Δεν έχει γίνει καμία μεταβίβαση αρχαιολογικού χώρου

ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2018 22:04

Στη Λάρισα θα βρεθεί σήμερα ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής, ο οποίος θα εγκαινιάσει την έκθεση «Η Μνήμη της Επανάστασης. Σύγχρονοι Ελληνες Εικαστικοί» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα στις 7.30 μ.μ.

Ο υφυπουργός που ανέλαβε καθήκοντα μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο με συνέντευξή του σήμερα στην «Ε» μιλάει για παρερμηνεία του νόμου όταν ισχυρίζεται κανείς ότι κτίρια που σχετίζονται με το δημόσιο αγαθό της πολιτιστικής κληρονομιάς παραχωρούνται στο Υπερταμείο, κι ότι θα γνωστοποιηθεί δημόσια και θα γίνει ονομαστική μέσα από τη διαδικασία ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου, η γενική εξαίρεση των ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι ρητή και ισχυρή στο νόμο και την υπουργική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών. Ακόμη ο υφυπουργός επισημαίνει ότι τα μόνα ακίνητα πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ είναι αυτά της Πλάκας κάτι που έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση και η παρούσα σταμάτησε, ενώ για το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας αναφέρει ότι πέρα από την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση των 3 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ, το Υπουργείο και η Κυβέρνηση προγραμματίζουν επιπλέον χρηματοδότηση κι ότι στο κοινό θα ανοίξει την επόμενη τριετία.

Συνέντευξη στον Θανάση Αραμπατζή

*Το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας περιλαμβάνεται στα 10.119 ακίνητα που παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο, αλλά όπως έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει η Κυβέρνηση τα κτίρια που σχετίζονται με το δημόσιο αγαθό της πολιτιστικής κληρονομιάς εξαιρούνται. Θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση σε εφαρμογή της παραπάνω δήλωσης;

-Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε κάτι το οποίο είναι σαφές από την πρώτη στιγμή αλλά, για κάποιο λόγο που αδυνατώ να κατανοήσω πλήρως, συνεχίζει να παρερμηνεύεται, προφανώς για λόγους μικροκομματικής ιδιοτέλειας. Καμία μεταβίβαση αρχαιολογικών  χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων, μουσείων και εν γένει ακινήτων που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου σκοπού της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν έχει γίνει ούτε και πρόκειται να γίνει. Αυτό το κατοχυρώνει τόσο ο Νόμος 4389/2016 όσο και η Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών του Ιουνίου, που έχουν ενσωματωμένες τις εξαιρέσεις με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό.  Σε αυτή τη φάση, έχει ήδη ξεκινήσει η επικαιροποίηση της βάσης δεδομένων των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, με τη συγκέντρωση των διαθέσιμων στοιχείων από όλη τη χώρα. Μέσα από αυτή την ενδελεχή διαδικασία ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), η γενική εξαίρεση των ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι ρητή και ισχυρή στο νόμο και την υπουργική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, θα γίνει ονομαστική και θα γνωστοποιηθεί δημόσια.

Οι μόνες μεταβιβάσεις ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν γίνει είναι τα ακίνητα της Πλάκας, στην ευρύτερη ζώνη προστασίας της UNESCO για την Ακρόπολη, που η προηγούμενη κυβέρνηση μεταβίβασε για εκποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ, μία εκποίηση, η οποία χάρη στην αλλαγή της κυβέρνησης το 2015 ευτυχώς δεν προχώρησε.

