Η Οκτωβριανή Επανάσταση… εκτίθεται

Εγκαινιάζεται το Σάββατο 13 Οκτωβρίου η έκθεση «Η μνήμη της Επανάστασης»

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2018 15:32

Η έκθεση «Η Μνήμη της Επανάστασης. Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί», μετά τη Θεσσαλονίκη (Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) και την Αθήνα (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών), παρουσιάζεται, σε μια νέα εκδοχή της, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, από τις 13 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2018.

Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, και την επιμελείται ο Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της Τέχνης-επιμελητής του ΚΜΣΤ.

Κεντρική ιδέα της έκθεσης είναι να παρουσιαστεί το αφήγημα της Οκτωβριανής Επανάστασης μέσα από την προσέγγιση 78 σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών, οι οποίοι καλούνται να δώσουν τη δική τους εκδοχή για τα σύμβολα, τις εικόνες και τους πρωταγωνιστές της, τα μηνύματα, τα συνθήματα, το πνεύμα, την ορμή και τον δυναμισμό της, τις διαστάσεις ενός από τα ιστορικά γεγονότα που "συγκλόνισαν" τον κόσμο και καθόρισαν την ιστορία του 20ού αιώνα.

Η έκθεση δεν στοχεύει να υποκαταστήσει την αυστηρή ιστορική μελέτη, τις διαφορετικές αναγνώσεις, αντικρουόμενες ερμηνείες και αποτιμήσεις των ιστορικών. Αντίθετα, επικεντρώνεται σ' έναν ξεχωριστό προβληματισμό με τις έννοιες της Ουτοπίας και της Επανάστασης, αλλά και τους πειραματισμούς των Ρώσων πρωτοπόρων καλλιτεχνών, να βρίσκονται στον πυρήνα της και να συγκροτούν το νοηματικό της άξονα.

Η τέχνη της ρωσικής πρωτοπορίας αποτελεί, μέχρι σήμερα, για τους καλλιτέχνες μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης, προβληματισμού και ερεθισμάτων, οδηγεί σε θετικούς ιστορικούς και πολιτισμικούς συνειρμούς, αφού υλοποιεί, εξαιρετικά και υποδειγματικά, ριζοσπαστικές καλλιτεχνικές και κοινωνικοπολιτικές ουτοπίες.

Οι καλλιτέχνες της έκθεσης μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις και μέσα (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, βίντεο, εγκαταστάσεις στον χώρο) "μεταφέρουν" την έννοια της Επανάστασης στο παρόν, εμπνέονται από τους αισθητικούς πειραματισμούς και τις αναζητήσεις των καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας, αναφέρονται στις ουτοπίες μιας ολόκληρης εποχής, έρχονται να μιλήσουν για τη δυναμική και την αντοχή των επαναστατικών ιδεών στον χρόνο, τις διαψεύσεις, τις ανατροπές και τα τραύματα σε μια κρίσιμη περίοδο μετάβασης, κρίσης και αναμονής, αμφισβήτησης και έκπτωσης των ιδεολογιών.

Την ημέρα των εγκαινίων θα διαβαστούν αποσπάσματα από τις «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» του Τζων Ρηντ, «Πώς δενότανε το ατσάλι» του Νικολάι Οστρόφσκι και ποιήματα των Αλεξάντερ Μπλοκ και Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι. Τα κείμενα θα διαβάσουν οι Ρήγας Αξελός, Όμηρος Πουλάκης, Άννα Χατζησοφιά και Χρυσούλα Χρήστου.

 

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Γιώργος Αλεξανδρίδης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Νίκος Αρβανίτης, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Μιχάλης Αρφαράς, Βασίλειος Βασιλακάκης, Μπάμπης Βενετόπουλος, Ευάγγελος Βλαχοδήμος, Ανδρέας Βούσουρας, Μανόλης Γιανναδάκης, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Σάκης Γκουντρουμπής, Κορνήλιος Γραμμένος, Αλεξάνδρα Δαλάκα, Λυδία Δαμπασίνα, Αστέρης Δημητρίου, Γιώργος Διβάρης, Δήμητρα Εξάρχοu, Στέφανος Επιτρόπου, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Δημήτρης Ζουρούδης, Βασίλης Ζωγράφος, Αντιγόνη Καββαθά, Δημήτρης Καρλαφτόπουλος, Μαρία Κομπατσιάρη, Χρήστος Κούντουρας, Αντώνης Κωνσταντινίδης, Νίκος Λαγός, Θοδωρής Λάλος, Χρήστος Λάσκαρης, Θωμάς Λιούτας, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Μιχάλης Μανουσάκης, Πάνος Ματθαίου, Ειρήνη Ματσούκη, Δημήτρης Μεράντζας, Τάσος Μισούρας, Τζένη Μπαμπαλή, Ξενοφών Μπήτσικας, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Νικόλας Μπλιάτκας, Μαρία Παναγιώτου, Μαρία Ε. Παπαδημητρίου, Νίκος Παπαδημητρίου, Αντώνης Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Παπαργύρης, Αλίκη Παππά, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Ελένη Παυλοπούλου, Νατάσσα Πουλαντζά, Νίκος Σαμαράς, Ξενής Σαχίνης, Ιφιγένεια Σδούκου, Νίκος Σεπετζόγλου, Δήμητρα Σιατερλή, Γιάννης Σκαλτσάς, Μίλτος Σκούρας, Άγγελος Σκούρτης, Στέργιος Στάμος, Δημήτρης Τάταρης, Νίκος Τρανός, Βίκυ Τσαλαματά, Γιώργος Τσεριώνης, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Βιβή Τσιόγκα, Κώστας Τσώλης, Άννα Φιλίνη, Δημήτρης Φόρτσας, Μάριος Φούρναρης, Πάνος Χαραλάμπους, Γιώργος Χαρβαλιάς, Θάλεια Χιώτη, Κώστας Χριστόπουλος, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, Έλλη Χρυσίδου, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass