Γιόρτασαν για τα δώρα της γης

Στη Σκήτη Αγιάς με φεστιβάλ γευσιγνωσίας, διαγωνισμό μαγειρικής, εκθέσεις προϊόντων, χορούς και τραγούδια *Μήνυμα Βασ. Κόκκαλη

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2018 22:45

Παρουσία πλήθους κόσμου, ντόπιων και επισκεπτών, πραγματοποιήθηκε και φέτος στη Σκήτη της Αγιάς η ετήσια αφιερωματική γιορτή στα δώρα της γης, στα ποικίλα και εξαιρετικά προϊόντα που άφθονα παράγει η περιοχή του Μαυροβουνίου.

Τραγούδια και χοροί, χρώματα, αρώματα και γεύσεις «πλημμύρισαν» την πλατεία του χωριού στις εκδηλώσεις που από το πρωί χθες ως το απόγευμα με επιτυχία διοργάνωσε για 15η συνεχή χρονιά ο Περιβαλλοντικός Μορφωτικός Σύλλογος Σκήτης και Αγιοκάμπου σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Παντού στον χώρο έβλεπες μήλα, κυδώνια, καρύδια, ρόδια, λωτούς, κολοκύθες, πατάτες, κάθε λογής ζαρζαβατικά, μα κυρίως κάστανα που αυτήν την εποχή έχουν την τιμητική τους και που ο τόπος παράγει εύγευστα, περιζήτητα και σε μεγάλη ποσότητα. Αγρότες, οινοποιοί, μελισσοκόμοι, εργαστήρια μεταποίησης, χειροτέχνες εξέθεταν και πουλούσαν τα προϊόντα τους σε πάγκους, ενώ έντονη ήταν η παρουσία συλλόγων, συνεταιρισμών, αλλά και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου – Ελασσόνας.

Επιτροπή μαγείρων βράβευσε τα τρία καλύτερα φαγητά και γλυκά που με μεράκι ετοίμασαν γυναίκες της περιοχής, ενώ οι μαθητευόμενοι μάγειροι του Τμήματος Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής του ΙΕΚ «ΑΚΜΗ», με επικεφαλής τον καθηγητή τους Θάνο Καλογιάννη, μαγείρεψαν μπροστά στον κόσμο μοναδικές λιχουδιές αποσπώντας τα ευμενή σχόλια όλων. Άφθονο κρασί και τσίπουρο μοιράστηκαν στον καθένα, ενώ πολλά ήταν και τα καλούδια που είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες του συλλόγου.

Η χορωδία και το χορευτικό του Μικρασιατικού Συλλόγου Λάρισας τραγούδησαν και χόρεψαν τραγούδια της Μικράς Ασίας, ενώ παραδοσιακούς χορούς παρουσίασαν το παιδικό χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας» και το χορευτικό τμήμα Ανάβρας.

Μήνυμα χαιρετισμού των εκδηλώσεων έστειλε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ενώ σύντομες ομιλίες έγιναν από την πρόεδρο του Περιβαλλοντικού Μορφωτικού Συλλόγου, Κική Μουκούλη, το μέλος αυτού, Ναυσικά Ματράκη, την τοπική σύμβουλο Σκήτης Μαρία Μυλωνά – Ματράκη και τον περιφερειακό σύμβουλο Απόστολο Μπίλλη.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς, Γρηγόρης Καλαγιάς, και οι δημοτικοί σύμβουλοι Χριστίνα Γιαννουλέα, Θεόδωρος Σουλιώτης και Στέφανος Ριζάκης.

ΜΗΝΥΜΑ ΚΟΚΚΑΛΗ

Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του στη Γαλλία, όπου μετέβη ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο κ. Βασ. Κόκκαλης στον χαιρετισμό που απέστειλε σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων κάθε περιοχής αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας στρατηγικής για την επίτευξη βιώσιμης και δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης της υπαίθρου.

Για τη φετινή χρονιά έχω την πληροφόρηση ότι υπήρξαν ορισμένα προβλήματα, όπως σκίσιμο του καρπού λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αλλά το ενδιαφέρον των εμπόρων είναι μεγάλο ιδιαιτέρως δε λόγω των σοβαρών καταστροφών που προκαλεί η σφήκα της καστανιάς στην Ιταλία.

Γι’ αυτόν τον σημαντικό εχθρό της καστανιάς, που τόσες ζημιές προκάλεσε στη γειτονική χώρα, το Υπουργείο μας δεν στάθηκε με δεμένα τα χέρια. Αντιθέτως προχώρησε στις αναγκαίες ενέργειες ώστε με τη βοήθεια του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και των τοπικών Διευθύνσεων Γεωργίας και Δασών, εφάρμοσε για πρώτη φορά φέτος πρόγραμμα αντιμετώπισης των προσβολών της σφήκας της καστανιάς σε καστανεώνες, με τη μέθοδο της βιολογικής καταπολέμησης και συγκεκριμένα με στοχευμένες εξαπολύσεις ενός ωφέλιμου εντόμου, το οποίο αποτελεί φυσικό εχθρό της σφήκας της καστανιάς. Η βιολογική καταπολέμηση δεν αποτελεί μόνο μια λύση φιλική στο περιβάλλον, τους παραγωγούς και τους καταναλωτές αλλά και τη μόνη αποτελεσματική λύση καθώς η χημική αντιμετώπιση της σφήκας είναι οικονομικά ατελέσφορη λόγω του μεγάλου μεγέθους των δένδρων και της βιολογίας του εντόμου, το οποίο προσφέρει μια πολύ περιορισμένη περίοδο για χρήση χημικών μέσων.

Κλείνοντας θέλω να σας ενθαρρύνω να χρησιμοποιήσετε όλα τα εργαλεία που προσφέρει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε σε συνδυασμό με την οργάνωσή σας σε Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών, να μειώσετε το κόστος παραγωγής και να μπορέσετε να φτάσετε αυτό το εξαιρετικό κάστανο που παράγεται στη θέση που του αξίζει».

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass