Τριάντα χρόνια Διεθνής Εταιρεία Φίλων Ν. Καζαντζάκη

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2018 16:02

Μία σπουδαία εκδήλωση έγινε χθες στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας. Εκεί με αφορμή τα τριάντα χρόνια παγκόσμιας δράσης της η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη τίμησε το μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος αν. καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκο Σκεντέρη, παρουσιάστηκε το βιβλίο «Καζαντζάκης-Ζορμπάς:

Μία αληθινή φιλία» από τον συγγραφέα του βιβλίου και πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Γ. Στασινάκη, ενώ ο κ. Στασινάκης μίλησε και για τις πολιτιστικές διαδρομές Καζαντζάκη-Ζορμπά. Ο κ. Σκεντέρης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην αφορμή για τη δημιουργία της Διεθνούς Εταιρείας που την έδωσε η σύζυγος του κορυφαίου Ελληνα συγγραφέα, Ελένη, όταν απευθύνθηκε 11 χρόνια μετά τον θάνατό του στον φίλο της κ. Στασινάκη και του είπε πόσο τη λυπούσε το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια, οι αρχές, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης φαίνονταν να έχουν ξεχάσει τον Καζαντζάκη και του πρότεινε να ιδρύσει ένα σύλλογο φίλων του συγγραφέα κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως είναι π.χ. ο σύλλογος φίλων του Marcel Proust ή του George Bernard Shaw κλπ. Ανέλαβε αμέσως το δύσκολο αυτό εγχείρημα που απαίτησε πολλές και μακροχρόνιες επαφές. Τελικά, χάρη στις ενέργειες πολλών και με την αμέριστη υποστήριξη της Ελένης Καζαντζάκη, το ευγενές αυτό σχέδιο έγινε πραγματικότητα. Επειτα μίλησε για τις δραστηριότητες της Ενωσης και τις δράσεις με αφορμή τα τριαντάχρονά της.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Στασινάκης που παρουσίασε το βιβλίο του «Καζαντζάκης-Ζορμπάς: Μία αληθινή φιλία» και για τις πολιτιστικές διαδρομές Καζαντζάκη-Ζορμπά με τη σχέση τους να εντοπίζεται στους εξής πόλους: α) Μακεδονία. Ο Ζορμπάς γεννήθηκε στο Καταφύγι Κοζάνης. Γνωρίστηκαν με τον Καζαντζάκη στο Αγιο Ορος, β) Στούπα στη Μάνη όπου διάνοιξε το ορυχείο του ο Ζορμπάς, γ) Ηράκλειο της Κρήτης. Εκεί ο Ζορμπάς πάντρεψε την κόρη του Αναστασία με τον Ραδάμανθη Αλεξίου τον αδερφό της Ελλης και της Γαλάτειας Αλεξίου. Εγγονός αυτών ο Παύλος Σιδηρόπουλος, δ) Ακρωτήρι Χανίων όπου γυρίστηκε το φιλμ «Ζορμπάς» και ε) Αίγινα όπου γράφτηκε το βιβλίο «Ζορμπάς» από τον Νίκο Καζαντζάκη.

Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι από τον «Καπετάν Μιχάλη» από τον Σπύρο Καβαλλιεράτο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Απ. Σουρλαντζής, η αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα Αννυ Ψάρρα, ο γιατρός, ιχνηλάτης της τοπικής ιστορίας Νίκος Παπαθεοδώρου και πολύς κόσμος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass