Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ΘΕΑΜΑ στη Θεσσαλονίκη

Δημοσίευση: 07 Δεκ 2018 22:33

Από τις 3 Δεκεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία) έως τις 10 Δεκεμβρίου 2018 διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη το 1ο Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection of Disability in Art (R.ο.Di.)» στους χώρους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με ανοιχτές εκδηλώσεις προς το κοινό, χωρίς κόστος συμμετοχής (http://rodi.uom.gr/).

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το επαγγελματικό θέατρο με ανάπηρους ηθοποιούς στην κύρια σύνθεσή του ΘΕΑΜΑ, γνωστό στο θεατρόφιλο κοινό της Λάρισας από τις σπουδαίες παραστάσεις του στο ΔΩΛ και διεθνώς εγνωσμένο για το υψηλό επίπεδο του έργου του, αντιπροσωπεύεται στο Φεστιβάλ με σημαντικές παρουσίες. Το ντοκιμαντέρ «Ένας άλλος… Sartre» της Μαρίας Σιδηροπούλου καταγράφει την πορεία της παράστασης «Νεκρασόφ» του Ζαν Πωλ Σαρτρ που σκηνοθέτησε ο ιδρυτής του ΘΕΑΜΑ –και συμπαραγωγός της ταινίας μαζί με την Ελιάνα Περηφάνου– Βασίλης Οικονόμου.

Η παράσταση ανέβηκε σε πανελλήνια πρώτη στο Από Μηχανής Θέατρο από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2018 σημειώνοντας σημαντική επιτυχία με θερμή ανταπόκριση κοινού και κριτικής. Επίσης το έργο, ως «αριστοφανική» σατιρική φάρσα με διαφορά ύφους σε σχέση με άλλα έργα του Γάλλου συγγραφέα, συνέστησε στο ελληνικό κοινό έναν άλλο Σαρτρ από αυτόν που γνώριζε ως επί το πλείστον. Στο «Νεκρασόφ», ο Λαρισαίος ηθοποιός Μιχάλης Ταμπούκας υποδύθηκε τον επιθεωρητή Γκομπλέ (στη φωτογραφία από την παράσταση με τον Βασίλη Οικονόμου και τη Χάννα Ελ Χατζ Ομάρ που πρόσφατα τους απολαύσαμε και στο «Blindfold – Η Νύχτα του Κυνηγιού» της Σοφίας Σταυρακάκη στον 5ο Μύλο Παραστατικών Τεχνών) και επιμελήθηκε την αγγλική του μετάφραση για τους υπέρτιτλους. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο Φεστιβάλ στις 4 Δεκεμβρίου και στις 8 Δεκεμβρίου η Μαρία Σιδηροπούλου θα συζητήσει για την ταινία μετά την ομιλία του Βασίλη Οικονόμου με θέμα «Θέατρο και Αναπηρία: Η συμπερίληψη ως μη τόπος;».