*Η επόμενη παράγραφος του άρθρου 196, σύμφωνα με την οποία ακόμα και τα δημόσια ακίνητα, που περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις, παραμένουν στη διαχείριση της ΕΤΑΔ, δηλαδή του Υπερταμείου, αφού η ΕΤΑΔ αποτελεί θυγατρική του, θα αλλάξει;

-Αυτή είναι μία ακόμη  παρερμηνεία  του νόμου. Η παράγραφος αυτή δεν αναφέρεται στην παραχώρηση της διαχείρισης ακινήτων, αλλά σχετίζεται με τη διατήρηση της διαχείρισης εκείνων των ακινήτων που ήδη διαχειριζόταν η ΕΤΑΔ πριν την ψήφιση του νόμου το 2016. Δεδομένου, λοιπόν, ότι η ΕΤΑΔ δεν διαχειριζόταν κανένα αρχαιολογικό χώρο, μνημείο, μουσείο ή άλλο ακίνητο πολιτιστικής κληρονομιάς, η παράγραφος αυτή δεν αφορά το Υπουργείο Πολιτισμού.

*Αρχαίο Θέατρο Λάρισας: Στολίδι για την πόλη μας, αλλά εδώ και πολλά-πολλά χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες αναστήλωσής του δεν έχει γίνει κατορθωτό να ανοίξει για το κοινό. Οι εργασίες δε το τελευταίο διάστημα μοιάζουν να κινούνται με πιο αργό ρυθμό. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αρχίσει να λειτουργεί επιτελώντας τον πρωταρχικό του ρόλο;

-Συμφωνώ μαζί σας ότι πρόκειται για το στολίδι της πόλης σας, δεδομένου ότι είναι από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα αρχαία θέατρα του ελληνικού χώρου. Ακριβώς για αυτό το λόγο, λοιπόν, απαιτείται να ολοκληρωθούν  εξειδικευμένες μελέτες και να γίνουν  προσεκτικοί χειρισμοί. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση  3 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ το Υπουργείο και η κυβέρνηση προγραμματίζουν επιπλέον χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ως προς το πότε θα παραδοθεί το έργο στο κοινό, ο προγραμματισμός είναι να γίνει μέσα στην επόμενη τριετία.

*Σχεδόν πριν από ένα χρόνο επικεφαλής κοινοβουλευτικού κόμματος δήλωσε ότι «αν είχα κυβερνητική εξουσία, θα καταργούσα το Υπουργείο Πολιτισμού». Τι του απαντάτε;

-Νομίζω ότι πρόκειται για μια άστοχη δήλωση, που έγινε για λόγους εντυπωσιασμού και όχι ουσίας. Κατάργηση του Υπουργείου Πολιτισμού θα σήμαινε κατάργηση της θεσμικής προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως και ανυπαρξία κεντρικής στήριξης προς τον σύγχρονο πολιτισμό εκ μέρους της Πολιτείας.

Επίσης, υπάρχει και η οικονομική διάσταση του Υπουργείου Πολιτισμού, δεδομένου ότι διαχειρίζεται 275 αρχαιολογικούς  χώρους, μνημεία και μουσεία σε ολόκληρη  την Ελλάδα, που έχουν 15 εκατομμύρια επισκέπτες και πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία συνεχώς αυξάνονται.

---------------------------

 

Το πρόγραμμα του υφυπουργού

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Στρατής θα βρεθεί στη Λάρισα προκειμένου να εγκαινιάσει την έκθεση «Η Μνήμη της Επανάστασης. Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί», η οποία παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Αναλυτικά, με την ευκαιρία της επίσκεψης στη Λάρισα, ο κ. Στρατής στις 2 μ.μ. θα συναντηθεί με στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής και του Τμήματος Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, στα γραφεία του κόμματος (Δευκαλίωνος 11, 4ος όροφος).

Στις 3 μ.μ. θα επισκεφθεί το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, όπου, παρουσία του δημάρχου κ. Απόστολου Καλογιάννη, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια. Επίσης, ο υφυπουργός θα κάνει δηλώσεις στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ.

Κατόπιν, συνοδεία του δημάρχου, στις 4 μ.μ. ο υφυπουργός θα επισκεφθεί το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, όπου και θα ξεναγηθεί.

Τέλος, στις 7.30 μ.μ. θα εγκαινιάσει την έκθεση «Η Μνήμη της Επανάστασης – Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass