Συνάντηση εκπαίδευσης και πολιτισμού για τον Μ. Καραγάτση

ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΕ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ» ΚΑΙ ΡΑΨΑΝΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ

Δημοσίευση: 20 Οκτ 2018 15:10

Φιλολογική και Παιδαγωγική Συνάντηση αφιερωμένη σε έναν από τους κύριους εκφραστές της γενιάς του ’30 και έναν από τους σπουδαιότερους Ελληνες συγγραφείς, τον Μ. Καραγάτση, κατά κόσμο Δημήτρη Ροδόπουλο, θα διεξαχθεί σήμερα Σάββατο στο «Χατζηγιάννειο» και αύριο Κυριακή στη Ραψάνη.

Τη συνάντηση που φέρει τον τίτλο «Μ. Καραγάτσης: από τον συγγραφέα στο σχολείο» διοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων ν. Λάρισας ο Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και του Δήμου Τεμπών. Η συγκεκριμένη διοργάνωση εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων που έχουν καθιερωθεί και πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια προς τιμήν του συγγραφέα. Ήδη έχουν διεξαχθεί τρία Πανελλήνια Συνέδρια κατά τα έτη 2007, 2010 και 2014.

Η σημερινή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο «Χατζηγιάννειο» θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ., ενώ αύριο Κυριακή, θα μεταφερθεί στη Ραψάνη στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου και θα ξεκινήσει στις 10.30 αφού προηγηθεί σύντομη ξενάγηση σε χώρους όπου ο Μ. Καραγάτσης περνούσε τις καλοκαιρινές του διακοπές.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας ο Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι «Σάββατο 20 Οκτωβρίου στο ”Χατζηγιάννειο” και Κυριακή 21 Οκτωβρίου στη Ραψάνη ”Μ. Καραγάτσης: από τον συγγραφέα στο σχολείο”. Μια μεγάλη διοργάνωση ουσίας, εκπαίδευσης, πολιτισμού, παιδείας, μνήμης αλλά και περηφάνιας για το διαχρονικό μήνυμα του Καραγάτση. Για εμάς παιδεία σημαίνει δύναμη. Γιατί πρέπει να γνωρίζουμε και έχουμε μνήμη. Γιατί η μνήμη και οι αξίες της μνήμης είναι οι μόνες που μπορούν να σώσουν την ανθρωπότητα. Γι’ αυτό στηρίζουμε αυτές τις διοργανώσεις και εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους των γραμμάτων, εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους που είναι δημιουργικοί και προσπαθούν γιατί μ’ αυτούς τους ανθρώπους μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο». Ο πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων ν. Λάρισας Τάσος Μάτος επισήμανε ότι «Τα τελευταία χρόνια ζούμε μια αναβίωση του λογοτέχνη Καραγάτση με διαδοχικές εκδόσεις των έργων του πολλαπλάσιες σε σχέση με το παρελθόν.

Με θεατρικά έργα, με λέσχες ανάγνωσης, στις οποίες ασχολούνται ιδιαίτερα με το έργο του λογοτέχνη αποτελώντας χαρά και τιμή για τη Λάρισα, για τον Τύρναβο με την Τυρναβίτισσα μητέρα του, για τη Ραψάνη που πέρναγε τον ελεύθερο χρόνο του και από την οποία δανείστηκε το ψευδώνυμο με το οποίο έγινε γνωστός». Ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Τιμάται στη συνάντηση μια απαστράπτουσα προσωπικότητα με πλούσιο συγγραφικό έργο όπου μέσα από το έργο του δημιούργησε αφηγηματικούς χαρακτήρες και πλοκές που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Δικαίως οι περισσότεροι κριτικοί τον έχουν αναγνωρίσει ως έναν γεννημένο πεζογράφο. Παράλληλα μέσα από τη συγκεκριμένη εκδήλωση τιμάται και η Ραψάνη με τις φυσικές της ομορφιές, ένας τόπου που επέλεγε για τις διακοπές του στα εφηβικά και νεανικά του χρόνια ο Καραγάτσης». Τέλος, η πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης κ. Καλλιόπη Γαζέτα ανέφερε πως «Τα ”Καραγάτσεια” ξεκίνησαν το 2004 στη Ραψάνη με τη διοργάνωση μιας ημερίδας από το Μορφωτικό Σύλλογο με στόχο να αναδειχτεί η σχέση του Καραγάτση με τη Ραψάνη την οποία η οικογένεια Ροδόπουλου επέλεξε ως τόπο παραθερισμού για κάποια καλοκαίρια μέχρι το 1937. Η διαμονή του συγγραφέα εκεί όχι μόνο άφησε το αποτυπώματά του σε αρκετά διηγήματά του αλλά καθόρισε και το ψευδώνυμό του το οποίο ο ίδιος νομιμοποίησε ως ονοματεπώνυμο με νομαρχιακή απόφαση».

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα της συνάντησης έχει ως εξής:

17:15 -17.30 Ο νατουραλισμός στον Καραγάτση, στοιχεία ρεαλισμού και ηθογραφίας στο έργο του. Βασιλεία Γούλα

17:30-17.45 «Το μπουρίνι»- Μια περιήγηση στον θεσσαλικό κάμπο με το Μ. Καραγάτση. Σοφία Κόκκινου

17.45-18.00 Ο Γιούγκερμαν του Μ. Καραγάτση στο ΕΠΑΛ. Ασπασία Παπαναστασίου

18.00-18.15 Ανάμεσα στο λογοτεχνικό πάθος και στο δημοσιογραφικό καθήκον: Οι «Μακεδονομάχοι» του Μ. Καραγάτση. Παναγιώτα Χατζηγεωργίου

18:15-18.30 Ο ερωτισμός στον «Γιούγκερμαν» του Καραγάτση (ψυχοβιογραφία). Κωνσταντίνος Δημουλάς, Θεοδώρα Παπαδημητρίου, Ευριπίδης Δημουλάς, Έλλη Βέλλιου, Ολυμπία Καλαμπαλίκη

18.30-18.40 Συζήτηση – Ερωτήσεις

18.40-19.00 Διάλειμμα

19:00 -19.30 Προσκεκλημένος ομιλητής

Ο Πειραιάς του Μ. Καραγάτση ως σκηνικό βιοθεωρητικών διαλόγων

Δημήτρης Κόκκορης, αναπλ. καθηγητής Α.Π.Θ.

19.30-19.45 «Τα χταποδάκια» του Μ. Καραγάτση ως διδακτικό υλικό στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: με ή χωρίς ιστορική φόρτιση; Μαρία Νιώτη

19.45-20.00 Η Κάρμεν του Μ. Καραγάτση. Γιώργος Φρέρης

20:00-20.15 Τα πρόσωπα και οι σκηνές στο «Μεγάλο Συναξάρι» του Μ. Καραγάτση. Μαρία Βουβούση

20:15-20.30 Η ελληνομάθεια στο «Συνταγματάρχη Λιάπκιν» του Μ. Καραγάτση. Ευθυμία Σκαπέτη

20.30-20.45 Ο έρωτας και ο θάνατος- βασικό δίπολο στη θεματογραφία του Μ. Καραγάτση. Κλαίρη Βαλσαμοπούλου

20.45-21.00 Συζήτηση – Ερωτήσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass