Σήμερα σε παγκόσμια πρώτη το «Ομνυμι»

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΩΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2018 15:05

Η τεράστια οντότητα του Ιπποκράτη, η τόσο στενά συνδεδεμένη με την πόλη της Λάρισας, και τα διαχρονικά διδάγματά του που τόσο σοφά έχει αποτυπώσει στον Ιπποκράτειο Όρκο του, θα «ακτινοβολήσουν» σήμερα από την πόλη μας και συγκεκριμένα από τον Μύλο του Παππά στις 9 μ.μ.

Ο πατέρας της Ιατρικής στην αέναη επιστροφή του στην πόλη που επέλεξε να ασκήσει το λειτούργημά του, θα «δει» σήμερα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ιπποκράτης: Η αέναη επιστροφή», τον Ορκο του να μελοποιείται υπό μορφή καντάτας από έναν ταλαντούχο Λαρισαίο νέο, τον Ευριπίδη Μπέκο.

Η καντάτα που φέρει το όνομα «Ομνυμι» θα παρουσιαστεί απόψε σε παγκόσμια πρώτη παρουσίαση, για την οποία θα συμπράξουν η Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας, η Ανδρική Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας και οι σολίστες Δέσποινα Πούρικα και Ζήσης Αποστολίδης, ενώ θα διευθύνει ο μαέστρος Χρήστος Κτιστάκης. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την υποστήριξη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, ενώ συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Λαρισαίων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Σύλλογο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα». Κατά τη διάρκεια της βραδιάς η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα βραβεύσει τους αριστούχους αποφοιτήσαντες από την ίδρυσή της.

«ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ» ΣΤΟ ΔΩΛ
Χθες βράδυ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ιπποκράτης: Η αέναη επιστροφή», πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας που έφερε τον τίτλο «Το έργο και ο Ορκος του Ιπποκράτης». Την εκδήλωση άνοιξε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας που στον χαιρετισμό του ανάμεσα σε άλλα σημείωσε «Ο Δήμος Λαρισαίων, για δεύτερη χρονιά, συνεχίζει την προσπάθειά του να καταγραφεί η Λάρισα ως Ιπποκρατική πόλη, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων υπό τον τίτλο ”Ιπποκράτης: Η Αέναη Επιστροφή”, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Σύλλογο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα», υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Φέτος, διευρύναμε και τον χρόνο και τον χαρακτήρα των εκδηλώσεων.
...Αναθέσαμε στον νεαρό Λαρισαίο, ταλαντούχο και βραβευμένο μουσικό Ευριπίδη Μπέκο, τη σύνθεση μιας ωδής στον όρκο του Ιπποκράτη, την οποία θα εκτελέσει η Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας με τη συμμετοχή της Ανδρικής Χορωδίας του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας και σολιστών, αύριο στις 8:30 το βράδυ στον αύλειο χώρο του Μύλου του Παππά.
...Το πιο μεγάλο όφελος, θα το έχουμε οι πολίτες, γιατί μέσα απ’ αυτή την προσπάθεια θα κοινωνήσουμε τον λόγο του, που εξακολουθεί να είναι επίκαιρος και απαραίτητος όσο ποτέ.  Ο Ορκος του Ιπποκράτη είναι ένα αριστούργημα ηθικού μεγαλείου, καθώς προβάλλει τις θεμελιώδεις αρχές του επαγγελματικού ήθους των γιατρών και διατυπώνει τις αθάνατες υποθήκες του προς κάθε άνθρωπο», έπειτα χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Ιατρικής καθηγητής Αθ. Γιαννούκας και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ντίνος Γιαννακόπουλος.
Στην εκδήλωση αρχικά μίλησε ο άμισθος επίκουρος καθηγητής Ιατρικής και επίτιμος διδάκτωρ Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών Γεράσιμος Ρηγάτος με θέμα «Εισαγωγή στην Ιπποκρατική Συλλογή που ανάμεσα σε άλλα επισήμανε «Ιπποκρατική συλλογή ή ιπποκρατικό σώμα ονομάζεται το σύνολο των βιβλίων του Ιπποκράτη και κάποια των συνεργατών και μαθητών του. Δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε ακριβή αριθμό, καθώς οι εκδότες τα υπολογίζουν διαφορετικά είτε συνενώνοντας βιβλία είτε με τον διαχωρισμό τους», ενώ μετά την παρουσίαση της ιπποκρατικής συλλογής ακολούθησε σύντομος ιστορικός σχολιασμός επίλεκτων έργων της, που αποτέλεσαν σταθμούς στην εξέλιξη της Ιατρικής.
Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο ιστορικός συγγραφέας-νομικός κ. Βασίλης Χατζηβασιλείου που έκανε την εισήγηση «Ο Ιπποκρατικός Ορκος και η επίδρασή του στην Ελληνική Ιατρική Νομοθεσία και στις Διεθνείς Ιατρικές Διακηρύξεις» κατά την οποία ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι «Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα έχει μέχρι σήμερα αναγνωρίσει ότι ο περίφημος Ιπποκρατικός Όρκος αποτελεί το πρότυπο και την πυξίδα της ιατρικής βιοηθικής και δεοντολογίας, μέσω του οποίου προβάλλεται η εξανθρωπισμένη ιατρική». Επειτα παρουσιάστηκε «Ο Ορκος του Ιπποκράτη για φωνή και πιάνο» σε μελοποίηση της Ράνιας Τσοχατζή και τραγούδι του Θόδωρου Κανάκη. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» Ρίζος Χαλιαμπάλιας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Απ. Σουρλαντζής, η δημοτική σύμβουλος Δέσποινα Αράπκουλε και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σταυρούλα Σδρόλια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass