Περπατώντας στη… Λάρισα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ «ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»

Δημοσίευση: 03 Νοε 2018 16:06

«Εκείνο που με ενδιαφέρει πάρα πολύ είναι η συνειδητή στάση του πολίτη ή του διαβάτη όταν περπατάει στην πόλη, το προσωπικό βίωμά του μέσα σ’ αυτή και η κατανόηση των στρώσεων του χρόνου, του παλίμψηστου της ιστορίας…» επισήμανε κατά την παρουσίαση του βιβλίου του ο… Αθηναιογράφος, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή» και συγγραφέας του βιβλίου «Περπατώντας στην Αθήνα» Νίκος Βατόπουλος.

Το βιβλίο του κ. Βατόπουλου που παρουσιάστηκε χθες στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, είναι ένα βιβλίο για την αρχιτεκτονική της πόλης, για την ιστορία μιας γειτονιάς, για το τι έχει υποστεί ο αστικός οικιστικός ιστός, για ιδιαίτερα σπίτια και την ιστορία που κρύβουν. Μικρές ιστορίες περιδιάβασης από έναν μοναδικό ξεναγό για την αρχιτεκτονική ιστορία της πόλης που αλλάζει… Ο συγγραφέας μιλώντας στην «Ε» δήλωσε: «Δεν είμαι τυχαία στη Λάρισα αυτές τις μέρες, ήταν διπλός ο λόγος: από τη μια να προλογίσω το βιβλίο του κ. Παπαθεοδώρου και ο άλλος να παρουσιάσω το βιβλίο μου αλλά με έναν τρόπο όχι αθηνοκεντρικό. Σταδιακά έχω μπει σε μια διαδικασία να γνωρίσω καλύτερα τη Λάρισα. Τα τελευταία 3-4 χρόνια έχω έρθει αρκετές φορές, διότι όσο γνωρίζει κανείς τόσο γρήγορα καταλαβαίνει, κι όσο καταλαβαίνεις αγαπάς. Τη Λάρισα έχω μπει σε μια διαδικασία κατανόησης, έχω αρχίσει να την αγαπώ και μπορώ να πω έχω ενθουσιαστεί από δύο πράγματα: πρώτον από το υψηλό δυναμικό της, με πολύ υψηλού επιπέδου πνευματικό κόσμο και έχει καταπληκτικά μουσεία που είναι μεγάλο πλεονέκτημα για όλη την επικράτεια. Μπορεί να γίνει -αν δεν είναι ήδη- ένας προορισμός πολιτιστικός με τα πολύ καλά μουσεία της και φυσικά με το αρχαίο θέατρό της. Δεύτερον, παρά το ότι δεν έχει πολλά ιστορικά κτίρια λόγω των ατυχών συγκυριών υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα κτίρια και προπολεμικά και μεταπολεμικά. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να αξιολογήσει κανείς το κτιριακό δυναμικό της Λάρισας με ένα τρόπο πιο δυναμικό και όχι με τον στερεότυπο τρόπο που προσεγγίζουμε τις ελληνικές πόλεις όπως κάνουμε μέχρι τώρα. Επίσης αυτό που εντυπωσιάζει έναν Αθηναίο στη Λάρισα είναι η ευεξία της αγοράς, ωραία μαγαζιά και χαρούμενος κόσμος σε ένα πολύ ευχάριστο κέντρο».

Το «Περπατώντας στην Αθήνα» προλόγισαν ο κ. Θωμάς Ψύρρας και ο Σωτήρης Παστάκας. Ο κ. Ψύρρας μεταξύ άλλων σημείωσε: «Το βιβλίο βασίζεται στην τέχνη του περπατήματος. Γιατί είναι άλλο να λες ότι «κινείσαι» στην πόλη και εντελώς διαφορετικό να «περιδιαβαίνεις» την πόλη. Η τέχνη του βαδίσματος, δηλαδή η τέχνη να χάνεσαι στην πόλη, είναι προνόμιο του περιπατητή κι όχι του βιαστικού διαβάτη ή του τουρίστα. Και ο Νίκος Βατόπουλος το ξέρει καλά και ασκεί αυτή την τέχνη από την εφηβεία του. Ο περιπατητής είναι ο μοναχικός άνθρωπος που ζει μέσα στο πλήθος και περιδιαβαίνει την πόλη, γοητευμένος από τους δρόμους της μεγαλούπολης». Ο Σωτήρης Παστάκας σημείωσε: «Ο Νίκος Βατόπουλος με πήρε από το χέρι και με περπάτησε σ' αυτή την πόλη που δεν τελειώνεις ποτέ να ανακαλύπτεις, με τη μελαγχολία και τη νοσταλγία του Αθηναίου, διδάσκοντάς μου πως η Αθήνα σού δημιουργεί αυτό το συναίσθημα της νοσταλγίας ακόμη και όταν είσαι εκατό της εκατό πολίτης της, γέννημα θρέμμα, που λέμε».

Ο συγγραφέας μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Ναι μεν είναι ένα Αθηναιοκεντρικό βιβλίο, αφού είμαι Αθηναίος, ζω στην Αθήνα και τα βιώματά μου είναι από εκεί, αλλά επί της ουσίας προτείνω έναν τρόπο ανάγνωσης του αστικού περιβάλλοντος οπότε εάν καταλάβει κανείς τον τρόπο που προσεγγίζω το περιβάλλον ευελπιστώ να συγκινήσω κι άλλους να απλώσουν ένα βλέμμα, θέλω να δανείσω μια ματιά. Εκείνο που με ενδιαφέρει πάρα πολύ είναι η συνειδητή στάση του πολίτη ή του διαβάτη όταν περπατάει στην πόλη, το προσωπικό βίωμα μέσα στην πόλη και η κατανόηση των στρώσεων του χρόνου, του παλίμψηστου της ιστορίας, είτε είναι το Παρίσι είτε είναι η Αθήνα είτε η Λάρισα είτε η Θεσσαλονίκη…». Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δημοτικής Πινακοθήκης κ. Νίκος Σκεντέρης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Άννα Βαγενά και η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass