Το σύγχρονο μουσείο ως εκδοτικός οίκος

Η ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΜΟΥΣΕΙΟΥ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ

Δημοσίευση: 08 Νοε 2018 15:38

Η εκδοτική δραστηριότητα των μουσείων είναι μέρος της αποστολής και της πολιτικής τους. Η παραγωγή καταλόγων εκθέσεων, εκπαιδευτικών φυλλαδίων, βιβλίων, εντύπων κ.ά. είναι κομμάτι της ανάπτυξής τους και απηχεί την προσφορά τους.

Ταυτόχρονα, η εκδοτική αποτύπωση της δράσης των μουσείων φανερώνει οργανισμούς δραστήριους, «ζωντανούς» και εξωστρεφείς.
Το έντυπο υλικό που εκδίδουν τα μουσεία καθρεφτίζει τη φυσιογνωμία και τους βασικούς άξονες των ενδιαφερόντων τους. Παρέχει πληροφορίες και γνώσεις, συνιστά τεκμήριο της εκάστοτε διοργάνωσης και αποτελεί μέσο επικοινωνίας με το κοινό. Αναμφίβολα, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, το υλικό αυτό συμβάλλει στην παραγωγή και διάδοση: αισθητικής, ιδεών, νοημάτων, ερμηνειών.

Αξιόλογη είναι η εκδοτική δραστηριότητα των προσφάτων χρόνων της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα. Πρόκειται για δραστηριότητα, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στην παραγωγή καταλόγων και φυλλαδίων σχετικά με τις περιοδικές εκθέσεις του μουσείου. Ενδεικτικά: τα τελευταία 3 χρόνια η Πινακοθήκη έχει εκδώσει 13 τίτλους και επιπλέον 1 σε συνεργασία με τα ΓΑΚ/Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας.
Ειδικότερα, τα βιβλία (κατάλογοι) των εκθέσεων φέρουν διεθνή μοναδικό αριθμό βιβλίου. Αντίτυπα κατατίθενται σύμφωνα με τον Ν. 3149/2003 στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συμμετέχοντας έτσι στην ενίσχυση της Εθνικής Συλλογής Παρακαταθήκης. Επίσης ενημερώνεται η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, η βιβλιογραφική βάση δεδομένων που παρέχει άμεση ενημέρωση για νέες εκδόσεις βιβλίων στην Ελλάδα και πλέον λειτουργεί με ευθύνη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
Οι κατάλογοι των εκθέσεων της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα πωλούνται από το Πωλητήριο του μουσείου. Ακόμη, αριθμός αντιτύπων κατατίθεται στη Βιβλιοθήκη του μουσείου για την ενίσχυση της μουσειακής βιβλιοθήκης.
Τα βιβλία που συνοδεύουν την παρουσίαση περιοδικών εκθέσεων αφορούν κυρίως στις εκθέσεις στην αίθουσα Ειρήνης Γ. Κατσίγρα και στο Αίθριο του 1ου ορόφου. Τα τελευταία χρόνια η Πινακοθήκη έχει καθιερώσει συγκεκριμένες διαστάσεις των καταλόγων της. Αυτή η επιλογή αντιπροσωπεύει ένα συγκεκριμένο σκεπτικό ως επέκταση της αισθητικής πρότασης και εφαρμογή της εκδοτικής ταυτότητας της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα.
Στο πλαίσιο της ανάδειξης της εκδοτικής δραστηριότητας της Πινακοθήκης και του πολιτιστικού της έργου, το μουσείο ανά διαστήματα προχωρά με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου σε δωρεές βιβλίων για την ενίσχυση άλλων βιβλιοθηκών και οργανισμών. Λόγου χάρη, το 2017 πραγματοποιήθηκε δωρεά 288 τίτλων για τις βιβλιοθήκες των δύο νοσοκομείων της πόλης. Η συγκεκριμένη δωρεά συμπεριέλαβε επίσης 28 παιδικά παζλ με έργα της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα και 200 φακέλους εκπαιδευτικού υλικού από τα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα της Πινακοθήκης για τη δημιουργική απασχόληση των μικρών ασθενών της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Ακόμη, η Πινακοθήκη δώρισε τίτλους από την εκδοτική της παραγωγή στις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες των Σχολών Καλών Τεχνών στην Ελλάδα.
Για τους εκδομένους τίτλους της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν αναλυτικές βιβλιογραφικές πληροφορίες από την ιστοσελίδα www.biblionet.gr. Για βιβλία που διατίθενται στο Πωλητήριο, οι ώρες λειτουργίας είναι Τρίτη έως Σάββατο, 10:00-14:00 (τηλ. 2410-616266).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass