Συμπόσιο για την ποίηση του Αστικού Τοπίου

ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΗΣ ΙΣΠΑΝΟΣ ΧΟΣΕ ΑΝΤΟΝΙΟ ΜΟΡΕΝΟ ΧΟΥΡΑΔΟ

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2018 15:50

Ο σπουδαίος Ελληνιστής Ισπανός λογοτέχνης Χοσέ Αντόνιο Μορένο Χουράδο ήταν ο επίτιμος προσκεκλημένος στο ποιητικό-επιστημονικό συμπόσιο που έγινε χθες στο γεμάτο από κόσμο Γαλλικό Ινστιτούτο. Το θέμα του συμποσίου, που το διοργάνωσαν η Διεθνής Επιθεώρηση Ποίησης και Ποιητικής («Ερατώ» και Revista Internacional de Poesia y Poetica), ήταν «Η ποίηση του αστικού τοπίου. Ψυχανάλυση. Δημιουργικότητα, Κοινωνία και Εκπαίδευση» και για το οποίο μίλησαν εκτός του Ισπανού διακεκριμένου Ελληνιστή από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης και οι Σωτήρης Παστάκας, ποιητής, ψυχίατρος, Στέλιος Καραγιάννης, ποιητής, διευθυντής του περιοδικού «Ερατώ», διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Ηλίας Ε. Κουρκούτας, καθηγητής Ψυχολογίας, ποιητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης.


Το συμπόσιο άνοιξε ο Λαρισαίος καθηγητής Ψυχολογίας Ηλίας Ε. Κουρκούτας που τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η ρομαντική ποίηση των προηγούμενων αιώνων χρησιμοποίει υλικά και εικόνες της φύσης με τη μεταφορική αλληγορική έννοια της φύσης για να αναδείξει τη ρομαντική ή τραγική/δραματική πλευρά των ανθρώπων.
Αντίθετα η ποίηση της πόλης και το συγκεκριμένο ρεύμα της (urban poetry) γεννήθηκε και εκφράζει το αστικό τοπίο με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει: από τα απρόσωπα και με απόκοσμη ομορφιά αστικά - τοπία του De Chirico και τις αντίστοιχες μοναχικές φιγούρες του Hoper, ή την αδυναμία των ανθρώπων να επιδράσουν και να δώσουν το στίγμα στην πόλη τους ως ψυχικά και κοινωνικά όντα, αποκομμένες φιγούρες που παραπέμπουν στην ίδια, την αστική τοπογραφία των δυτικών πόλεων, έτσι είναι και η αστική ποίηση».
Ακολούθησε ο ποιητής, διευθυντής του περιοδικού «Ερατώ», διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Στέλιος Καραγιάννης που εστίασε στις ελληνικές πόλεις και σε θέματα που για τη ζωή σ’ αυτές, ενώ αναφέρθηκε στον μέντορά του, κορυφαίο Ισπανιστή Λαρισαίο Κώστα Τσιρόπουλο. Ακολούθως έκανε μία αναφορά στο βιογραφικό και την εργογραφία του Χοσέ Αντόνιο Μορένο Χουράδο αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι ο σημαντικότερος ζων νεοελληνιστής στην Ισπανία, ζει στη Σεβίλλη όπου και δίδαξε νεοελληνική και βυζαντινή λογοτεχνία στο ομώνυμο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας της Ανδαλουσίας για πέντε χρόνια και μετέφρασε και μελέτησε το έργο των Ο.Ελύτη και Γ.Σεφέρη, δημοσίευσε πάνω από είκοσι ποιητικές συλλογές και λογοτεχνικά βιβλία με μελέτες και δοκίμια για τη νεοελληνική ποίηση και τη λογοτεχνία, ενώ έχει δημοσιεύσει μια ογκώδη ανθολογία της νεοελληνικής ποίησης στα ισπανικά ανθολογώντας ποιητές μέχρι και τη δεκαετία του ʽ80.
Μετά από αυτή την... πάσα από τον κ. Καραγιάννη τον λόγο πήρε ο Χοσέ Αντόνιο Μορένο Χουράδο που είπε ότι έρχεται για πρώτη φορά στην πόλη μας, ενώ προσδιόρισε τη σύγχρονη αστική ποίηση και διάβασε ποιήματά του. Το συμπόσιο έκλεισε ο ποιητής, ψυχίατρος Σωτήρης Παστάκας διαβάζοντας ποιήματά του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass