Το εικαστικό σύμπαν του Γιάννη Μόραλη

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2018 16:53

«Ο κύριος Μόραλης και τα κορίτσια του είναι πάλι εδώ» σχολίασε ο Μάνος Σ. Στεφανίδης με αφορμή τα πολυπληθή εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης του Γιάννη Μόραλη στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου. Πράγματι, ο τελευταίος ευπατρίδης της ελληνικής ζωγραφικής Γιάννης Μόραλης (1916-2009), «επιστρέφει» 30 χρόνια μετά την αναδρομική παρουσίαση του έργου του στην Εθνική Πινακοθήκη στο Μουσείο Μπενάκη με μία άρτια επιστημονικά και μουσειολογικά έκθεση, σύμπραξη του Μουσείου Μπενάκη, της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλέξανδρου Σούτσου, του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης και της Γκαλερί Ζουμπουλάκη, η οποία καταγράφει εβδομήντα χρόνια πορείας του και αναζήτησης παρουσιάζοντας το συνολικό του έργο, ολόκληρο το εικαστικό του σύμπαν. Μία έκθεση η οποία έχει σκοπό να μας επανασυνδέσει με το σημαντικό έργο του δημιουργού, που πέθανε το 2009 «πλήρης ημερών» και κατ’ επέκταση με την ελληνική ζωγραφική και καλλιτεχνική δημιουργία της γενιάς του ’30.


Ένα τέτοιο κορίτσι, «που επέστρεψε» στο Μουσείο Μπενάκη, είναι και το έργο «Γυμνό» του 1948, λάδι σε μουσαμά, (86x31 εκ.) της Συλλογής Κατσίγρα το οποίο δάνεισε για τον λόγο αυτό η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας και συμπεριλαμβάνεται μαζί με άλλα 200 έργα ζωγραφικής στην αναδρομική με χρονολογική και βιογραφική ροή έκθεση, υπογραμμίζοντας έτσι την εξελικτική πορεία του δημιουργού. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης σχέδια, χαρακτικά, εικονογραφήσεις βιβλίων, συνθέσεων σε κεραμικά πλακίδια, μεγάλου μεγέθους γλυπτά και μικρογλυπτά, κοστούμια και μακέτες σκηνικών από θεατρικές παραστάσεις, πρωτότυπα αρχειακά έγγραφα και φωτογραφίες, συνολικά 400 εκθέματα καταλαμβάνουν την αίθουσα του ισογείου των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Μπενάκη. Οι μικρότερες θεματικές ενότητες που αναβλύζουν στην εικαστική αφήγηση του έργου του δημιουργούν μία ενδιαφέρουσα μουσειακή εμπειρία, η οποία ενισχύεται από την ηχητική ξενάγηση στα ελληνικά και στα αγγλικά σε 23 επιλεγμένα έργα μέσω QRcode.
Η παρούσα έκθεση επιβεβαιώνει και καταδεικνύει το ευρύ πεδίο της τέχνης του Γιάννη Μόραλη καθώς και τη συνέπεια, την εντιμότητα και την αναγνώριση του χρέους του απέναντι στην τέχνη και απέναντι στον εαυτό του. Έχοντας υπάρξει υπηρέτης ανώτερων σκοπών και «ιερέας του ωραίου», η τέχνη του ακόμα και σήμερα μας προκαλεί ψυχικές δονήσεις.
Στο τέλος της έκθεσης ο επισκέπτης αντικρίζει την τόσο απλή αλλά συνάμα σημαντική διαπίστωση του Γιάννη Μόραλη για το έργο του «Η δουλειά μου είναι αυτή που βλέπετε». Εάν θέλετε να γίνετε μέρος του σύμπαντος ενός από τους πιο σημαντικούς Ελληνες δημιουργούς επισκεφτείτε την αναδρομική έκθεση «Γιάννης Μόραλης» στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου έως τις 5 Ιανουαρίου 2019.
Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου
επιμελήτρια εκθέσεων/μουσειολόγος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass