Λαρισαϊκές σπουδές με …ντοκουμέντα

Ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία το 10ο Συνέδριο του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας

Δημοσίευση: 12 Νοε 2018 16:10

Έπεσε χθες η αυλαία του 10ου Συνεδρίου Λαρισαϊκών Σπουδών, στο «Χατζηγιάννειο» , που διοργάνωσε ο Όμιλος Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας.

Δεκάδες συμπολίτες , με αγάπη και μεράκι για την ιστορία, που παρακολούθησαν το τελευταίο διήμερο τις εισηγήσεις των ομιλητών, είχαν την ευκαιρία να «περιηγηθούν» στον θεσσαλικό χώρο ξεκινώντας από την προϊστορική εποχή μέχρι και μετά την απελευθέρωσή του από τους Τούρκους, το 1881. Στη χθεσινή συνεδρία οι ομιλητές, παρουσιάζοντας τεκμηριωμένα στοιχεία για τομείς όπως οι κοσμικές εκδηλώσεις, η οικονομία, η οικογένεια, η εκπαίδευση, η μουσική, αλλά και για πρόσωπα που συνδέθηκαν με τη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή, προσπάθησαν να συνθέσουν την εικόνα του κοινωνικού και ιστορικού γίγνεσθαι πριν και μετά την απελευθέρωση. Συγκεκριμένα, η εκπαιδευτικός κ.Ντίνα Πατσή στην εισήγησή της αναφέρθηκε στους ιππικούς αγώνες στη Λάρισα μετά την απελευθέρωσή της, παρουσιάζοντας σχετικό επιστολικό δελτάριο της εποχής. Η κ. Ελένη Λιάγκουρα έκανε αναδρομή στην πλούσια ιστορία του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου , ενώ πληροφορίες για τη λαρισαϊκή οικογένεια- όπως αυτή εμφανίζεται μέσα από διαθήκες και άλλα δικονομικά έγγραφα του συμβολαιογράφου Αγαθάγγελου Ιωαννίδη- παρέθεσε η κ. Μαρία Μπατσίλα. Ο γνωστός ιστοριοδίφης ερευνητής κ. Γιάννης Ρούσκας, μίλησε για τον εθναπόστολο Σπύρο Ματσούκα από την Υπάτη Φθιώτιδας και την παρουσία του στη Λάρισα, ενώ η κ. Παρασκευή Τσιρίκα στην εισήγησή της -χρησιμοποιώντας στοιχεία από ελέγχους επίδοσης και άλλα βοηθήματα- αναφέρθηκε στη μαθητιώσα νεολαία, τα ενδιαφέροντα και την καθημερινότητα της μαθητικής ζωής στην πόλη κατά την περίοδο 1920-1929, συνδυάζοντάς τα με ευρήματα (και) για την επαγγελματική απασχόληση των γονιών τους. Ο ιστορικός ερευνητής κ. Δημήτρης Μπάρμπας μίλησε για τη Μουσική ιστορία της Λάρισας στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, κάνοντας αρχικά αναφορά στην προϊστορία της μουσικής, καθώς «η ΒΔ Θεσσαλία με τον Όλυμπο και την ευρύτερη περιοχή του –όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- θεωρείται η μήτρα που γέννησε τη μουσική». Αναφέρθηκε στην εμφάνιση μουσικών δρωμένων στην πόλη κατά τους ιστορικούς χρόνους, για να περάσει «στο πλούσιο μουσικό έργο της βυζαντινής και οθωμανικής περιόδου που εκφράστηκε μέσα από την εκκλησιαστική μουσική». Τέλος, αναφερόμενος σε παράγοντες που επηρέασαν τη γενικότερη παρουσία και εξέλιξη της τοπικής μουσικής ιστορίας, χαρακτήρισε ως τέτοιους, ξένους και ελληνικούς θιάσους, επιρροές και ακούσματα από Δύση και Ανατολή , αλλά και θεσμούς όπως το παζάρι κ.ά. Τέλος, ο κ. Γιώργος Μπαλής, επικέντρωσε το ενδιαφέρον της έρευνάς του σε πληροφορίες που αντλούνται από το βιβλίο επισκεπτών της Μονής Παλαιοκαρυάς και τη σύνδεσή της με τον κοινωνικο-ιδεολογικο-πολιτικό περιβάλλον της εποχής και τη δράση Θεσμών (όπως το πρωτοδικείο Γρεβενών που μεταφέρθηκε προσωρινά στη Δεσκάτη) , ομάδων και προσώπων που σημάδεψαν την τοπική κοινωνία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον διαβόητο λήσταρχο Θωμά Γκαντάρα, για τη ζωή τη δράση και το θάνατο του οποίου παρουσίασε αστυνομικά και δικαστικά ντοκουμέντα, φωτογραφίες και άλλο υλικό από θεσσαλικές εφημερίδες της εποχής.

Οι εργασίες του, άκρως επιτυχημένου 10ου συνεδρίου, ολοκληρώθηκαν με σύντομη ανασκόπηση των εισηγήσεων που έκανε ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας Κώστας Θεοδωρόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε εισηγητές, φιλίστορες και όλους όσοι με τον τρόπο τους βοήθησαν ή έδωσαν το «παρών» στο «Χατζηγιάννειο», ανανεώνοντας το ραντεβού για το επόμενο συνέδριο, μετά από δύο χρόνια, διάστημα , όπως είπε, μέσα στο οποίο θα εκδοθούν και τα πρακτικά του φετινού συνεδρίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass