Εσπειραν πολιτισμό, φύτρωσε το «Δέντρο»

ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΟΛ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΧΟΡΟΥ «IN ACTU» ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ 6,7,8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΔΩΛ

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2018 22:05

Eνα δέντρο διαφορετικό από τα άλλα θα ανθίσει το τριήμερο 6,7,8 Δεκεμβρίου στη Λάρισα. Οι καρποί του είναι ζουμεροί και μοσχοβολάνε θέαμα υψηλού επιπέδου. Οι ρίζες του είναι βαθιές και στέρεες όπως ο πολιτισμός στην πόλη μας και το φύλλωμά του είναι πυκνό όπως οι δράσεις που γίνονται στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Πρόκειται για τη μουσικοχορευτική παράσταση «Το Δέντρο» την οποία ανεβάζει η… πάντα πιστή στο ραντεβού της με παραστάσεις υψηλού επιπέδου Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας. Αυτή τη φορά όμως συνεργάζεται με την ομάδα χορού «In Actu», την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού του Δήμου Λαρισαίων, συνεργασία που δημιουργεί πολλές προσδοκίες. Η «Ε» βρέθηκε στις πρόβες, ενθουσιάστηκε από τον -άγουρο ακόμη- μουσικοχορευτικό καρπό «Του Δέντρου» και συνομίλησε με τον μαέστρο της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας κ. Χρήστο Κτιστάκη και την υπεύθυνη της ομάδας χορού «In Actu» κ. Αθηνά Μανώλη.
Συνέντευξη στον Θανάση Αραμπατζή


*«Δέντρο», πραγματικά ένας παράξενος τίτλος για μουσικοχορευτική παράσταση. Γιατί «Δέντρο» λοιπόν;
-Χ.Κ. Η ιδέα γεννήθηκε το καλοκαίρι όταν γνώρισα τη χορογράφο Αθηνά Μανώλη και μέσα από μια αναζήτηση προέκυψε ο τίτλος και ο σχεδιασμός της παράστασης. Με τα μέσα που διαθέτουμε και με πολλή δουλειά, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τον κύκλο της ζωής…
-Α.M. Για ένα τόσο γνώριμο και σημαντικό θέμα όπως είναι ο κύκλος της ζωής, επιλέξαμε με τον κ.Κτιστάκη να του δώσουμε τον τίτλο αυτό γιατί το Δέντρο αποτελεί πολυδιάστατο μυθολογικό σύμβολο. Είναι μια στιβαρή ύπαρξη που εισχωρεί, φυτρώνει, απλώνετε σε όλα τα επίπεδα, για να καρποφορήσει και να ξεκινήσει από την αρχή.
*Τι θα δει ο κόσμος στην παράστασή σας;
-Χ.Κ. Θα δει να μετουσιώνεται ο ήχος σε κίνηση, θα ταξιδέψει, θα ονειρευτεί με υπέροχη μουσική, ένα ονειρικό τοπίο, ο κύκλος της ζωής… Μια μοντέρνα έκφραση σε γνώριμους μουσικούς ήχους. Θα ακούσει το έργο του Ντίνου Κωνσταντινίδη «Larissa for ever». Τρία καινούρια σε πρώτη εκτέλεση έργα του Ευριπίδη Μπέκου σε ποίηση της Αναστασίας Μανώλη. Ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει γνωστές σελίδες του συμφωνικού ρεπερτορίου: Prelude a l’ après-midi d’un faune και Clair de lune του Claude Debussy, το β’ μέρος του Κοντσέρτου για πιάνο και ορχήστρα Νο1 σε μι ελάσσονα op 11 του Fryderyk Chopin, το πρώτο μέρος της Συμφωνίας Νο 25 KV 183 σε σολ ελάσσονα του W. A. Mozart, την Air από την ουβερτούρα σε ρε μείζονα του J.S.Bach, το πρώτο μέρος Σονάτας Mondschein (σεληνόφως) του L.V. Beethoven , καθώς και ένα μέρος της δωδεκανησιακής σουίτας του Γιάννη Κωνσταντινίδη.
-Α.M. Θα δει έναν πίνακα που ζωντανεύει στο κάλεσμα της μουσικής, με την ορχήστρα να δίνει την αρχή της κίνησης. Μια σύγχρονη αντίληψη του χορού, μέσα από κλασικές φόρμες και συναισθήματα. Δουλειά Λαρισαίων που δρουν και δημιουργούν για την πόλη τους.
*Μουσικοχορευτική η παράσταση; Εσείς ως μαέστρος θα είστε και λίγο… χορογράφος;
-Χ.Κ. Φυσικά και θα παραμείνω στην ιδιότητα του μαέστρου. Για τις χορογραφίες έχουμε τους ειδικούς, την Αθηνά Μανώλη και τη Δέσποινα Μπουνίτση, όπως έχουμε έναν εξαιρετικό σκηνογράφο τον Γιάννη Γεωργιάδη, την Ελένη Ψύρρα στα κοστούμια, τον Γιώργο Πλασταρά στον φωτισμό και πολλούς άλλους που απαιτεί ένα έργο όπου συνδυάζονται πολλές τέχνες. Θα έλεγα αν μου επιτρεπόταν, πως ο ρόλος του μαέστρου ταιριάζει πιο πολύ σε αυτόν του σκηνοθέτη, όπου επιλέγει με βάση ένα σενάριο, βλέπε παρτιτούρα, τι θα φωτίσει πιο πολύ, τι θα τονίσει, πώς θα κινηθούν στον αέρα οι ηθοποιοί του, βλέπε μουσικά όργανα, τον ρυθμό, τον χαρακτήρα του κάθε έργου, τον χαρακτήρα της στιγμής. Όλα αυτά είναι βέβαια προκαθορισμένα από τον συνθέτη, δεν παύει όμως να υπάρχει πάντα μια προσωπική προσέγγιση σε όλα αυτά.
-Α.Μ. Όταν επιλέγαμε τις μουσικές, άφηνα τον κ. Κτιστάκη να μιλά και να εκφράζεται για τα κομμάτια, και έκλεβα λέξεις για να τις μεταφράσω σε κίνηση... Ο κ. Κτιστάκης χορεύει δεν χορογραφεί και σίγουρα μας... μαεστρεύει!
*Αν μη τι άλλο παρουσιάζονται θεάματα υψηλού επιπέδου στην πόλη μας...
-Χ.Κ. Εμείς αυτό προσπαθούμε να κοινωνήσουμε. Είμαστε καλλιτέχνες που εργαζόμαστε καθημερινά στο να παρουσιάσουμε υψηλή ποιότητα στις εμφανίσεις μας, όλοι είμαστε δάσκαλοι σε Ωδεία και προσφέρουμε μουσική παιδεία. Ο Λαρισαίος έχει δυνατότητα να δει ωραία και σημαντικά πράγματα στην πόλη του. Ελπίζω να τα βλέπει και να περνάει όμορφα σε μια πολιτιστική εκδήλωση.
-Α.Μ. Η Λάρισα έχει ιδιαίτερη σχέση με τις τέχνες, γι’ αυτό και μεγαλουργεί. Το κοινό γνωρίζει καλά και απαιτεί.
*Κύριε Κτιστάκη, θέλετε να μας μιλήσετε λίγο για τη Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας;
-Χ.Κ. Η Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας είναι η μοναδική συμφωνική επαρχιακής ελληνικής πόλης που λειτουργεί αδιάλειπτα εδώ και 2 δεκαετίες περίπου (από το 2000) ημιεπαγγελματικά και με συνέπεια και σεβασμό στον εαυτό της και στους φίλους της παρουσιάζει ένα πλούσιο καλλιτεχνικό προγραμματισμό κάθε χρόνο. Έχει να επιδείξει ένα βιογραφικό με 200 και πλέον διαφορετικές συναυλίες και παραγωγές που πολλές από αυτές έχουν χαρακτηριστεί και ιστορικές για τα δεδομένα της πόλης μας. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σολίστες που έχουν μιλήσει με κολακευτικά λόγια για τη μουσική απόδοση και το ήθος της, έχει παρουσιάσει εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, όπερες, οπερέτες, μιούζικαλ, μπαλέτο κ.λ.π. και εμφανίστηκε στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης με μεγάλη επιτυχία. Πρόσφατα και για πρώτη φορά περιόδευσε για συναυλίες στη Γερμανία. Κάνει πρόβα μία φορά την εβδομάδα και μπορείτε να φανταστείτε τι θα κατάφερνε αν έκανε πιο συχνά. Αρωγός και χρηματοδότης της είναι ο Δήμος Λαρισαίων, το Δ.Ω.Λ. που παρέχει ό,τι χρειαστεί σε υποδομές και ο Σύλλογος Φίλων της Σ.Ο.Λ. που ενεργοποιείται τα τελευταία 11 χρόνια και αριθμεί 180 μέλη! Οι μουσικοί της είναι Λαρισαίοι αλλά και Θεσσαλοί καθώς η ορχήστρα δεν λειτουργεί με κανενός είδους χαρακώματα ή αγκυλώσεις. Οι πόρτες της είναι ανοιχτές και όποιος έχει τα προσόντα και μπορεί να βοηθήσει, συμμετέχει. Υπεύθυνοι του καλλιτεχνικού σχεδιασμού είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δ.Ω.Λ. κ. Απόστολος Αλεξίου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της ορχήστρας.
*Κυρία Μανώλη, θα μας πείτε δύο λόγια για την ομάδα «In Actu»;
-Η ομάδα χορού «in actu» δημιουργήθηκε για να δώσει ευκαιρίες, προοπτική, ιδέες, μέλλον, να εκφράσει τις αναζητήσεις, να εντοπίσει τις ανάγκες, να δώσει χώρο και χρόνο σε καλλιτέχνες που εργάζονται αλλά κυρίως που ονειρεύονται μέσα από τον χορό στην πόλη της Λάρισας και να δημιουργήσουν μαζί, κάνοντας όλα τα παραπάνω πράξη!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass