Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκδήλωση τιμής για δύο σπουδαίους άνδρες

ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Ο ΜΠΡΟΥΝΟ ΕΛΙ, ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΖΙΑΦΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2018 22:30

Δύο… Θεσσαλούς που το έργο τους ταξιδεύει πολύ πέρα από τα στενά γεωγραφικά όρια της περιφέρειάς μας αλλά και της χώρας μας τίμησε χθες ο Δήμος Λαρισαίων.

Δύο πολίτες του κόσμου, δύο σκαπανείς της τοπικής μας ιστορίας που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στη γνώση του ιστορικού παρελθόντος της Θεσσαλίας: τον Μπρούνο Ελί και τον Αθανάσιο Τζιαφάλια. Υλοποιώντας ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (συνεδρίαση της 28ης Αυγούστου) ο Δήμος Λαρισαίων αναγόρευσε τον Γάλλο αρχαιολόγο-επιγραφολόγο Μπρούνο Ελί σε επίτιμο δημότη Λάρισας ως αντίδωρο για το πολύ σπουδαίο έργο του και βράβευσε τον επίτιμο έφορο Αρχαιοτήτων Αθανάσιο Τζιαφάλια για τη συνολική προσφορά του στην αποκάλυψη και αναστήλωση των δύο αρχαίων θεάτρων της πόλης μας.

Τη χθεσινή εκδήλωση προς τιμήν των δύο ανδρών που έγινε στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης άνοιξε ο δήμαρχος κ. Απόστολος Καλογιάννης που μεταξύ άλλων σημείωσε ότι: «Στην αποψινή μας εκδήλωση τιμούμε δύο σημαντικούς επιστήμονες που τα μέγιστα έχουν συνεισφέρει στη γνώση του ιστορικού παρελθόντος της Θεσσαλίας, ειδικότερα στην ιστορία της πόλης μας της Λάρισας και στην αποκάλυψη των δύο αρχαίων θεάτρων της. Αποτελεί υποχρέωση όλων μας να τιμούμε όσους έχουν αναλώσει τη ζωή τους στην αποκάλυψη της ιστορίας, της γλώσσας, του τρόπου ζωής των προγόνων μας. Γι’ αυτό και το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων, ομόφωνα, αποφάσισε στις 28 Αυγούστου αφενός να ανακηρύξει τον αρχαιολόγο – επιγραφολόγο κ. Μπρούνο Ελί σε επίτιμο δημότη Λαρισαίων και αφετέρου να τιμήσει τον επίτιμο έφορο Αρχαιοτήτων κ. Αθανάσιο Τζιαφάλια για τη συνολική προσφορά του στην αποκάλυψη και αναστήλωση των αρχαίων θεάτρων της πόλης. …Ο Μπρούνο Ελί έγινε κομμάτι της ζωής της Θεσσαλίας, έγινε ο δικός μας Bruno με το ιδιαίτερο χάρισμα που τον διακρίνει να είναι φιλικός με τους ανθρώπους που συνεργάζεται. Παρόλο που είναι συνταξιούχος τώρα, παραμένει στρατευμένος πάντα στην επιστήμη και στην έρευνα για την αρχαία Θεσσαλία. …Είναι ο επιστήμονας που με το έργο του φώτισε και συνεχίζει να φωτίζει και την καθημερινή ζωή των Θεσσαλών. … Ο Μπρούνο Ελί συγκαταλέγεται μεταξύ των 5-6 επιστημόνων, παγκοσμίως, οι οποίοι γνωρίζουν τόσα πολλά για την κλασική Θεσσαλία και τη διάλεκτό της.

…Ο Αθ. Τζιαφάλιας υπήρξε διευθυντής καθόλη τη διάρκεια της αποκάλυψης του Α’ Αρχαίου Θεάτρου. Για την ανασκαφή και την ανάδειξη αυτού του μεγαλοπρεπούς μνημείου εργάσθηκε επί δεκαετίες μέχρι τη συνταξιοδότησή του στις αρχές του 2007. Ωστόσο και όταν απεχώρησε από την Υπηρεσία, συνέχισε να εργάζεται μέχρι το 2015, συνταξιούχος πια, εθελοντικά για το αρχαίο θέατρο. …Ωστόσο σημαντική υπήρξε η συνεισφορά του και για το Β’ Αρχαίο Θέατρο της πόλης το οποίο ανέσκαψε από το 1985 και μετά …Η υπόθεση του Αρχαίου Θεάτρου, είναι εδώ και τριάντα χρόνια ένα από τα μείζονα και κεντρικά θέματα της πόλης. Πολλοί άνθρωποι έχουν ασχοληθεί ενεργά στην υπόθεση αυτή. Ελάχιστοι όμως είναι εκείνοι που έχουν αφιερώσει σχεδόν ολόκληρη τη ζωή τους σ’ αυτό το μνημείο. Δύο απ’ αυτούς τιμούμε σήμερα:

Τον Bruno Helly και τον Θανάση Τζιαφάλια.

Τον Θανάση Τζιαφάλια και τον Bruno Helly.

Τους τιμούμε και τους ευχαριστούμε για όσα έκαναν -και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουν να κάνουν- για το Αρχαίο Θέατρο και τη Λάρισα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. Έπειτα τον λόγο πήρε η προϊσταμένη Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια που στάθηκε στη σημασία του έργου των δύο ανδρών και στην ακάματη εργασία και συνεισφορά τους στα αρχαιολογικά θέματα του νομού. Στη συνέχεια ακολούθησε ο Μπρούνο Ελί που σημείωσε «Είναι τιμή μου που βραβεύομαι. Και χαίρομαι και ως άνθρωπος και ως μελετητής. Ως άνθρωπος γιατί τόσα χρόνια και ιδιαίτερα στη Λάρισα έκανα πολλούς φίλους με ανοιχτή καρδιά. Ως επιστήμονας πιστεύω πως πάνω από τις μισές εργασίες και δημοσιεύσεις τις έκανα σε συνεργασία με πολύ σπουδαίους συναδέλφους από όλο τον κόσμο. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είμαι βαθύτατα συγκινημένος».

Ακολούθησε ο Αθανάσιος Τζιαφάλιας που σημείωσε μεταξύ άλλων: «Μία ολόκληρη γενιά Λαρισαίων πολιτών ωρίμασε μ' ένα πολιτισμικό όνειρο: την αποκάλυψη του Α’ Αρχαίου Θεάτρου της πόλης. Από το 1965, άρχισαν σιγά - σιγά τα πρώτα δημοσιεύματα πνευματικών ανθρώπων για το σκοπό αυτό. Όσο περνούσαν τα χρόνια, οι φωνές αυξάνονταν και δυνάμωναν. Από τη δεκαετία του 1980 και ιδιαίτερα από τις αρχές του 1990 οι παρεμβάσεις προς κάθε κατεύθυνση για τον ιερό σκοπό ήταν πλέον οργανωμένες και επίμονες. …Είναι αλήθεια ότι η πόλη αποκάλυψε το αρχαίο θέατρο. Πραγματικά, η μεγάλη ώρα ήρθε το 1990. Τη χρονιά αυτή, αποφασίστηκαν από το ΥΠΠΟ μεγάλης κλίμακας απαλλοτριώσεις.

Το Υπουργείο Πολιτισμού διέθεσε, τόσο από εθνικούς πόρους όσο και από ευρωπαϊκά προγράμματα διά της Περιφέρειας Θεσσαλίας πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά. Βέβαια έχω τη γνώμη ότι τα χρήματα που διατέθηκαν από την πολιτεία καθώς και οι κόποι τόσο των στελεχών του Υπουργείου όσο και όσων εργαστήκαμε επί τόπου έπιασαν τόπο διότι το λαμπρό αυτό μνημείο βρίσκεται μέσα στην καρδιά της σύγχρονης μεγαλούπολης».

Ακολούθησε η ανάγνωση του ψηφίσματος αναγόρευσης του Μπρούνο Ελί σε επίτιμο δημότη Λαρισαίων και της βράβευσης του Αθ. Τζιαφάλια για την προσφορά του από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Τάχο. Εν συνεχεία ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης επέδωσε στον κ. Ελί περγαμηνή με την απόφαση αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη Λάρισας και αντίγραφα αρχαίων νομισμάτων, και τιμητική πλακέτα στον επίτιμο έφορο αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Αθ. Τζιαφάλια.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παπαδόπουλος, ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ κ. Κώστας Μπαργιώτας, οι αντιδήμαρχοι κ. Γ. Σούλτης, Παν. Σάπκας, Δημ. Δεληγιάννης, Παν. Νταής, Απ. Σουρλαντζής, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Βασ. Πινακάς, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Ρένα Καραλαριώτου και Κώστας Τζανακούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Κωσταρόπουλος, Δέσποινα Αράπκουλε και Θαν. Μαμάκος, η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης κ. Αννυ Ψάρρα, η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου κ. Χρύσα Βουλγαράκη και πολύς κόσμος. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιούλας.

 

Θανάσης Αραμπατζής

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα