδωρο Σουλιώτη και τις κοπέλες του χορού, Κωνσταντίνα Βατζιά και Ραφαήλα Γκουντάρα, δέχθηκαν την αγάπη και τις επευφημίες του.

Άξιοι επαίνων οι διοργανωτές της όλης εκδήλωσης, Πολιτιστικός Σύλλογος Βελίκας «Φιλοκτήτης», Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αγιάς «Καλυψώ» που λειτούργησαν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφέρειας Θεσσαλίας Γιώργος Λαδόπουλος, ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γρηγόρης Καλαγιάς και Αντώνης Μπεϊνάς, ο πρόεδρος της «Καλυψώ» και του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας», Βασίλης Βαλάρης, και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελιβοίας «Ο Όμηρος», Ευάγγελος Κρανιώτης.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, επίσης, 34 εκπρόσωποι των Δήμων Strumyani από τη Βουλγαρία, Naxxar από τη Μάλτα, Novo Mesto από τη Σλοβενία και Caltanissetta από την Ιταλία και του Συλλόγου Euni Partners από τη Βουλγαρία, που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Αγιά στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «SOLIDARITY 4 HERITAGE» που υλοποιεί ο Δήμος Αγιάς. Από τον Δήμο Strumyani, μάλιστα, παρέστη ο δήμαρχος Emil Iliev και από τον Δήμο Naxxar η δήμαρχος Anne Marie Muscat Fenech Adami.

ΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΕΜΠΝΕΕΙ

Σύντομοι χαιρετισμοί ακούστηκαν από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βελίκας κ. Αντωνία Χατζοπούλου, από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια και από τον κ. Τσιντζιράκο.

Η κ. Χατζοπούλου είπε πως στόχος της εκδήλωσης, που γίνεται για έκτη συνεχή χρονιά, είναι η ανάδειξη του αρχαίου και βυζαντινού αυτού μνημείου, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους χορηγούς που στηρίζουν, όπως είπε, κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της περιοχής.

Η κ. Σδρόλια εξέφρασε τη χαρά της για την τεράστια προσέλευση κόσμου λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μετά από τόσα χρόνια ο τόπος αυτός εξακολουθεί να εμπνέει». Αναφέρθηκε στο κάστρο λέγοντας πως πρόκειται για πόλη της εποχής του Ιουστινιανού, χτισμένη πάνω σε άλλη αρχαία, τμήμα του τείχους της οποίας έχει βρεθεί μαζί με άλλα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα. Έκανε λόγο για τις έρευνες που συνεχίζονται και σήμερα με μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων που εργάζονται ακατάπαυστα, μίλησε για το μουσείο και την πλούσια αρχαιολογική συλλογή της Μελιβοίας που εγκαινιάστηκαν λίγες εβδομάδες πριν και ευχαρίστησε τους Άγγλους φοιτητές των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Μάντσεστερ που πήραν μέρος φέτος στις έρευνες μετά από κάλεσμα των καθηγητριών κ.κ. Κοψαχείλη και Σταματοπούλου. Παράλληλα, ανήγγειλε την αρχαιολογική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στο «Θέατρο Θάλασσας» στη Βελίκα όπου θα παρουσιαστούν τα νέα ευρήματα από το κάστρο και ο Αλκιβιάδης Γκινάλης, γνωστός ερευνητής των λιμανιών, θα μιλήσει για τα αρχαία λιμάνια της περιοχής με στοιχεία που πρώτη φορά θα αναδειχθούν, ενώ ολοκλήρωσε ευχαριστώντας τους συνεργάτες της και την πολυμελή ομάδα του Υπουργείου Πολιτισμού που εργάστηκαν και συνεχίζουν να δουλεύουν στο κάστρο αρκετούς μήνες κάθε χρόνο από τότε που ξεκίνησε η ανασκαφή.

 Τέλος, ο κ. Τσιντζιράκος, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους Θεόδωρο Σουλιώτη, Αχιλλέα Αρχοντή, Κωνσταντίνα Βατζιά και Ραφαήλα Γκουντάρα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσίαση του έργου πλέκοντας το εγκώμιό τους, ενώ αναφέρθηκε επιγραμματικά για ποιον λόγο ασχολήθηκε ερευνητικά και συγγραφικά με τον Φιλοκτήτη.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα